2024. április 27. 01:33

KezdőlapF1Hamilton megdöbbentő vallomása: gyerekként megtámadták és megrugdosták az utcán

Hamilton megdöbbentő vallomása: gyerekként megtámadták és megrugdosták az utcán

-

Lewis Hamilton először beszélt nyilvánosan arról az esetről, amit még a szüleinek sem mesélt el. 

Megdöbbentő történetet mesélt el Lewis Hamilton arról, hogy gyerekkorában miként támadták meg az utcán a bőrszíne miatt. A hétszeres világbajnok a BLM-mozgalom 2020-as kirobbanása óta az élen jár a Forma-1-ben a rasszizmus elleni harcban, a világ történései pedig elmondása szerint sok emléket visszahoztak a gyerekkorából.

„A korai években csak mindig próbáltunk beilleszkedni. Az apám mindig azt mondta, ne beszélj róla, csak vegyülj el” – nyilatkozta a Vanity Fairnek arról, hogy gyerekként igyekeztek nem foglalkozni azzal, hogy más emberek a bőrszínük miatt találták meg őket. 

A két évvel ezelőtti események azonban végleg megváltoztatták Hamilton hozzáállását a rasszizmushoz. „Sok érzést elnyomtam akkoriban, és nem is tudtam róla, hogy elnyomom. Érzelmeket és érzéseket, amik bennem voltak fiatalon. És minden a felszínre tört.”

Különösen akkor érte sok támadás gyerekként, amikor Franciaországba vagy Olaszországba utazott gokartversenyre („Rengetegszer röpködött az N-betűs szó.”), de volt egy eset, amikor nem “csak” szavakkal bántották.

11-12 éves lehetett, amikor édesanyjánál és nevelőapjánál tartózkodott Newcastle-ben, és egyedül sétált a boltba, amikor egy apa és fia megtámadta. Észre sem vette őket, csak amikor már túl késő volt. Egy szempillantás alatt a földre vitték és elkezdték rugdosni, miközben azt üvöltötték neki: „Takarodj vissza az országodba!”.

„Még ma is emlékszem, mennyire félelmetes volt. Őszintén nem voltam képes megérteni. Arra gondoltam, hogy »Hozzám beszélnek? Én innen származom. Hogy értik ezt?« Soha nem tudtam megérteni. Amikor megtámadnak, ott van a félelem, de a harag is, mert vissza akarod nekik adni a fájdalmat, amit okoztak” – idézte fel a történteket Hamilton, aki még a szüleinek sem beszélt az esetről.

„Soha nem beszéltem róla a szüleimnek. Nem szóltam róla az anyukámnak, mert nem hiszem, hogy megértette volna. Ami pedig az apukámat illeti, alighanem túlságosan féltem, hogy elmondjam neki, mert nem akartam, hogy azt gondolja, puhány vagyok. Nem akartam, hogy azt higgye, nem tudom megvédeni magam. Emlékszem, hogy sokat voltam egyedül, és csak sírtam a szobámban.”

Ezek után sokaknak talán érthetőbbé válik, hogy Hamilton miért áll ki minden platformon a feketék és a kisebbségek mellett, és miért érezte fontosnak például azt, hogy a Mercedes a 2020-as és 2021-es szezonra feketére fesse az autóját, illetve ő és versenyzőtársai is a lehető legtöbb módon elítéljék a kirekesztést. 

Persze, ennél konkrétabb lépéseket is tett. Létrehozott egy kutatócsoportot, a Hamilton Bizottságot, amely részletes jelentést készített a feketék alulreprezentáltságának okairól az Egyesült Királyság motorsportos közegében, és lehetséges megoldásokkal is előállt. Ezután pedig létrehozta Mission 44 nevet kapott alapítványát, amelynek célja, hogy „támogassa, védje és segítse a hátrányos helyzetű csoportokból származó fiatalokat, hogy a lehetőségek közötti különbségek csökkentése révén sikereket érjenek el az oktatásban, a foglalkoztatásban és a tágabb értelemben vett társadalomban.”

Forrás:Vanity Fair

Friss