2024. április 24. 06:23

KezdőlapF1Vettel kiakadt: Olaszország és az F1 elnökét is bírálta a Monzában látottak...

Vettel kiakadt: Olaszország és az F1 elnökét is bírálta a Monzában látottak miatt

-

Olaszország 81 esztendős elnökét, illetve a Forma-1 vezetését is keményen kritizálta Sebastian Vettel az Olasz Nagydíj után, amiért a korábbi ígérettel ellentétben az idén is vadászgépek húztak át a célegyenes felett.

A környezetvédelemért rengeteget tevő és annak fontosságát rendszeresen hangsúlyozó Sebastian Vettel igencsak dühbe gurult, amikor az Olasz Nagydíj előtt azt látta, hogy a korábbi ígérettel ellentétben nem vették ki a programból a Frecce Tricolori, azaz az Olasz Légierő műrepülő kötelékének célegyenes fölötti áthúzását. Az Aston Martin versenyzője a helyszínen jelen levő olasz elnököt, illetve a Forma-1 vezetését is kritizálta emiatt.

Frecce Tricolori, Olasz Nagydíj
A légierő által az égre festett trikolór az Olasz Nagydíjak – a jelek szerint – elmaradhatatlan velejárója Fotó: Florent Gooden / DPPI / Alfa Romeo

Vettel egyenesen odáig ment, hogy információi szerint a Ferrari vendégeként Monzába látogató olasz elnök, Sergio Mattarella kívánságára maradt a programban a szükségtelen széndioxid-kibocsátással járó mutatvány. „Azt hallottam, hogy Olaszország elnöke ragaszkodott a repülőgépek áthúzásához. Nagyjából 100 éves, úgyhogy talán nehezére esik elengedni ezeket az egó-dolgokat” – idézi a Racefans a négyszeres világbajnokot.

Vettel ezután Stefano Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának is nekiment, mondván az ilyen dolgok totálisan hiteltelenné teszik a Forma-1 azon törekvését, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon.

„Azt ígérték, hogy nem lesznek többé ilyen átrepülések, de úgy tűnik, hogy az [olasz] elnöknek csak meg kell gondolnia magát, az F1 pedig beadja a derekát, amikor arról van szó, hogy jobb hellyé tegyék a világot. Mindezt annak ellenére, hogy a pálya körül bizonyos célokat hirdetnek. Amikor kitűzöl egy célt, nem lenne szabad úgy tenned, ahogyan az összes ország tesz, és egyszerűen figyelmen kívül hagynod azt, mondván, úgysem fogod elérni. Tartanod kellene magadat a kimondott szóhoz. De majd az idő eldönti.”

Sebastian Vettel, Aston Martin, Holland Nagydíj
Vettel nem boldog Fotó: Aston Martin

Az utolsó Olasz Nagydíját a 14. körben akkumulátor-probléma miatt feladó német pilóta ezek után csak reméli, hogy az F1 a jövőben tartani fogja magát a versenyzőknek tett ígéretéhez, és nem a magasrangú politikusok szeszélyei és kívánságai szerint jár el. „Ez egy remek pálya, nagyszerű atmoszférával, de remélem, hogy befejezik az átrepüléseket” – válaszolta Vettel arra a kérdésre, hogy megtartaná-e a monzai futamot a történelmi helyszíneket egyre inkább a perifériára szorító versenynaptárban.

Forrás:Racefans

Friss