2024. április 26. 23:45

KezdőlapF1Hajmeresztő, ahogy az F1-es világbajnok hajtja a világ legdrágább Ferrariját (videó)

Hajmeresztő, ahogy az F1-es világbajnok hajtja a világ legdrágább Ferrariját (videó)

-

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy vezethettek egy példányt a világ sokáig legdrágább autójából, azt meg pláne nem, hogy versenyezhettek is vele. Damon Hill, 1996 Forma-1-es világbajnoka ezen szerencsések közé tartozik, mi pedig azért örülhetünk, hogy mindezt az ő szemszögéből csodálhatjuk meg.

A 62. születésnapját pont ma, szeptember 17-én ünneplő világbajnok is részt vesz a világ egyik leghíresebb veteránautó-versenyén, az ezekben a napokban zajló Goodwood Revivalon, amelyen ebben az évben kiemelten emlékeznek Graham Hillre – és a márka alapításának 75. évfordulóján a Ferrarira is –, lévén a kétszeres Forma-1-es világbajnok 60 évvel ezelőtt nyerte első vb-címét. A tragikus körülmények között, 46 évesen elhunyt legenda számos, versenyben használt autója – köztük túraautók, GT-autók és prototípusok – egyszerre lép pályára az eseményen.

A háromnapos fesztiválon a korhű ruhákba öltözött sofőrök között pedig ott találjuk Damon Hillt, Graham Hill szintén világbajnok fiát, illetve Joshua Hillt, Damon Hill gyermekét, aki szintén autóba ül, és nagyapja 1968-as világbajnok Lotus 49-esét vezetheti. Eközben az 1996-os világbajnok apja 1962-ben diadalmaskodó BRM P57-esébe ülhetett bele, természetesen az 1960-es évek Forma-1-ére jellemző overálban és sisakban.

Damon Hill apja világbajnok BRM-jében

A születésnapos Damon Hill egyébként nem első alkalommal szerepel Goodwoodban, a mostani apropóból pedig a történelmi autók fesztiváljának közösségi oldala megosztott egy egészen elképesztő felvételt 1999-ből, amelyen az látható, ahogy az aktív F1-es pályafutása utolsó hónapjaiban járó Hill egy Ferrari 250 GTO-val versenyez a Goodwood Revivalon. De nem csak úgy kocsikázik vele, hanem kőkeményen nyomja neki, nem egyszer jókora ellenkormányzással tartva az utón az autót.

Azt az autót, amelynek egyik testvére egészen az idei évig a világ legdrágább autója cím büszke tulajdonosa volt, a mindössze 36 példányban megépített 250 GTO egyike ugyanis 2018-ban 70 millió dollárért kelt el egy aukción.

2022-ben az egyetlen magánkézben levő 1955-ös Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe ugyan kenterbe verte a 142,7 millió dolláros eladási árával, de az említett modell továbbra is a második helyen áll a világ legdrágább autóinak listáján, amelyen a harmadik és a negyedik helyet is egy-egy Ferrari 250 GTO foglalja el.

Na de jöjjön a felvétel, amelynek hosszabb, közel 9 perces verziója ITT tekinthető meg.

Amennyiben valaki élőben szeretné nézni a goodwoodi eseményeket, ma és holnap ezen a linken még megteheti.

Friss