2024. április 27. 01:31

KezdőlapF1Hamilton már Verstappen megizzasztására készül, Wolffot nem érdekli a Ferrari

Hamilton már Verstappen megizzasztására készül, Wolffot nem érdekli a Ferrari

-

Lewis Hamilton szerint győzelmi esélyt szalasztottak el a Magyar Nagydíjon, viszont így is pozitívan tekinthetnek előre, mert, ha így folytatják, előbb-utóbb ismét az első helyért fognak küzdeni.

Zsinórban ötödik dobogós helyezése után Lewis Hamilton úgy látja, egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy a győzelmekért szállhassanak harcba, és ami azt illeti, a hétszeres világbajnok szerint ezt már a Magyar Nagydíjon is megtehették volna, ám ott azért még ennek ellenére nem tartanak, hogy hozzák a Red Bull szintjét.

„Remélem, ezért dolgozunk – felelte arra a kérdésre Hamilton a Magyar Nagydíj verseny utáni sajtótájékoztatóján, amely arra vonatkozott, hogy fognak-e futamot nyerni az idei szezonban. – Ma megvolt bennünk a potenciál… Szerintem ezen a hétvégén megvolt bennünk a potenciál a győzelemhez. Láthattuk, hogy George [Russell] megszerezte a pole pozíciót, és, ha mindketten elöl lettünk volna, talán jobban össze tudtunk volna dolgozni csapatként. Az egyikünknek segítenie kellett volna a másikat a stratégiával.”

Hamilton szerint tehát, amennyiben az időmérőn nem romlik el a DRS-e, és ő is valahonnan az első sor környékéről rajtolhat, megizzaszthatta volna Verstappent a győzelemért. Ez végül nem történt meg, azt ugyanakkor így is pozitívumként értékeli, hogy a Ferrarikat el tudta kapni.

Hamilton előzése Sainz ellen

„Ha képesek leszünk ezt a tempót átmenteni a szezon második felére, akkor biztos, hogy elkezdhetünk harcolni [a Red Bull-lal és a Ferrarival.] Most először voltunk képesek csatázni a Ferrarival, ami óriási dolog. A Red Bull valószínűleg még mindig előttünk van. Hogy Max a 10. helyről rajtolt, megpördült, és így is 10 másodperccel előttünk végzett, elég sokat elmond az autójukról, de így is hatalmas előrelépést értünk el. Nagy reményt és lökést ad a szezon második felére a következetesség, és hogy az elmúlt két versenyen mindketten dobogón végeztünk.”

A Mercedest nem érdekli a Ferrari utolérése

Noha a szezon elején még jóformán lehetetlen küldetésnek tűnt, a Magyar Nagydíj után minden eddiginél elérhetőbb közelségbe került az idei autóját egyre inkább megszelídítő Mercedes számára az év elején még első számú világbajnoki esélyesnek kikiáltott Ferrari utolérése. 

A maranellóiak az újabb stratégiai baklövésüknek, és az SF75-ös vártnál gyengébb tempójának köszönhetően közel száz pontos hátrányba kerültek a Red Bullhoz képest, miközben a Mercedes 30 pontra közelítette meg őket. Toto Wolff, a konstruktőri címvédő csapatfőnöke azonban nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy másodikak vagy harmadikak lesznek az év végén.

„A második az első a vesztesek között. Hogy másodikak vagy harmadikak leszünk a konstruktőri pontversenyben, számomra nem igazán releváns ahhoz képest, hogy az élen legyünk és fejlesszük a kocsit, hogy ismét saját jogon nyerjünk versenyeket. Verjük meg a Ferrarikat és Red Bullokat, és készüljünk a következő évre ahelyett, hogy a konstruktőri helyezéssel foglalkozunk” – nyilatkozta az osztrák üzletember.

Carlos Sainz, Ferrari, Magyar Nagydíj
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Wolffot még az sem hatja meg, hogy Hamiltonnak már több dobogós helyezése van az idén, mint a korábban a vb-cím egyik esélyesévé kikiáltott Charles Leclerc-nek. „Inkább lenne több győzelmünk, és kevesebb dobogónk. Alázatosak vagyunk, de inkább a futamgyőzelmekre törekszünk a második és harmadik pozíciók helyett. Viszont, ha saját erőből érjük el azokat, mint most, az egy jó lépés előre” – mondta.

A csapatfőnök ezután kicsit árnyalta Hamilton győzelmi esélyekről tett kijelentését is, és kifejtette, könnyen lehet, hogy azért is tudtak ilyen jól szerepelni a Hungaroringen, mert a pénteki szabadedzéseken abszolút rossz irányba indultak el a beállításokkal.

„Összességében nehéz hétvége volt, mert nagyon szenvedtünk pénteken, miközben nem tudtuk, hogy milyen irányba induljunk. Talán az, hogy ennyire félresiklottunk pénteken, segített abban, hogy vasárnapra szinte teljesen helyrehozzuk a dolgokat. Most rengeteg adatunk van, amit vizsgálhatunk, miközben Franciaországból és Magyarországról is rengeteg pozitívumot vihetünk haza, és építhetünk rájuk a szezon második felében” – tekintett előre.

Friss