2024. április 19. 14:00

KezdőlapF1Az Alpine csapatfőnöke óriásit csalódott Piastriban

Az Alpine csapatfőnöke óriásit csalódott Piastriban

-

Az Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer kritizálta Oscar Piastrit, miután az ausztrál tagadta, hogy 2023-ban a csapatnál versenyezne.

Az Alpine a hét elején jelentette be, hogy a jövőre Piastri váltja majd az Aston Martinhoz távozó Fernando Alonsot. Piastri azonban tagadta, hogy szerződést kötött volna az alakulattal, és azt állította, hogy nem fog 2023-ban a franciáknál versenyezni.

Ez olyan pletykákhoz vezetett, miszerint vélhetően a McLarenhez igazol, ahol Lando Norris csapattársa lenne jövőre. Piastri már évek óta kapcsolatban áll az Alpine-nal, a francia gyártó az elmúlt szezonokban támogatta juniorkarrierjét.

Otmar Szafnauer éppen ezért csalódott az ifjú ausztrálban és az El Confidencialnak nyilatkozva elismerte, hogy azt várta Piastritól, hogy nagyobb hűséget tanúsít a csapat iránt.

Több lojalitást vártam Piastritól” – mondta Szafnauer. „Nagyobb elkötelezettséget kellett volna mutatnia azzal a csapattal szemben, amelyik gondoskodott róla, amelyik a világbajnokságra vitte, és mindenekelőtt, amelyik az elmúlt egy évben beültette egy Forma-1-es autóba, hogy készen álljon, hogy ismerje a pályákat.

Új idők járnak?

Otmar Szafnauer nem ma kezdte Formula 1-es karrierjét, de saját bevallása szerint sem tapasztalt még hasonlót.

Több hűséget vártam Oscartól, mint amennyit most mutat. Én 1989-ben kezdtem a Forma-1-ben, és még soha nem láttam ilyet.” – mondta a csapatfőnök.

Esteban Ocon, Alpine F1 Team, Magyar Nagydíj
Fotó: Alpine F1 Team

És ez nem a Forma-1-ről szól, hanem az emberi tisztességről. Ez megtörténhetne a jégkorongban vagy a labdarúgásban is, nem számít. De ilyet nem teszel. Aláírt egy papírt, egy dokumentumot, amiben azt mondta, hogy másképp fog cselekedni.

Az alapján, ahogy én felnőttem, nekem nincs szükségem arra, hogy aláírjak egy darab papírt, hogy aztán valaki azt mondja: ‘Hazudsz, mert ezt aláírtad’. Számomra, ha azt mondják, ‘Hé, segíts nekem, holnap én segítek’, akkor semmiképpen sem vonnám vissza a szavamat. Semmiképp.

2020 óta az Alpine kötelékében

Oscar Piastri 2020 januárjában csatlakozott az Alpine Academy junior programjához, miután 2019-ben bajnoki címet szerzett a Formula Renault Eurocup-ban. Ezt követően 2020-ban az Alpine támogatásával első helyen végzett az F3-ban, majd a következő szezonban újoncként az F2-es bajnokságot is megnyerte.

A 2022-es évet Piastri az Alpine Formula 1-es csapatának tartalékpilótájaként kezdhette meg amellett, hogy a francia alakulat az elmúlt években is igyekezett tesztlehetőséget biztosítani a fiatal ausztrálnak.

Piastri 2023-as helyzete még nem tisztázódott, azonban úgy tudni, hogy a McLaren tárgyalásokat folytat Daniel Ricciardoval arról, hogy idő előtt felbontják a szerződését, így Piastri csatlakozhatna a csapathoz.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss