2024. április 26. 22:52

KezdőlapF1Itt az első felvétel, így tért vissza Villeneuve 16 év után (videó)

Itt az első felvétel, így tért vissza Villeneuve 16 év után (videó)

-

Huszonöt évvel világbajnoki címének megnyerése után ismét Forma-1-es autót vezetett Jacques Villeneuve.

Mint arról korábban beszámoltunk, Jacques Villeneuve 2006 után ismét Forma-1-es autót vezetett, amikor az idei Olasz Nagydíj után bepattant a 2021-es Alpine pilótafülkéjébe. A szeptember 18-án, Monzában rendezett tesztről semmilyen fotót vagy videót nem tett közzé az Alpine, egészen mostanáig.

A hétvégi Szingapúri Nagydíj felvezetése során a francia Canal+ tévétársaság ráaásul leadja majd a Villeneuve-vel a teszt során forgatott anyagát, amelyből már közzétettek egy rövid előzetest. A teszt apropója az volt, hogy Villeneuve 1997-ben, 25 évvel ezelőtt, ráadásul Renault-motorral hajtott autóban nyerte meg első világbajnoki címét.

De nemcsak ennyi a kapcsolat az Alpine-nal, hiszen a kanadai 2004-ben vezetett is az akkor még gyári Renault-ként versenyző istállónak, amikor a Toyotához távozó Jarno Trulli helyére ugrott be a szezon utolsó három futamára. Ezen a három versenyen pedig Alan Permane, az Alpine jelenlegi sportigazgatója volt a versenymérnöke, akivel most a teszt alkalmával ismét együtt dolgozhatott.

„Igazi öröm volt Jacques-ot az Alpine-nál köszönteni erre a rövidke kis időre Monzában – nyilatkozta Permane az F1 hivatalos oldalának. – A csapatban sokan emlékeznek még az 1997-es világbajnoki győzelmére, és engem is beleértve néhányan már akkor itt dolgoztak, amikor 2004-ben a Renault-nál versenyzett. Nagyon alázatosan állt hozzá a teszthez, tanulni akart, és a lehető legjobb munkát végezni. Kivételesen profi volt, és folyamatosan javított a teljesítményén és a köridején a nap során.”

Noha köridőket nem közöltek, Permane azt mondta, Villeneuve „nagyon büszke lehet rá, hogy nem volt messze a tavalyi futam idejeitől”, ami megmutatja, hogy „egy vérbeli bajnok soha nem veszíti el azt, ami különlegessé teszi.”

Jacques Villeneuve, Alpine, teszt, Monza
Villeneuve a monzai bokszutcában Fotó: Alpine F1 Team

„Elképesztő élmény volt tesztelni a 2021-es Alpine-t Monzában. Legutóbb 2006-ban vezettem F1-es autót (a BMW-Sauber – a szerk.), a modern autó kanyarsebessége pedig hihetetlen – nyilatkozta az 1996 és 2006 között 163 nagydíjon rajthoz álló, ezek során 11 győzelmet szerző kanadai – Szórakoztató volt dolgozni a mérnökökkel és a csapattal, és komolyan venni a tesztet. Sok emléket visszahozott. Három futamon indultam a csapattal 2004-ben, és találkoztam néhány ismerős arccal.”

„Az ember nem minden nap vezethet F1-es autót az ötvenes éveiben, úgyhogy nagyon boldoggá tett a garázsban és a pályán töltött idő. Lenyűgöző volt az Alpine teszt során tanúsított profi hozzáállása, ami örökre velem maradó emlék lesz.”

Az Alpine tájékoztatásából megtudhattuk, hogy Villeneuve-öt a helyszínről segítette Esteban Ocon, a csapat egyik állandó versenyzője, a kanadai pedig végül 18 kört tett meg a monzai pályán.

Forrás:F1.com

Friss