2024. március 28. 19:36

KezdőlapF1A Red Bull elárulta, hogy miért használ Verstappen és Perez különböző padlólemezt

A Red Bull elárulta, hogy miért használ Verstappen és Perez különböző padlólemezt

-

A Milton Keynes-i székhelyű csapat két pilótája a Belga Nagydíj óta használ különböző padlólemezeket.

Max Verstappen autójában a jól bevált, a szezon korai szakaszától használatban lévő padlólemez található, míg Sergio Perez egy újabb verzióra váltott, melyet mindkét pilóta kipróbált Ausztriában és Franciaországban, de úgy tűnt, hogy nem hozta meg a remélt előrelépést.

Perez a múlt hétvégén Zandvoortban úgy nyilatkozott, hogy még néhány futamon kitart az újabb fejlesztésű padlólemez mellett, annak ellenére, hogy úgy tűnik, nem ez az optimális verzió, és egy ideje már azon van, hogy megegyezzen csapattársával a régi darabok használatáról.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elárulta, hogy az ezzel kapcsolatos döntéseket anyagi okok kényszerítették ki, mivel a csapat nem szeretett volna az év ezen szakaszában, a költségkorlátozás közepette újabb régi specifikációjú padlólemezt gyártani.

A legtöbb nagy F1-es alakulat azért küzd, hogy a költségplafon alatt maradjon, ami arra kényszeríti őket, hogy óvatosak legyenek az új alkatrészek bevezetésével, ha azok nem nyújtanak jó ár-érték arányt.

Nem nagy a különbség

Horner elhessegette azokat a feltételezéseket, hogy a padlólemez az oka annak, hogy Perez az elmúlt versenyeken olyan messze elmaradt Verstappen mögött a tempó tekintetében.

Apró különbségekről beszélünk” – mondta a csapatfőnök.

Ezt túlnyomórészt a pótalkatrészek elérhetősége okozta. Szerintem a különbség valószínűleg kevesebb, mint egy tized, vagy körülbelül talán egy tizedmásodperc.

De Checónak trükkös versenye volt [Zandvoortban], és sajnos az újraindításnál meglendültek, azt hiszem, hogy utólag talán a közepes gumit jobban preferálta volna.

Távolabbról szemlélve a dolgokat azonban azt hiszem, hogy a lágy gumi valószínűleg jobb lett volna a támadáshoz. Még mindig tisztességes pontok várnak rá.

Sergio Perez, Red Bull, Holland Nagydíj
Fotó: Mark Thompson/Getty Images / Red Bull Content Pool

Perez a szezon elején sokkal jobban érezte magát az RB18-asban, és azóta azt tapasztalta, hogy a fejlesztések sokkal inkább a csapattárs Verstappen számára hoztak kedvező változást.

Azt hiszem, az év elején komfortosabban éreztem magam.” – monta Perez a Holland Nagydíj hétvégéjén.

Úgy éreztem, hogy minden egyes hétvégén, amikor az első szabadedzésre megérkeztem, könnyedén és természetesen mentek a dolgok és boldog voltam az egyensúlyommal.

Ahogy haladt előre a szezon, úgy érzem, hogy egyre nehezebb lett számomra. Minden hétvégén nagyon mélyen bele kell mennem az elemzésbe. És igen, már nem érzem magam olyan kényelmesen az autóban, mint korábban.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss