2024. március 29. 16:21

KezdőlapF1Wolff: az időmérőn való fejlődés a kulcs a futamgyőzelemhez (videó)

Wolff: az időmérőn való fejlődés a kulcs a futamgyőzelemhez (videó)

-

Toto Wolff a Mercedes AMG F1 főnöke értékelte csapata eddigi szezonbéli teljesítményét és azt is elárulta, miben kell fejlődniük.

Az Ezüstnyilak első embere a csapat saját videójában elemezte az eddigi történéseket és kiemelte, hogy sikerült már év közben is előrelépniük az új autóval, a várakozásokat alulmúló szezonkezdetet követően.

A szezon eleje nem volt igazán jó, és ezt másképp nem is lehet leírni, mert ha decemberben megnyered a [konstruktőri] bajnokságot, és négy hónap múlva már nem tudsz versenyezni az élen álló srácokkal, az elég frusztráló…” – mondta Wolff

Azóta egy hullámvasúton ülünk, szinte minden egyes alkalommal a dobogón voltunk. Vasárnaponként erősek teljesítettünk, de a kvalifikáción sosem voltunk ott, és a különbség egyszerűen túl nagy volt. Most már csak azt kell megértenünk, hogy mitől van ez, és a szezon második felében remélhetőleg növelni tudjuk az időmérős tempónkat, hogy aztán győzelmekért versenyezhessünk.

Eddig nem sikerült az elvárásoknak megfelelni

Nos, nem sok minden ment igazán jól, főleg ha figyelembe vesszük, hogy elvárásaink szerint a világbajnoki címért kellene harcolnunk.

A csapat azonban kielemezte saját hibáit és az autó gyengeségeit, ebből tanulva pedig sikerült elindulni a megfelelő irányba.

A pozitívumokat kell megragadnunk, ezt mondtuk a múltban is. A vesztes napokon tanulunk a legtöbbet, és azt hiszem, ebben az esetben ez történt.

Az autónk nagyon bonyolult és nehéz volt, nem javult az időnk, úgy tűnt, hogy nem is fog, és úgy gondolom, hogy a tanulságok, amiket levontunk, segíteni fognak nekünk sok éven át.

Mercedes AMG F1, Magyar Nagydíj
Fotó: Mercedes AMG Petronas / LAT Images

Az idő, amelyben gondolkodunk nem csak egy hétvége, vagy egy év. Itt a szervezet folyamatos fejlesztéséről van szó, két év, öt év, vagy 10 év távlatában. Ehhez talán hasznosak lehetnek azok a tanulságok és a keménység, amit ebben az évben éreznünk kellett.

Egy hiba mindent beárnyékolt

Mivel az idei autó legfőbb hibáját, a szívóhatás által felerősített túlságosan erős pattogást, vagy delfinezést nem sikerült kordában tartani, ezért a többi fejlesztés is zsákutcába futott.

A legnagyobb gyengeségünk már a kezdetektől fogva az volt, hogy az autónk pattogott, és ez rányomta a bélyegét az összes fejlesztésünkre. Nem igazán tudtuk javítani az autót aerodinamikailag és frissítéseket tenni rá, mert minél több leszorítóerő volt a kocsin, annál rosszabb volt a pattogás.

Mercedes AMG F1, Spanyol Nagydíj
Fotó: Mercedes AMG Petronas / Wolfgang Wilhelm

Azt hiszem, hogy Barcelona óta jobban megértettük a jelenséget, és most, hogy megyünk a leállásra, az autónak már nincs célja, de azt mondom, hogy hiányzik néhány hónapnyi fejlesztés, és ez lenne az a pont, ahol tényleg felzárkóznánk az előttünk lévő srácokhoz.

A pályán kívül is az elsőségre törekszik a csapat

A Mercedes a versenypályáktól távol is törekszik arra, hogy példaértékű lépéseket tegyen például a karbonsemlegesség elérésének, illetve a szén-dioxid kibocsátás nullára való csökkentésének érdekében. A Mercedes az egyetlen F1-es csapat, amely 100 százalékos zöld energiaellátást biztosít gyárában.

Dolgozóik körében a sokszínűségre törekednek, egy kampány részeként elkötelezte magát az alakulat amellett, hogy az újonnan felvett alkalmazottak 25 százalékát jelenleg alulreprezentált csoportokból válassza ki.

Nem a harmadik hely a cél

Mindig arra kell törekednünk, hogy fejlődjünk, még azokban az években is így tettünk, amikor domináns autónk volt, amellyel nyolc egymást követő világbajnoki címet nyertünk. Fejlődnünk kellett, minden egyes nappal jobbnak kellett lennünk, hogy sakkban tartsuk a versenytársakat, és ezt kell tennünk 2022-ben és az elkövetkező években is.

Mercedes AMG F1, Spanyol Nagydíj
Fotó: Mercedes AMG Petronas / LAT Images

A jövőre nézve elmondhatom, hogy eddig nem teljesítettük az elvárásainkat. Erősek és stabilan harmadikok vagyunk a pályán, de nem ez a célunk. Alázatosak vagyunk az elvárásainkkal szemben, alázatosak vagyunk a versenytársainkkal szemben, akik nagyszerű munkát végeztek, sok jó ember van köztük. A céljainkkal is tisztában vagyunk, és az az, hogy visszatérjünk az élre, harcoljunk a futamgyőzelmekért, és végül olyan pozícióban legyünk, hogy a világbajnoki címért küzdhessünk.

Wolff természetesen nem feledkezett meg a szurkolókról sem, akiknek rendkívül hálás a támogatásukért.

Ami a támogatást illeti, amit ti adtatok nekünk, srácok, ez tényleg elképesztő volt. Nehéz volt a tavalyi szezon vége, és nehéz volt a szezon eleje is, de érezzük a támogatást, mint csapat. Nagyon erős érzelmi töltetet kaptunk a rajongóktól, és látjuk és érezzük ezt nem csak a közösségi médiában, hanem élőben a pályán is.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:YouTube

Friss