2024. április 26. 18:16

KezdőlapF1A csapatát megríkató Vettel felesége nem bánta volna, ha férje nem vonul...

A csapatát megríkató Vettel felesége nem bánta volna, ha férje nem vonul vissza

-

Sebastian Vettel a Magyar Nagydíj előtt bővebben beszélt a visszavonulásról meghozott döntéséről, és elárulta, milyen folyamatok vezettek odáig, hogy as verseny előtti szerdán közölte az Aston Martinnal: nem folytatja az F1-ben.

Már a visszavonulásának bejelentéséről kiadott videóüzenet is igen tartalmasra sikeredett, és betekintést nyújtott a döntés okaiba, de Sebastian Vettel természetesen nem úszhatta meg, hogy a Magyar Nagydíj sajtónapján ennél is részletesebben beszéljen arról, hogy miért távozik az év végén a Forma-1-ből.

A négyszeres világbajnok a futam előtti szerdán közölte a csapattal, hogy nem folytatja, az Auto Motor und Sport információi szerint pedig azért most, mert az Aston Martin vezetése azt kérte tőle, hogy még a nyári szünet előtt hozza meg a döntést. Mindez érthető, hiszen az istálló szeretett volna kedvező helyzetből indulni Vettel utódjának megtalálásához abban az esetben, ha a vezérük a visszavonulás mellett dönt.

A német szaklap beszámolója szerint a négyszeres világbajnok csütörtökön délelőtt hívta össze a csapattagokat a garázsban, hogy az ő gyűrűjükben állva közölje a döntését, és senkinek ne a sajtóból kelljen megtudnia azt. „Nagyon érzelmes beszéd volt. Mindenki érezte, hogy szívből jött, és semmi mesterkélt nem volt benne. Még a sokat látott férfiak is elmorzsoltak néhány könnycseppet” – idézi Andy Stevenson csapatmenedzsert az AMuS.

Sebastian Vettel, Aston Martin, Magyar Nagydíj
Azt akarta, hogy minden csapattag tőle tudja meg a hírt Fotó: Aston Martin

A Ferrari indította el a lavinát?

A befejezésről hozott döntésével kapcsolatban Vettel elmondta, hogy már jó ideje, a 2018-as szezon óta foglalkoztatja őt, hogy mikor kellene abbahagynia. 

„Éveket kell visszamennünk az időben. Ezt a döntést nem egyik napról a másikra hoztam meg. A végső döntés szerdán született meg azzal, hogy közöltem a csapattal, nem folytatom. De nagyon sok gondolkodás vezetett idáig. Szerintem ez a megfelelő időpont arra, hogy más dolgokba fogjak. Nyilván tudom, hogy mennyire intenzív [a Forma-1] és mekkora elkötelezettséget kíván, és meggyőződésem, hogy, ha az ember ezt csinálja, akkor megfelelően kell csinálnia. Abban nem igazán lelem örömömet és nem motivál, hogy csak itt vagyok és a részese vagyok.”

„A legfontosabb az volt, hogy beszéljek a csapattal, mert ez az én csapatom – persze nem szó szerint, de ennél a csapatnál versenyzem –, és az emberek rengeteg energiát fektetnek bele napról napra. Azt akartam, hogy tudják, és tőlem hallják. Voltam olyan helyzetekben, amelyekben a sajtóból tudtam meg, hogy mi zajlik, ezt pedig nem találom túl elegáns intézési módnak.”

A felesége inkább a folytatás mellett volt.

Az Aston Martin várt előrelépése azonban elmaradt, sőt, az idei évet egyenesen pocsék formában kezdte az alakulat, amely a Barcelonában bevezetett B-autójával sem ért el komoly javulást. Mindez Vettel szerint ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a jövőben sem fog, az alapokat ugyanis megfelelőnek tartja.

„Mindig is a győzelem és az élmezőnyben versenyzés volt a cél. Nagyon kiváltságosnak érzem magam, hogy annyi nagyszerű autót vezethettem nagyszerű csapatoknál a múltban, amelyekkel olyan sok dolgot elérhettem. Szerintem ez a csapat semmivel sem különb azoknál, de nyilvánvalóan az autónk nem olyan jó, mint amilyennek szerettük volna, ezért nem csatázunk a legjobb helyekért. De a csapat erőfeszítései, a csapatszellem és a minőség tekintetében szerintem megvannak a szükséges összetevők, és azt látom, hogy a csapat fejlődni fog jövőre, és az azt követő években.”

Ezt viszont már anélkül a Vettel nélkül teszi, aki mostanra láthatóan nem akarja minden figyelmét a Forma-1-re fordítani. 

„Mint mondtam, ez a fokú elkötelezettség azt jelenti, hogy fejben, gondolatban is rengeteg időt tölt ezzel az ember, illetve fizikailag is távol van az otthonától, a gyerekeitől, a családjától. A felnövő gyerekek mellett pedig más dolgok iránt is elkezdtem érdeklődni, ezeket a hangokat pedig nem hagyhatom figyelmen kívül. Végső soron pedig egyre égetőbbé vált a kérdés és egyre központibb szerepet játszott, így végül meghoztam a döntést.”

„Ez ugyanakkor nem egy mindent vagy semmit döntés. Nem arról van szó, hogy mostantól utálom a versenyzést, mert azt továbbra is imádom. Hanem valószínűleg a többség az, ami más irányba húz. És nem helyet csinálok, mert ez az én döntésem, ugyanakkor boldogan indulok el más irányba.”

Sebastian Vettel, Aston Martin, Magyar Nagydíj
Nem egyik napról a másikra döntött Fotó: Aston Martin

Noha a magánéletéről nem szeret és nem is szokott beszélni, Vettel elárulta, hogy felesége, Hanna mennyire támogató volt vele, ráadásul inkább a folytatás mellett volt, mert tudta, hogy mennyit jelent a versenyzés a férjének.

„Természetesen rengeteget beszélgettem erről a feleségemmel, aki az elsők között támogatott abban, hogy folytassam, de azt mondta, hogy végső soron ez az én döntésem. Elképesztően szerencsés vagyok, hogy találtam valamit, ami ilyen sokat jelent nekem az életben, ennyi örömet adott, ahol barátokat szereztem és mindenféle emberrel találkoztam, körbeutaztam a világot, láttam dolgokat, és kinyílt a látóterem. [A feleségem] nagyon támogató volt azzal, hogy az mondta, ez az én döntésem. Természetesen neki is van véleménye, de nagyon támogató. Végső soron azonban nekem kellett dönteni, ő nem dönthetett helyettem.”

A környezetvédelem is egy szempont volt

Mint ahogyan említette, voltak hangok, amelyeket Vettel nem hagyhatott figyelmen kívül. Az utóbbi években a környezetvédelem mellett több fronton kiálló és annak fontosságát szavakkal és tettekkel egyaránt hangsúlyozó versenyző érezhetően vívódott amiatt, hogy bizonyos dolgokat nem mondhatott ki, vagy ha meg is tette, sokan egyből álszentnek bélyegezték, hiszen egy olyan sportban versenyez, amely nagy mértékben szennyezi a környezetet a világ évről évre történő körbeutazásával. Az már csak hab volt a tortán, hogy mindezt egy olyan csapatban teszi, amelynek a világ legnagyobb olajipari cége a főszponzora.

„Igen, ez egyike azon dolgoknak, amelyek egyértelműen szerepet játszottak a döntésben. Százalékban nem tudom kifejezni, az butaság is lenne. De látva, ahogyan a világ változik, és látni a jövőt, ami mindannyiunk, különösen a jövő generációi számára nagyon fenyegető, megértettem, hogy a munkám és szenvedélyem bizonyos aspektusai olyan dolgokkal járnak, amelyekért nem rajongok. Körbeutazni a világot, autókkal versenyezni, erőforrásokat elégetni. Amint az ember látja ezeket, és amint tisztában van velük, onnantól nem tudja ezt nem észrevenni. De nem ez a fő tényező. Mint mondtam, sok dolog kombinációja [a döntés], de ez is része az amögött álló versenyzőnek.” 

A jövőben egészen biztosan az eddiginél is többször fogjuk látni, ahogy a négyszeres világbajnok próbál tenni a jövő fenyegetései ellen, és a környezetvédelem mellett a számára fontos egyéb ügyek mellett is teljes mellszélességgel fog kiállni. Addig pedig még van néhány verseny arra, hogy kiélvezzük a jelenlétét, és részesei legyünk a gazdag és több szempontból is páratlan pályafutása lezárásának

„Nem látom problémának, hogy motiváljam magam a hátralevő versenyekre, épp az ellenkezőjét érzem. Nyilván ez a döntés már nagyon régóta érlelődött bennem, és őszintén szólva annyi energiát elvett, és talán olykor egy kicsit el is vonta a figyelmem, hogy most eléggé megkönnyebbültnek érzem magam és várom a következő futamokat” – tekintett előre a hattyúdalára a jelenlegi mezőny második legsikeresebb tagja.

Friss