2024. április 20. 01:08

KezdőlapF1Online bántalmazás érte a Red Bull stratégáját - a testvércsapat közleményt adott...

Online bántalmazás érte a Red Bull stratégáját – a testvércsapat közleményt adott ki

-

„Elfogadhatatlan, hamis és teljességgel helytelen.” Ezekkel a szavakkal minősítette a Red Bull testvércsapata azokat, akik csalással vádolják őket és az energiaitalos istálló stratégiai főnökét a Holland Nagydíj után.

Az internetet és a közösségi oldalakat ellepték a Holland Nagydíj után a Red Bull stratégiai főnökének címzett gyűlölködő üzenetek, amelyeket az váltott ki, hogy Hannah Schmitz a közvetítésben a csapat bokszfalán ülve nevetett, a kommentelők egy része pedig elkezdett összeesküvés-elméleteket gyártani arról, hogy a Red Bull előre kitervelten parkoltatta le a fura körülmények között kieső Cunoda Jukit, így hozva nyertes helyzetbe Max Verstappent a Mercedesek ellen.

Hiába nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök és Verstappen is a verseny után, hogy bár sikerült a Cunoda miatt életbe léptetett virtuális biztonsági autós fázis során végrehajtott kerékcserével megőrizniük a vezetést, valójában nagyobb esély mutatkozott a győzelemre akkor, ha az eredeti tervet követhették volna, és egy későbbi kerékcserével a kemény helyett a lágy gumikra váltanak, az internetes trollokat ez mit sem érdekelte. Arról nem is beszélve, hogy mi szüksége lenne a 100 pontos előnyben levő Verstappennek az Alpha Tauri segítségére, miközben a faenzaiak hét futam óta nem szereztek pontot, és csak öt pontra vannak az előttük álló Haastól, illetve néggyel előzik az őket követő Aston Martint, tehát minden pontra égető szükségük lenne.

Cunoda Juki, Alpha Tauri, Holland Nagydíj
Cunodának volt esélye a pontszerzésre, ami nagyon jól jött volna az Alpha TaurinakFotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

Az online zaklatás pedig olyan méreteket öltött, hogy már a csapat sem bírta szó nélkül, és közleményt adott ki. „Elképesztően elkeserítő olvasni a csapatunknak és a Red Bull stratégiai főnökének, Hannah Schmitznek címzett kommentek egy részét. Az efféle gyűlölködő viselkedést nem szabad tolerálni, a csalással vádaskodás pedig elfogadhatatlan, valótlan és teljességgel tiszteletlen mind Hannah, és mind a mi irányunkba.”

„Mindig függetlenül, igazságosan és a legnagyobb tisztelettel  és sportszerűséggel versenyeztünk. Jukinak műszaki hibája volt, amit a csapat nem azonosított azonnal, ami miatt félre kellett állnia a pályán. Bármi mást sugallni sértő és kategorikusan helytelen” – írták a közleményben.

Hamilton is kiállt Schmitz mellett

Noha Cunoda kiesése mindenképpen furcsa volt, hiszen úgy küldték őt vissza a pályára, hogy a japán pilóta már azt megelőzően is biztos volt benne, hogy valamilyen műszaki probléma lépett fel az autóval, az FIA nem talált semmilyen, manipulációra utaló jelet. A csapat magyarázata pedig az volt, hogy sokáig semmilyen furcsaságot nem észleltek az adatokban.

Eközben Hamilton már a verseny közben megjegyezte, hogy a VSC rendesen kitolt velük, Toto Wolff a futam után a Sky Sportsnak nyilatkozva pedig nem találta a megfelelő szavakat Cunoda kiesésének körülményeire, majd a Mercedes sajtóbeszélgetésén elmondta, hogy amennyiben a világbajnoki címekért harcolnának, nem intézte volna el egy fejcsóválással az esetet.

Lewis Hamilton, Mercedes, Holland Nagydíj
A Mercedes jobban járt volna, ha nincs VSC Fotó: Alastair Staley / LAT Images

Ebből sejthető, hogy a Mercedesben is felmerülhetett a gyanú, hogy ha nem is teljesen szándékosan tették tönkre Cunoda futamát, a műszaki hiba jelentkezése után már úgy küldték vissza a pályára a japánt, hogy legrosszabb esetben segítenek egy kicsit a Red Bullnak.

Lewis Hamilton a verseny után nem tért ki az esetre, viszont a Twitteren megosztotta a Team LH szurkolói oldal közleményét, amelyben ők is elítélték a Hannah Schmitznek címzett gyűlölködő megnyilvánulásokat. A bejegyzést később ugyanakkor törölték, mert „több kárt okozott, mint amennyi jót tett.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss