2024. április 26. 23:21

KezdőlapF1Hangzatos elvek mentén éli mindennapjait a Mercedes

Hangzatos elvek mentén éli mindennapjait a Mercedes

-

Innováció, fenntarthatóság, karbonsemlegesség, inkluzivitás – emberi és sportszakmai szinten ezen elvek mentén élte életét a Mercedes Forma-1-es csapata.

A Mercedes minden évben közzéteszi jelentését – saját magáról. Ebben azt taglalja hosszasan, mik azok, amiket sikerült megvalósítania a saját magának szabott vezérelvekből és célkitűzésekből. Ebben, magát felelős munkáltatónak, felelős iparági szereplőnek tartó entitásként a Mercedes szót ejt nagyon sok mindenről. Legyen az a környezetvédelem, legyen az az inkluzivitás a munkatársak terén. Legyen az bármi, amire egy magára valamit is adó cég, csapat, autógyár, munkáltató 2022-ben figyelmet szentel. Ez a jelentés második kiadása.

Környezetvédelem

A Mercedes úgy fogalmaz saját beszámolójában, hogy még túl is teljesítette a széndioxid-kibocsátás 2022-ig történő 50%-os csökkentését. Ezután úttörővé szeretnének válni.

Célunk, hogy a környezeti fenntarthatóságot minden döntésünkbe és intézkedésünkbe beépítsük. Azzal a stratégiai céllal, hogy a világ legfenntarthatóbb profi sportcsapatává váljunk, kihívást jelentő célokat tűztünk ki, hogy minden területen csökkentsük CO2-lábnyomunkat, és 2030-ra elérjük az igazolt nettó nullát. A karbonlábnyomunkat a Greenhouse Gas Protocol Guidance és az SBTi keretrendszerrel összhangban az iparági referencia-szabványok szerint fogjuk értékelni, beleértve a teljes Scope 3 kibocsátási jelentést” – fogalmaz a csapat.

Az első céldátum 2026 a Mercedes saját magával szemben támasztott elvárásai szerint. „Célunk, hogy 2026-ra 100%-kal csökkentsük az 1. és 2. hatókörbe tartozó kibocsátásainkat és 50%-kal a 3. hatókörbe tartozó kibocsátásainkat. 2030-ra pedig 75%-kal kell, hogy csökkentsük a 3. hatókörbe tartozó kibocsátásainkat és 25%-kal a széndioxid-kibocsátást. Merész lépéseket teszünk a legnagyobb kibocsátási forrásaink kezelése érdekében: mi leszünk az első globális sportcsapat, amely befektet a fenntartható légi üzemanyagba, amely iparágvezető megközelítés a légi közlekedés 3. hatókörébe tartozó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Ez majdnem felére csökkenti a versenycsapatunk személyzetének légi utazási lábnyomát.

Sokszínűség, egyenlőség és befogadás

A sokszínűbb munkaerő kialakítása továbbra is csapatunk egyik fő prioritása az Accelerate 25 programunk révén” – fogalmaz a Mercedes beszámolójában. „Ez hivatalosan is megfogalmazza azt a törekvésünket, hogy 2021-től 2025-ig minden évben az új alkalmazottak legalább 25%-a alulreprezentált csoportokból érkezzen.

Az istálló ezzel kapcsolatban is egész jól áll saját elmondása szerint. „Az összes új alkalmazottat áttekintve látható, hogy 2021-ben a csapatunk új tagjainak 38%-a alulreprezentált csoportokból érkezett. Ugyanez az arány idei évben 2022 júniusának végéig 32%. A női alkalmazottak aránya 12%-ról 15%-ra, a kisebbségi etnikai háttérrel rendelkező alkalmazottaké pedig 3%-ról 7%-ra emelkedett. Bár ezek a számok még nem érik el azt a szintet, amelyre törekszünk, örömmel látjuk, hogy az Accelerate 25 keretében tett pozitív intézkedéseinknek mérhető hatása van.

Az Accelerate 25 egyik alappillére a Mercedes szerint „az alulreprezentált csoportokból származó tehetséges diákok ösztönzése és motiválása a műszaki pálya felé a STEM-oktatáson keresztül, abban a reményben, hogy a jövőben a mi csapatunkhoz szeretnének csatlakozni. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is folytathatjuk a Mulberry Schools Trusttal, a Stemettes-szel és a Fekete és Kisebbségi Etnikumú Mérnökök Egyesült Királyságbeli Egyesületével folytatott munkánkat, és két új Accelerate 25 partnert köszönthetünk: a Sutton Trustot és a Brit Fogyatékosságügyi Fórumot.

A Mercedes, valamint hétszeres világbajnok versenyzője, Lewis Hamilton létrehozták az Ignite nevű formációt még 2021-ben. Ez egy jótékonysági partnerség, „amelynek célja a sokszínűség és a befogadás növelése a brit motorsporton belül, és amely most bejelentette első támogatásait a Motorsport UK Girls on Track UK és a Royal Academy of Engineering számára.

Jótékonyság és közösség

A helyi közösségekben és az iparágban való pozitív hatásra való törekvésünk részeként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy csapatunk erőforrásait a rászorulók javára fordítsuk, és megosszuk a motorsport iránti szenvedélyt, amelyből mindannyian táplálkozunk. Büszkék vagyunk arra, hogy támogatjuk helyi közösségünket és Brackley város tanácsát jótékonysági kezdeményezések szponzorálásával, a közösség számára szervezett eseményekkel és a helyi iskoláknak nyújtott segítséggel.

Csapattagjaink közel 75 000 fontot gyűjtöttek össze hivatalos csapatunk, az Alzheimer’s Research UK nevű jótékonysági szervezet számára. Ezzel közel kerültünk a 100 000 fontos célunkhoz, amelyet 2022 decemberéig szeretnénk elérni.

Toto Wolff csapatfőnök szavai

Az autóversenyzést a szenvedély táplálja. A világ leggyorsabb, legdinamikusabb sportágában tevékenykedünk, és felelősségünk, hogy ezt a globális platformot arra használjuk, hogy több legyünk, mint vezetők; úttörők akarunk lenni. Az elmúlt néhány évben fáradhatatlanul dolgoztunk azon, hogy változtassunk és jobban megértsük, milyen hatással vagyunk a világra. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a fenntartható csúcsteljesítmény mellett. Ez a jövő mindannyiunk számára.

Akár arra fordítjuk erőforrásainkat, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsunk végre, amelyek segítik a társadalmat az előttünk álló környezeti kihívások kezelésében, akár arra, hogy elkötelezzük magunkat a munkaerő sokszínűségének növelése mellett, és támogatjuk a helyi közösségeinkben rászorulókat, a szenvedélyünk nem csak a pályán látható autókban van. Hanem mindenben, amit teszünk.

Mi a problémamegoldók csapata vagyunk. Olyan célokat tűzünk ki magunknak, hogy hogyan lehetünk még fenntarthatóbbak abban, amit csinálunk. Most még csak az utazás elején járunk. De olyan célokat tűztünk ki magunknak, amelyek óriási kihívást jelentenek. Mindannyiunk célja a fenntarthatóbb holnap. Büszke vagyok arra, amit ez a csapat elért, és azokra a technológiákra is, amely mellett elköteleztük magunkat.

Friss