2024. április 24. 20:33

KezdőlapF1A Magyar Nagydíj után robbant a bomba: Alonso csapatot vált

A Magyar Nagydíj után robbant a bomba: Alonso csapatot vált

-

Fernando Alonso jövőre már nem az Alpine, hanem az Aston Martin pilótája lesz, derült ki a Magyar Nagydíj utáni hétfőn. A 41 esztendős bajnokot elmondása szerint meggyőzte, amit a silverstone-i istállónál látott.

Nem telt el egy teljes nap sem a nyári szünet előtti utolsó futam, azaz a 37. Magyar Nagydíj óta, és az az Aston Martin, illetve Fernando Alonso ahelyett, hogy megkezdené jól megérdemelt pihenőjét, inkább jókora sziklát dobott az F1 egyre csendesebben hullámzó vizébe. A silverstone-i alakult és a kétszeres világbajnok ugyanis hétfőn bejelentette: több éves szerződést kötöttek egymással, amelynek értelmében a 2023-as szezontól kezdve a spanyol az Aston Martin pilótája lesz.

Ezzel tehát eldőlt, hogy a Forma-1-be a 2021-es szezon elején visszatérő Alonso nem hosszabbít szerződést az Alpine-nal, és átveszi a szezon végén visszavonuló Sebastian Vettel helyét. 

„Ez az Aston Martin csapat egyértelműen elkötelezett a győzelem iránt, és energiát fektet ebbe, ennélfogva manapság az egyik legizgalmasabb istálló a Forma-1-ben. Sok éve ismerem Lawrence [Strollt] és Lance [Strollt], és nyilvánvaló, hogy megvan az ambíciójuk és szenvedélyük ahhoz, hogy sikeresek legyenek az F1-ben. Figyeltem, ahogy a csapat szisztematikus módon remek, győztes embereket csábított el, és tisztában vagyok az új létesítmények és források iránti óriási elkötelezettséggel Silverstone-ban” – olvashattuk Alonso szavait az Aston Martin közleményében.

„A Forma-1-ben manapság senki nem rendelkezik nagyobb vízióval és abszolút elkötelezettséggel a győzelem iránt, ez pedig igazán izgalmas lehetőséggé teszi ezt a váltást a számomra. Továbbra is megvan bennem az éhség és az ambíció az iránt, hogy az élmezőnyben harcoljak, és egy olyan szervezet része akarok lenni, amely elkötelezett a tanulás, a fejlődés és a siker iránt” – folytatta a kétszeres világbajnok.

„Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy még sok a teendőnk, hogy az élre kerüljünk, és minden energiánkat be kell vetnünk a közös munka érdekében, hogy teljesítményt találjunk. Látni a szenvedélyt és a vágyat a jó teljesítményre meggyőzött, hogy fenntartsam a sportág iránti elkötelezettségemet és továbbra is élvezzem azt. Szeretnék újra nyerni ebben a sportban, és ezért ki kell használnom azokat a lehetőségeket, amelyeket jónak tartok” – zárta sorait Alonso.

Lawrence Stroll, az Aston Martint birtokló konzorcium vezetője elmondta, hogy évek óta „ismerem és csodálom Fernandót, és mindig is világos volt, hogy elkötelezett a győzelem iránt.”

„Azt tűztem ki célul, hogy összehozom a legjobb embereket, és kialakítom a legjobb erőforrásokat és szervezetet a sikerhez ebben a nagyon versenyképes sportban. Ezek a tervek most formálódnak Silverstone-ban” – folytatta a kanadai milliárdos.

„Ennélfogva természetesnek tűnt, hogy meginvitáljam Fernandót, legyen részese egy győztes csapat kialakításának. Az utóbbi időben folytatott beszélgetéseink során nagyon gyorsan megállapítottuk, hogy azonosak az ambícióink és azonos értékeket képviselünk, és logikus, egyben könnyű volt megerősítenünk a szándékunkat abban, hogy együtt dolgozzunk.”

Lance Stroll, Aston Martin, Magyar Nagydíj
Stroll nem marad világbajnok csapattárs nélkül Fotó: Aston Martin

„Láttam az izgatottságot a mérnöki gárdán és az egész szervezeten amiatt, hogy lehetőségük lesz Fernandóval dolgozni – ezek már Mike Krack csapatfőnök szavai. – Tudjuk, hogy szinte mindenki képes tanulni egy olyan kaliberű és annyira tapasztalt pilótától, mint Fernando. Bízunk benne, hogy mindenkit arra fog ösztönözni, hogy jobbá váljon, ami csak fokozni fogja a csapaton belül tapasztalható, már így is mindenkire átragadó energiát.”

„Úton vagyunk egy győztes szervezet kialakítása felé, és világos, hogy Fernando fel fogja gyorsítani ezt a folyamatot, és olyan teljesítményhez segít minket, amire büszkék lehetünk.”

Alonso tehát úgy gondolja, hogy a korábban öt éves tervet bejelentő (aminek a vége természetesen a világbajnoki cím), az új gyárépületében és szélcsatornájába komoly anyagi forrásokat invesztáló, egyúttal a többek között a Mercedestől és a Red Bulltól elcsábított szakemberekkel erősítő Aston Martin – hiába csak 9. jelenleg a pontversenyben – jobb lehetőséget jelent a számára a jövőre nézve, mint az Alpine. 

A kétszeres világbajnok elkötelezettségét jelzi, hogy legalább két évre érkezik, és egyértelműen az a célja, hogy ne csak előkészítse a későbbi sikereket, hanem részese is legyen azoknak.

Az Alpine közleményben reagált

Alonso jelenlegi csapata rövid közleményben köszönte meg a spanyol szolgálatait, aki a hátralevő idei 9 futam során természetesen még náluk versenyez.

„Fernando mindig is a Renault és az Alpine-család tagja volt és mindig az is marad. Büszkék és kiváltságosak vagyunk, hogy ennyi közös pillanatot éltünk át a pályán. Várjuk, hogy Fernandóval közösen fejezzük be a 2022-es szezont kékben, a novemberi utolsó körig a maximumot fogjuk nyújtani. A csapat hamarosan bejelenti versenyzői párosát a 2023-as Forma-1-es szezonra” – írták.

Friss