2024. április 26. 20:33

KezdőlapF1Wolff szerint van olyan érdeklődő, aki tudna extra értéket hozni az F1-be

Wolff szerint van olyan érdeklődő, aki tudna extra értéket hozni az F1-be

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke úgy véli, hogy az Audi érdeklődése a Forma-1-be való belépés iránt indokolná a rajtrács 11 csapatosra bővítését, mivel ez valószínűleg extra értéket hozna az összes meglévő csapatnak.

Michael Andrettinek, az amerikai autóversenyzés nagyágyújának arra irányuló törekvése, hogy több sorozatban is induló vállalkozását kiterjessze az F1-re, a szakág jelenlegi 10 résztvevőjének többségénél heves ellenállásba ütközött.

A csapatok amiatt aggódnak, hogy egy újabb alakulattal kellene osztozniuk az F1 díjbevételén. Úgy érzik, hogy a jelenlegi 200 millió dolláros alap nem elegendő, mivel a sportág iránt megnőtt a globális érdeklődés, az újonnan bevezetett költségvetési korlát miatt pedig az F1-es nevezés értéke is jelentősen emelkedett azóta, hogy ezt az árat meghatározták.

Az Audi tudna új értéket hozni

A Mercedes vezetője, Toto Wolff úgy véli, hogy a német gyártó mérete és marketingereje miatt alkalmasabb lenne a 11. belépőnek, mint az Andretti, még akkor is, ha az amerikai alakulat az IndyCar, a Formula E, az Extreme E és az ausztrál Supercars bajnokságban is meghatározó szereplővé tudott válni.

Arra a kérdésre, hogy az Andretti helyzetével kapcsolatos bizonytalanság fényében egy másik új belépő, az Audi megváltoztatná-e a meglévő csapatok perspektíváját, Wolff azt mondta: „Úgy gondolom, hogy bárki is csatlakozik a 11. csapatként, bárki is kapjon belépőt, be kell bizonyítania, hogy mennyire kreatív tud lenni az üzlet szempontjából.

Az Andretti egy nagyszerű név, és úgy gondolom, hogy kivételes dolgokat tettek az Egyesült Államokban. De ez sport és ez üzlet, és meg kell értenünk, hogy mi az, amit a sport számára nyújtani tudnak.

És ha egy gyártó, vagy egy multinaciónális csoport csatlakozik az F1-hez, és be tudja bizonyítani, hogy X dollárnyi összeget fog költeni az aktivizálásra, a marketingre a különböző piacokon; az nyilvánvalóan teljesen más értéket képvisel az összes többi csapat számára is.

Az F1-nek fejlődnie kell

Wolff szerint az F1 az elkövetkező években tovább akarja növelni értékét, és úgy véli, hogy minden új belépőnek hozzá kell járulnia ehhez a folyamathoz.

Toto Wolff, Mercedes, Magyar Nagydíj
Toto Wolff, Magyar Nagydíj | Fotó: Mercedes AMG Petronas / Steve Etherington

10 olyan franchise-zal lehetséges ez, amely reményeink szerint emelni tudja az eredményeket, de biztosan nem fogunk előrelépni azzal, hogy új franchise-okat adunk ki olyan embereknek, akik nem tudják növelni a Forma-1 általános értékét.” – mondta Wolff.

Az Audi mellett a VW-csoport testvérmárkája, a Porsche is közel áll ahhoz, hogy 2026-tól – amikor az F1 új motorszabályai életbe lépnek – jelentős részvénycsomagról és erőforrás-ellátásról állapodjon meg a Red Bull Racinggel.

Eközben a Red Bull jelenlegi motorpartnere, a Honda, amely hivatalosan már kilépett az F1-ből, de még mindig együttműködik a Milton Keynes-i csapattal, azt fontolgatja, hogy 2026-ban újra csatlakozik a bajnoksághoz, mivel a széria a fenntartható üzemanyagokra és egy egyszerűsített hibrid rendszerre áll át.

Friss