2024. április 26. 15:40

KezdőlapF1Flavio Briatore az F1-ben betöltött új szerepéről beszélt

Flavio Briatore az F1-ben betöltött új szerepéről beszélt

-

Az idei évben visszatért a sportág legendás csapatfőnöke, azonban teljesen új feladatokat vállalt magára.

Az egykori Benetton-főnökhöz nemcsak a csapat 1990-es évek közepén Michael Schumacherrel és Ross Brawnnal a sportág csúcsára való felemelkedése fog örökre kötődni, hanem a Renault-nál egy évtizeddel később történt események is.

Tíz évvel a Benetton/Schumacher kettős bajnoki cím után Briatore 2005-ben megismételte ezt a bravúrt a Renault-val és Fernando Alonsóval, majd egy évvel később mindkét címet megvédték.

De miután a spanyol egy szezont távol töltött egy szerencsétlen első McLarenhez való átigazolással, 2008-ban – a Szingapúri Nagydíjon történt hírhedt „Crashgate” vita évében – visszatért a Renault-hoz. Nelson Piquet Jr. 2008-ban a csapat utasítására szándékosan összetörte autóját, hogy csapattársát Fernando Alonsót ezáltal előnyhöz juttassa.

A botrányban való részvételéért Briatore-t kezdetben határozatlan időre eltiltották az F1-től, mielőtt 2010-ben a döntést hatályon kívül helyezték volna, de azt mondta, hogy nem tér vissza a sportba.

Új szerepkörben, de visszatért

12 évvel később a 72 éves olaszt gyakran látni a rajtrácson a futamok előtt, most a sportág kereskedelmi oldalán tölt be fontos szerepet.

A kontaktom Bernie-vel [Ecclestone-nal] soha nem szakadt meg” – mondta Briatore a Sport Bildnek. „A kapcsolatom szintén megmaradt Stefano Domenicalival is. Közeli barátságban vagyok Stefanóval, és csak miatta tértem vissza.

Briatore irodája a versenypályákon közvetlenül Domenicalié mellett van.

A Forma-1 az elmúlt években a Liberty Media átvételével megváltozott – jobb lett” – tette hozzá Briatore, aki a Benettonnál kereskedelmi igazgatóként kezdte, mielőtt kinevezték csapatfőnöknek.

A versenyek izgalmasabbak az autók változása miatt. De a környezet is más. A szponzorok és a különleges vendégek mindenre kiterjedő szórakoztatása már most is elég jó, de a tapasztalataimmal szeretném tovább emelni a színvonalat.

„Egy kicsit olyan, mintha otthon lennék.”

Briatore üzleti portfóliójának nagy része mostanában az vendéglátóipar köré épül.

Világszerte 1300 alkalmazottunk van” – magyarázta. „Stefano megkérdezte, hogy az üzleti életben szerzett kapcsolataimat és tapasztalataimat át tudnám-e vinni az új Forma-1-be. Egy pillanatig sem haboztam.

Mindezt a tapasztalatot és a világméretű kapcsolatokat hozhatom. Mindegy, hogy új szponzorokkal és versenypályákkal való tárgyalásokról vagy különleges vendégek különleges kiszolgálásáról van szó.

Ezt Stefanónak kedvtelésből csinálom. Mindenhol menedzsereket állítottam a vállalkozásaim vezetésére, nem akarok többé mindent magam intézni. Eleget csináltam már.

Boldog vagyok és örülök, hogy újra a Forma-1-ben lehetek – egy kicsit olyan, mintha otthon lennék.

Forrás:PlanetF1

Friss