2024. április 26. 22:54

KezdőlapF1A Forma-1 örökre szakíthat Oroszországgal

A Forma-1 örökre szakíthat Oroszországgal

-

Az orosz–ukrán háború kitörése után a Forma-1 vezetése gyorsan cselekedett, és bejelentette, hogy nem rendezi meg az idei Orosz Nagydíjat. Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója pedig most kijelentette, hogy a jövőben sem terveznek visszatérni Oroszországba.

Az Ukrajnában zajló konfliktusnak a sportvilágra, így a teljes motorsportra is komoly hatása van. Ezek közül a leginkább magától értetődő, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) semmilyen versenyt nem rendez Oroszországban. Így tett az F1 is, amely az idén látogatott volna el utoljára Szocsiba, hogy 2024-től már Szentpéterváron versenyezzen. A háború miatt azonban sem az idei, sem az ezutáni versenyek nem lesznek megrendezve.

„Mindig is hittem abban, hogy soha ne mondd, hogy soha, de ebben az esetben megígérhetem, hogy többé nem tárgyalunk velük. Nem lesz több versenyzés Oroszországban” – nyilatkozta Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója a Sport Bildnek.

Domenicali szavaira reagált Alekszej Tyitov, a verseny promóterének (Roszgnki) vezérigazgatója is, és a TASZSZ orosz hírügynökségnek a következőket mndta:

„A jelenlegi helyzet a világsportban rendkívül átpolitizált. Ezt észben tartva szükséges fogadni Domenicali szavait. Az általa elmondottaknak politikai szempontból markáns másodlagos jelentése van, aminek semmi köze a sport igazi szellemiségéhez. A kapcsolataink jövője jelenleg igazán homályos. Domenicali álláspontját figyelembe fogjuk venni a további munkánk során.”

Tyitov emellett nem mulasztotta el felhívni rá a figyelmet, hogy a Forma-1 tartozik nekik, mert még mindig nem fizette vissza azt az összeget, amit a Roszgonki már átutalt nekik a 2022-es versenyért.

„Ez az adósság fennáll, megerősített, az ezzel kapcsolatos álláspontunk pedig változatlan. A FOM Orosz Föderációban rendezett versenyekkel kapcsolatos álláspontjától függetlenül számítunk a visszatérítésre” – mondta a vezérigazgató.

Friss