2024. április 25. 09:16

KezdőlapF1Horner Hamiltont kritizálta: „Soha nem ismerte el Verstappen képességeit”

Horner Hamiltont kritizálta: „Soha nem ismerte el Verstappen képességeit”

-

Christian Horner volt a legutóbbi vendége a Beyond the Grid podcastnak. A Red Bull csapatfőnökét természetesen Max Verstappen és Lewis Hamilton tavalyi rivalizálásáról is kérdezték, ő pedig nem mulasztott el egy kicsit odaszúrni a hétszeres világbajnoknak.

A Forma-1 2021-es idénye teljes egészében a Red Bull és a Mercedes, illetve Lewis Hamilton és Max Verstappen párharcáról szólt. A felek rivalizálása bővelkedett vitás esetekben és ellenségeskedésben, ám miután a Mercedes 2022-re visszaesett, mindez egy csapásra eltűnt, és a Hamilton helyét Verstappen fő kihívójaként átvevő Charles Leclerc és a holland pilóta között az idén nem láttunk ilyesmit. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy gondolja, hogy ez nem véletlen.

„Van különbség, talán egy másfajta tisztelet [van Verstappen és Leclerc között]. Charles-lal gyerekkoruk óta versenyeznek egymás ellen, és megvolt a kölcsönös tisztelet. Azt viszont soha egyszer sem hallottam, hogy Lewis elismerte volna Max képességeit, és így természetesen ott volt kettejük között a tüske. Ezt érezni lehetett a két versenyző között” – nyilatkozta Horner a Beyond the Grid podcastban.

Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull, Magyar Nagydíj
Mivel az idén nem közvetlen ellenfelek, lecsillapodtak a kedélyek Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Nem lehet nem tisztelni azt, amit Lewis elért. Figyelemre méltó, és valószínűleg soha nem lesz senki ennél sikeresebb, de előbb-utóbb mindenki verhető. Max tisztelettudó volt, de nem volt elájulva vagy nem tartott tőle, helyette élvezte a lehetőséget, hogy szembeszállhat és kerék a kerék elleni csatát vívhat vele. Végső soron elhitte, hogy le tudja őt győzni, és ez a hit és magabiztosság mutatkozott meg több alkalommal.”

Horner úgy véli, Verstappennek sikerült kihoznia a sodrából Hamiltont, akinek jóval több veszítenivalója volt a Red Bull pilótájánál. „Ő a hétszeres világbajnok, és csak neki volt veszítenivalója, míg Max volt a fiatal kölyök, aki kockázatot vállal és mindent bevet, és nincs veszítenivalója. Néhány tavalyi előzése lenyűgöző volt, és úgy éreztem, hogy Lewis elkezdett kijönni a sodrából.”

A Red Bull csapatfőnöke felemlegette a két rivális angliai ütközését is, ami után nagyon elmérgesedett a viszony az energiaitalosok és a Mercedes között. „Amikor Lewis Silverstone-ban megszerezte az első helyet az időmérőn, majd Max megnyerte a sprintet, látszott, hogy Lewis kicsit megtört. Ha [a versenyen] Max átjutott volna a Copse-on, nem hiszem, hogy látták volna többet azon a délutánon.”

„Úgyhogy miként kezdett a kétségbeesés érződni a levegőben, nagy volt a tét és az érzelmek is a tetőfokukra hágtak, ez pedig valószínűleg nagyobb hatással volt Lewis-ra, mint Maxra, mert, mint mondtam, neki volt inkább veszítenivalója.”

Friss