2024. március 29. 07:39

KezdőlapF1Borzasztóan elbánt vele a Red Bull, rémálmok gyötrik az egykori F1-es pilótát

Borzasztóan elbánt vele a Red Bull, rémálmok gyötrik az egykori F1-es pilótát

-

Igen kemény történetet osztott meg Jaime Alguersuari, a Toro Rosso egykori Forma-1-es pilótája. A Red Bull támogatásával az F1-ben bemutatkozó, majd az energiaitalosok által onnan kitett spanyol a mai napig sír álmában az akkoriban történtek miatt.

Jaime Alguersuari 2009-ben szezon közben, a Magyar Nagydíjon minden idők legfiatalabb Forma-1-es pilótájaként mutatkozhatott be a lapátra tett négyszeres Champ Car-bajnok Sébastien Bourdais helyén a Toro Rossóban, de csupán két és fél szezonon át tartott a pályafutása az F1-ben, mielőtt a Red Bull 2011 végén őt és csapattársát, Sébastien Buemit is lecserélte.

Ezután a HRT-vel és a Sauberrel is szóba hozták, de végül nem sikerült visszatérnie az F1-be, helyette 2014-ben és 2015-ben lehúzott még néhány versenyt a Formula E-ben, mielőtt totálisan kiábrándult a versenyzésből, és 25 évesen szögre akasztotta a sisakot.

Ezután DJ-nek állt, és nem is nagyon lehetett hallani róla, 2021-ben azonban ismét versenyezni kezdett, méghozzá a spanyol gokartbajnokságban, ahol az idén is rajthoz állt. A kudarccal végződő F1-es éveket azonban a mai napig nem dolgozta fel, árulta el a spanyol El Confidencialnak adott interjúban.

Jaime Alguersuari, Toro Rosso, 2011
2011-ben kétszer is hetedik lett, ez volt a legjobb eredménye az F1-ben Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Alguersuari „kiváltságosnak” és „szerencsésnek” tartja magát, hogy olyan sok éven át segítette a Red Bull a pályafutását, és elismeri, hogy akkoriban meglehetősen „ingerlékeny” és „egoista” természetű volt. Minden bizonnyal ez is szerepet játszott abban, hogy a Red Bull teljes mértékben szakított vele, és nem őt tartotta meg harmadik számú pilótának, hanem Buemit.

A kirúgását egyáltalán nem tudta feldolgozni, és a mai napig szenved miatta. „Gyerekesen viselkedtem utána” – tekintett vissza a több mint tíz évvel ezelőtt történtekre. És bár úgy érzi, hogy azóta megváltozott, az akkor átéltek továbbra is rendszeresen kísértik. 

„Mondok neked valamit. Amikor alszom, a mai napig nagyon furcsa álmaim vannak arról az időszakról. Különösen a tehetetlenségről és a frusztrációról, hogy soha nem jött össze. Hogy látom Mr. Markót, amint egyfolytában mérges, és lehord minket, mintha gyerekek lennénk. Ez traumatizált, és biztos vagyok benne, hogy Buemi és sokan mások is keresztülmentek ezen” – utalt a Red Bull juniorprogramját irányító, szigoráról híres Helmut Markóra.

„Nem voltam képes kitörölni mindezt. Jártam terápiára, amikor visszavonultam, számos pszichológus segített nekem… de még manapság is, mindezek ellenére furcsa gondolatok jutnak eszembe. Olykor sírva ébredek fel, mert arról álmodom, hogy futottam egy nagyszerű kört, Mr. Marko azonban mégis mérges volt” – vallott egészen döbbenetes problémájáról a most 32 esztendős spanyol versenyző.

Azt ugyanakkor le kell szögezni, hogy sokan nagyra tartják Marko brutálisan nyers, de őszinte megközelítését, és nem egy korábbi, végül a programból kirúgott Red Bull-junior ért egyet a módszereivel. Ráadásul minden bizonnyal nem Marko tette lapátra Alguersuarit, hanem fentebbről jött a döntés, amit a spanyol állítása is alátámaszt, miszerint az osztrák tanácsadó azt mondta neki: „nem tehettem semmit.”

Jaime Alguersuari, Sébastien Buemi, Toro Rosso, 2011
2010-ben Buemi, 2011-ben ő végzett előrébb a pontversenyben Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Alguersuari ennyi év távlatából pedig úgy hiszi, valójában soha nem is illett igazán abba a feltételrendszerbe, ami a Red Bullnak megfelelt volna. És nemcsak saját magáról véli ezt, hanem a bikásokat szintén elhagyó honfitársáról, Carlos Sainzról is ezt gondolja.

„A Red Bull olyan versenyzőket akar találni, akiket nem ismernek, és ez igaz a családjukra és a barátaikra is, és csak a Red Bulltól függnek. Nem ez volt a helyzet egy olyan pilóta esetében, akinek az apja az F1 felé vezető ranglétrán volt bajnokságok promótere (Alguersuari apja irányította az azóta megszűnt World Series by Renault-t – a szerk.), és nem ez volt a helyzet Carlos esetében sem.”

Ezt mondjuk erősen cáfolja Max Verstappen felkarolása, akinek azért igen ismert az apja. De persze könnyen lehet, hogy ez csak a “kivétel erősíti a szabályt” esete.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss