2024. április 20. 10:17

KezdőlapF1Véletlenül derülhetett ki, hogy a Porsche megvásárolta a Red Bull F1-es csapatának...

Véletlenül derülhetett ki, hogy a Porsche megvásárolta a Red Bull F1-es csapatának felét

-

A The.Race.com értesülései szerint véletlenül látott napvilágot, hogy a Forma-1-be 2026-tól beszállni szándékozó Porsche 50%-os részesedést vásárol a Red Bull Forma-1-es autóit, illetve a testvércsapat Alpha Tauri által is használt alkatrészek egy részét gyártó Red Bull Technology-ban. 

Noha az már régóta nyílt titkoknak számít, hogy a Porsche 2026-ban a Red Bull oldalán száll be az F1-be, eddig csak találgatások zajlottak arról, hogy ezt milyen formában teszi meg. És persze hivatalos bejelentés sem történt, mert akárcsak a szintén a Volkswagen-csoporthoz tartozó, feltehetően a Saubert felvásároló Audi, a Porsche is a 2026-os szabályok véglegesítésére vár.

A The Race szerint a Red Bull és a stuttgartiak az Osztrák Nagydíjon szerették volna bejelenteni az együttműködésüket, ám a fentebb taglalt okok miatt ezt el kellett halasztani. A háttérben azonban zajlanak az előkészületek, a Magyar Nagydíj előtti napokban pedig napvilágot látott egy dokumentum, amelyben az volt olvasható, hogy a Porsche 50%-os résztulajdonos lesz, azaz nem csak a nevét és technikai tudását adja majd a projekthez.

Furcsa módon a dokumentumot Marokkóban hozták nyilvánosságra, a szaklap szerint véletlenül. A törvények értelmében a Porschénak és a Red Bullnak is jeleznie kell az egyesülést, és el is indították a hivatalos eljárást, hogy amikor véglegesítik a 2026-os regulákat, ne a papírmunkával teljen az idő, hanem rögtön el tudják kezdeni a közös munkát. 

A hiba ott csúszott be, hogy a marokkói versenyhivatal rendszeresen kiad olyan sajtóközleményeket, amelyekben összefoglalja az ehhez hasonló egyesüléseket, és ezt július 21-én is megtette, noha semmilyen kötelezettsége nincs aziránt, hogy így járjon el. Ezt bizonyítja az is, hogy a dokumentumot azóta eltávolították a marokkói versenytanács honlapjáról, közvetlen URL-en keresztül azonban továbbra is elérhető.

A Porsche szóvivője a Race-nek ezután megerősítette, hogy továbbra is „konstruktív egyeztetések” zajlanak, és várják az FIA 2026-os sport-, technikai- és pénzügyi szabályzatának véglegesítését. A szaklap szerint legkorábban augusztus elején, online szavazás keretében fogadhatják el ezeket az FIA Motorsport Világtanácsában, amelyet a Porsche és a Red Bull, majd az Audi hivatalos bejelentése is követhet.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:The-Race.com

Friss