2024. április 25. 02:04

KezdőlapF1Az Alfa Romeo vezérigazgatója szerint nem kell elsietni a csapat jövőjét illető...

Az Alfa Romeo vezérigazgatója szerint nem kell elsietni a csapat jövőjét illető döntéseket

-

Jean-Philippe Imparato úgy tartja helyesnek, ha a vállalat „nem siet„, hogy döntsön a Forma-1-ben való hosszú távú jövőjéről.

A csapat a múlt hónapban jelentette be, hogy a 2023-as szezon végig köt szponzori szerződést a Sauberrel, megelőzve ezzel a svájci alakulat várhatóan az Audival való szövetségét. Az Alfa bejelentése ugyanazon a napon történt, amikor az Audi is megerősítette, hogy 2026-ban belép az F1-be.

Fogynak az F1-es lehetőségek

Az Alfa Romeo csak akkor maradhat az F1-ben 2023 után is, ha meg tud állapodni egy Ferrari-motorokat használó csapattal, ami jelenleg a Haast hagyja egyedüli lehetőségként. A másik opció az lenne, ha egy olyan új belépővel kötnének szerződést, aki motorbeszállítási partnerséget köt a maranellóiakkal, ilyen lehetne például az Andretti.

Alternatívaként a vállalat más kategóriákat is megvizsgálhatna, például a Formula E-t vagy a World Endurance Championshipet. Más gyártókhoz hasonlóan az Alfa is az elektromos járművek felé orientálódik, ami befolyásolhatja a motorsport jövőjével kapcsolatos döntéseit is.

Teljesen nyitott vagyok mindenre” – mondta Imperato a Motorsport.com-nak. „Egyébként ez egy olyan időszak, amely lehetőséget ad arra, hogy mindent tanulmányozhassak nyomás nélkül. Ez az, ami nekem megadatott.

És azt mondanám, hogy még ha az év vége előtt kell is döntenünk, van néhány hetünk, hónapunk, hogy megnézzük, hogyan alakul az üzlet, és arra is, hogy egyfajta nyugodt légkörben döntsünk.

Szóval nem sietek. Azt mondanám, hogy minden az asztalon van. Szeretném megtalálni a legjobb kompromisszumot a klasszikus értelmben vett motorsport és az elektromos autókra való átállás között. Amit próbálok felépíteni, az ez az összhang a történelmem és a szükséges egzisztenciális lépés között, amit meg kell tennem.

Az időzítésnek jelentősége volt

Imparato a Sauber Audival való várható megállapodását nem kívánta kommentálni, de elmondta, hogy a 2023-as szerződés bejelentésének időzítése azt a célt szolgálta, hogy „tisztázza” a részvételét.

A tisztánlátás igénye nagyon fontosnak tűnik. Szóval amit üzenetként akartam küldeni, az szuper egyszerű volt. Egy, megújítom a szerződést a Sauber Engineeringgel 2023-ra, egy okból – elégedettek vagyunk velük.

Jean-Philippe Imparato
Jean-Philippe Imparato | Fotó: Antonin Vincent / DPPI / Alfa Romeo F1 Team Orlen

A második üzenet, soha ne felejtsd el, hogy a Sauber Engineeringgel éves szerződésem van, éves értékeléssel. És minden egyes év július végén kiléphetek.

Egyik sorozatot sem zárják ki az Alfánál

Arra a kérdésre, hogy egy WEC-projekt egy jövőbeni opció-e, Imparato kitartott amellett, hogy bármi lehetséges.

Semmi végleges döntés nincs 2024-ről, abszolút semmi. Ma a 2022-23-as évekre koncentrálok. Az elkövetkező hónapokban azt mondhatom, hogy készen állunk a 2024-es, ’25-ös, ’26-os lehetőségek tanulmányozására.

Válaszolni fogok erre azon a napon, amikor úgy ítélem meg, hogy van valami, ami összhangban van a DNS-emmel, és az Alfa Romeo olasz sportosságával. Összhangban kell lennem az olasz sportossággal, számomra ez az Alfa Romeo védjegye.

Az világos, csak még egyszer a tisztánlátás kedvéért, soha nem fogunk más motorral indulni, mint a Ferrarival, ha maradnánk az F1-ben.

Friss