2024. április 19. 14:11

KezdőlapF1Ennyi volt Mick Schumachernek a Forma-1?

Ennyi volt Mick Schumachernek a Forma-1?

-

Az utóbbi időben egyre jobb teljesítményt nyújt a szezon elején Kevin Magnussentől még jócskán elmaradó, cserébe a Haasnak több alkalommal is jelentős anyagi kárt okozó Mick Schumacher, ám könnyen lehet, hogy ez sem lesz elég a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fiának Forma-1-ben maradásához. Legalábbis az F1-es paddockban igencsak jól értesültnek számító veterán újságíró szerint.

Mick Schumacher Forma-1-es karrierje múlhat azon, hogy a Haas meghosszabbítja-e a 23 esztendős pilóta szerződését. A legjobbak között a második idényét taposó, a júliusi Brit Nagyíjon első F1-es pontjai szerző versenyző ülése a hírek szerint igencsak veszélyben forog. Miután a Magyar Nagydíj előtt Sebastian Vettel bejelentette a visszavonulását, sokan Schumachert tartották honfitársa és mentora legvalószínűbb utódjának – bizonyára Vettel is szólt néhány jó szót az érdekében –, az Aston Martin azonban hétfőn sokkolta az F1-es közvéleményt Fernando Alonso leigazolásával.

„Az Aston Martin jó lehetőség lett volna az unokaöcsémnek, de a Haas személyében már így is olyan csapata van, amely jó munkát végez és fejlődik – mondta a televíziós szakértőként dolgozó, a Haast korábban nem egyszer kritizáló Ralf Schumacher a német Sky-nak, majd kifejtette, Mick szerinte maradni fog a csapatnál. – Mick teljesítménye jelentős javulást mutatott az utóbbi néhány hétben, úgyhogy nagyon is el tudom képzelni a közös folytatást. Nem tudom, hogy mi mást tehetne a Haas, hiszen nincs túl sok tapasztalt pilóta a piacon, és láthatjuk, hogy az újoncoknak ezekkel az autókkal, tesztelés nélkül sok idő kell ahhoz, hogy felvegyék a ritmust.”

Joe Saward veterán újságíró azonban másként tudja. Az 1998-as szezon közepe óta az összes F1-es nagydíjon jelen lévő szakíró egyik Twitter-posztja alatt árulta el, hogy értesülései szerint a Haas nem fog hosszabbítani Schumacherrel.

„Jelen állás szerint nekem úgy tűnik, hogy amikor a zene elhalkul, Ricciardónak nem lesz ülése” – írta egy kommentelő, mire Saward azzal válaszolt: „Nem, Mick Schumacher bajban van.”

Lentebb egy másik kommentelő erre megjegyezte: „Szerintem [Saward] azt sugallja, hogy Micknek ajtót mutat a Haas”, mire Saward közölte: „Nem sugallom… Mondom.” Ezután még hozzátette: „Majd meglátjuk, hogy igazam lesz-e.”

Persze, ettől még abszolút benne van a pakliban, hogy Schumacher marad, ám amennyiben nem, abban szerepet játszhat az, hogy a Ferrari kiteszi őt a támogatottjai közül. A Bild értesülései szerint ez nem zárható ki, és ha megtörténik, a Haas könnyebben mutathat ajtót neki, hiszen már nem kellene figyelembe vennie a maranellóiak igényeit.

Günther Steiner, Haas, Mattia Binotto, Ferrari, Magyar Nagydíj
A Ferrari lemondani készül Schumacherről? Fotó: Glenn Dunbar/LAT Images/Haas

Hogy a helyére kit ültetnének, az igen képlékeny, de miután a Ferrarinak jelenleg nincs piacképes fiatalja (az orosz Robert Svarcman szerződtetését kizárhatjuk egy amerikai istállótól), alighanem kívülről kellene valakit hozni. Adott esetben akár Daniel Ricciardo is befutó lehet, hiszen a tapasztalata sokat érhet a Haasnak, és az utóbbi másfél évben hiába nyújt gyengébb teljesítményt, azért még mindig elég jó ahhoz, hogy magas szinten versenyezzen. Nem mellesleg ő lehetne a Haas első olyan pilótája, aki nyert már F1-es futamot…

Az ausztrálon kívül talán a McLarennel tesztelő Colton Herta is vonzó lehet, és amennyiben Piastri lesz Norris csapattársa, az Andretti IndyCar-pilótájának a szintén amerikai Haas dobhat mentőövet. Ez a párosítás marketing szempontból sem lenne utolsó húzás Gene Haastól, aki az F1 számára rohamléptekkel táguló amerikai piacról tehetős szponzorokat kutathat fel egy, az Egyesült Államokban is ismert és jól csengő névvel.

A nyári szünet után döntenek

Hogy az Alpine-Piastri csörte a Haasra is hatással lesz-e, azt egyelőre nem tudni, Günther Steiner csapatfőnök korábban mindenesetre azt mondta, hogy csak a nyári szünet után várható döntés Schumacher jövőjét illetően.

„Mindig a nyári szünet után döntünk a versenyzőinkről, és normális esetben szeptember végéig lerendezzük a dolgot. Az idén sem lesz ez másként” – nyilatkozta a csapatfőnök az Expressnek, egyúttal elismerte, hogy Schumachernek sikerült javulnia az idény közben, és Silverstone-ban és Ausztriában is jól teljesített.

Mick Schumacher, Haas, Magyar Nagydíj
A Magyar Nagydíj felejthető hétvége volt a Haasnak Fotó: Andy Hone/LAT Images/Haas

Az olasz szakember ugyanakkor nem mulasztotta el kiemelni, hogy amennyiben nem teljesít, bárkitől készek megválni. „A Forma-1-ben minden a teljesítmény, és ha teljesítesz ebben a környezetben, akkor van helyed. Ha viszont nincs teljesítmény, akkor hely sincs, mert ez egy nagyon versengő üzlet. Nyilván mindig nyitva tartjuk a szemünket azzal kapcsolatban, hogy ki elérhető és ki nem, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor kell döntést hozni. Ugyanakkor jelenleg senkivel nem zajlanak megbeszélések, mert mint mondtam, általában a nyári szünet után csináljuk ezt.”

Amennyiben a Haas nem hosszabbít Schumacherrel, nem nagyon látni, hogy máshol lenne számára hely, miután Mercedes nagyon lobbizik azért, hogy Nyck de Vries kapja Nicholas Latifi vélhetően megüresedő helyét jövőre a Williamsnél, és egyelőre Cunoda Juki hosszabbítása is valószínűnek tűnik az Alpha Taurinál.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss