2024. április 27. 06:02

KezdőlapF1Monzában Vettel helyén bizonyíthat a Mercedes tartalékpilótája

Monzában Vettel helyén bizonyíthat a Mercedes tartalékpilótája

-

Ezúttal Sebastian Vettel helyét veszi át az idén már két pénteki első szabadedzésen is pályára lépő Nyck de Vries, aki továbbra is azon van, hogy versenyzői üléshez jusson jövőre.

Két nem állandó pilótát is láthatunk majd körözni az Olasz Nagydíj első szabadedzésén, miután a Haasban helyet foglaló Antonio Giovinazzi mellett az Aston Martinban is egy tartalékpilóta ül majd. Méghozzá Nyck de Vries, a Mercedes tartalékja, aki az idén már Barcelonában a Williamsszel, Franciaországban pedig a Mercedesszel is részt vett első szabadedzésen.

Mivel az Aston Martinnak nincs juniorpilótája, de rájuk is vonatkozik az évi két alkalom, amely során fiatalt kell szerepeltetniük az első gyakorláson, a Mercedes rutinos tartalékjára esett a választás, aki 27 évesen annyira már nem is fiatal, viszont a követelményeknek megfelel, mert soha nem indult még F1-es futamon.

Nyck de Vries, Spanyol Nagydíj, Williams
A Spanyol Nagydíj pénteki szabadedzésén a Williamsszel Fotó: Williams Racing

„Nagyon várom, hogy az Aston Martin F1-nek vezethessek, különösen egy olyan legendás pályán, mint Monza. Ez lesz az idei harmadik első szabadedzésem, ráadásul a harmadik különböző autóban. Ezek a lehetőségek fantasztikus betekintést engednek abba, hogy miként működnek a Forma-1-es csapatok és autók. Remélem, hogy új perspektívát nyújthatok az Aston Martin F1-nek, és olyan programot teljesíthetek, amiből mindketten profitálhatunk” – nyilatkozta a 2019-es Forma-2-es bajnok, aki Sebastian Vettel helyét fogja átvenni.

„Örömmel köszöntjük Nycket a csapatunkban, és már várjuk, hogy vele dolgozhatunk Monzában. Nagy érdeklődéssel figyeltem Nyck karrierjét, az eredményei pedig megmutatják, hogy egyértelműen megérdemel egy esélyt a Forma-1-ben, és remélhetőleg ez a lehetőség, hogy az AMR22-esbe ülhet, lehetővé teszi, hogy megmutassa képességeit a nagyvilágnak” – mondta Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke.

Ez az esély persze nem az Aston Martinnál jöhet el, hiszen a silverstone-i gárdának Fernando Alonso és Lance Stroll személyében már megvan a jövő évi pilótapárosa. Reálisan nézve a Mercedes-motorokat használó, de Vries-szel már tavaly szóba hozott Williams lehet a holland pilóta esélye arra, hogy jövőre bemutatkozhasson az F1-ben, hiszen Nicholas Latifi teljesítménye egyáltalán nem indokolja a kanadai pilóta megtartását. Más kérdés, hogy a vele a csapathoz érkező pénzösszegről le tud-e mondani a Williams.

Nyck de Vries, Francia Nagydíj, Mercedes
Paul Ricardon a W13-ast vezethette Fotó: LAT Images

„Szerintem Nyck fantasztikus munkát végzett a barcelonai első szabadedzésen, a tavalyi év és a közös munka kezdete óta pedig a barátunkká is vált. Nagyon jó a kapcsolatunk, és úgy gondolom, megérdemli, hogy a Forma-1-ben legyen. Hogy lesz-e helye, vagy sem, azt viszont nem tudom” – nyilatkozta Jost Capito, a Williams csapatfőnöke a Holland Nagydíjon, amikor de Vries-ről kérdezték.

Hogy az Aston Martin második alkalommal is de Vries-t fogja-e szerepeltetni, azt egyelőre nem tudni, mint ahogyan az Alpine, a Ferrari, a McLaren, a Haas és az Alfa Romeo sem jelentette még be a fiatal pilótákra vonatkozó terveit.

Friss