2024. április 25. 17:00

KezdőlapF1Megdöntheti Verstappen Schumacher és Vettel rekordját?

Megdöntheti Verstappen Schumacher és Vettel rekordját?

-

Max Verstappen a Holland Nagydíjon tizedik győzelmét aratta az idei szezonban, és a Red Bull, illetve a címvédő jelenlegi formáját elnézve ezt a számot még bőven növelheti a hátralevő hét versenyen. Amennyiben pedig ezekből a futamokból sikerül négyet megnyernie, felállít egy olyan rekordot, amelyet sokáig elérhetetlennek tartottak, és eddig is csak két pilóta jutott hasonló magasságokba.

Nagyon beindult Max Verstappen és a Red Bull szekere az utóbbi időben, hiszen az Osztrák Nagydíj óta rendezett négy futamot egyaránt a holland pilóta nyerte, tízre növelve ezzel idei győzelmeinek a számát. És, ami aggasztó lehet a riválisoknak, hogy az elmúlt három versenyen az eddig az energiaitalosok fő ellenfelének számító Ferrari elvesztette a fonalat, és egyértelműen lassabb versenytempót mutatott a Red Bullnál.

Amennyiben ez nem változik, nem sok jel utal arra, hogy Verstappen ne nyerne még futamokat a szezon hátralevő részében, és amennyiben négy győzelem összejönne neki, 14 sikert érne el az idén, ezzel pedig megdöntené a Michael Schumacher és Sebastian Vettel által közösen tartott rekordot.

Michael Schumacher, Ferrari, Japán Nagydíj
Schumacher 2004-ben a Japán Nagydíjon Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A hétszeres világbajnok 2004-ben jutott el 13 győzelemig úgy, hogy a szezon első 13 versenyéből 12-t megnyert, majd a hátralevő 5 nagydíjból még egyszer, Japánban pezsgőzhetett a dobogó tetejéről. A négyszeres világbajnok 2013-ban pedig úgy nyert 13-szor, hogy az első tíz futam során „csak” négyszer örülhetett, majd a 11. futamtól kezdve a szezonzáróig nem talált legyőzőre, ami zsinórban 9 győzelmet jelent.

Schumacher rekordja annyiban „erősebb”, hogy ő 18 futamos szezon 17 versenye alatt hozta össze ezt a mennyiséget, míg Vettelnek 19 nagydíj kellett hozzá. Amennyiben Verstappen a következő három versenyt egyaránt megnyerné, 18 futam alatt jutna el 13 győzelemig, azaz Schumacher és Vettel közé jönne be. Amennyiben pedig háromnál többet nyer, értelemszerűen csúcstartóvá válik.

Sebastian Vettel, Red Bull, Abu-dzabi Nagydíj, 2013
Vettel, amint megnyeri a 2013-as Abu-dzabi Nagydíjat Fotó: Red Bull Content Pool

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint mindez viszont egyáltalán nem érdekli Verstappent. „Nem hiszem, hogy foglalkoztatja ez, ő nem így tekint a dolgokra” – idézi a szakembert a Motorsport-Total.com. Horner szerint a holland pilóta egyszerűen minden versenyt megpróbál megnyerni, és nem böngészi a statisztikákat és rekordokat.

Ezeket a rekordokat döntheti még meg Verstappen

A szurkolók és újságírók viszont számon tartják a rekordokat, úgyhogy nézzük meg, milyen rekordokat dönthet még meg a címvédő az idén!

Ez még igencsak távolinak tűnik, de a Red Bull és Verstappen formája alapján joggal játszhatunk el a gondolattal, hogy a holland Vettel 2013-as sorozatához hasonló szériába kezd. Amennyiben így lesz, és az Olasz Nagydíjtól kezdődően nyer még zsinórban legalább hat futamot, megdönti a német pilóta és Alberto Ascari által a zsinórban szerzett legtöbb győzelem (9) rekordját. Vettel ráadásul ezt egy idényen belül érte el, és ha megnyerte volna a 2014-es Ausztrál Nagydíjat, akkor túl is szárnyalta volna Ascarit.

Max Verstappen, Red Bull, Holland Nagydíj
Nem nézi a rekordokat, de azért szereti halmozni a trófeákat Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Verstappen egy saját rekordot is átadhat a múltnak az idén, ha a hátralevő hét verseny mindegyikén dobogós lesz, azzal ugyanis megdönti saját tavalyi csúcsát (18) az egy szezonban elért dobogós helyezések terén, jelenleg ugyanis 12-nél tart. Ezen kívül még a hollandé lehet a legtöbb szerzett pont egy szezonban, amihez Lewis Hamilton 2019-ben szerzett 413 pontjánál kell többet szereznie. Mivel jelenleg 310-nél tart, és még 190-et lehet szerezni, ez nagy valószínűséggel meglesz neki.

Ennél kicsit nehezebbnek tűnik, de egy ennyire domináns utolsó szezonharmad esetén nem elképzelhetetlen, hogy Verstappen a szezon végén 155-nél több ponttal fogja megelőzni a pontverseny második helyezettjét (most 109 pont az előnye Leclerc-rel szemben), amivel a Vettel és Alonso közötti 2013-as különbséget múlná felül.

Friss