2024. április 26. 22:07

KezdőlapF1AZ FIA elszámolta magát, és Verstappen mégsem lehetne világbajnok?

AZ FIA elszámolta magát, és Verstappen mégsem lehetne világbajnok?

-

Többen rávilágítottak, hogy amennyiben a verseny kevesebb mint 75%-ának teljesítéséért járó pontokat osztják ki, Max Verstappen nem nyerhette volna meg a világbajnoki címet a Japán Nagydíjon, hiszen „csak” 111 ponttal vezetne Charles Leclerc előtt, és a hátralevő versenyeken 112 pontot lehet szerezni. Viszont mégis megnyerte. Mutatjuk, hogy miért!

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Japán Nagydíj leintése után a Sky Sports adásában elismerte, hogy ők sem voltak biztosak benne, hogy Charles Leclerc büntetése ellenére világbajnoknak mondhatja-e magát Max Verstappen, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója pedig azt nyilatkozta, Verstappen mérnöke szintén úgy számolt, hogy egy pont híján még nem örülhetnek.

Hiszen amennyiben a szabályban az 50 és 75%-nyi versenytáv teljesítése esetén osztandó pontmennyiséget vesszük figyelembe, Verstappennek 111 pontos előnyben kellene lennie Leclerc-rel szemben, és a hátralevő versenyeken még 112 pont gyűjthető.

Ám, mint kiderült, mindez csak abban az esetben lenne így, ha a futamot nem szakították volna félbe, és a versenytáv 75%-ának teljesítése előtt leintik. A sportszabályzat ugyanis kimondja, hogy amennyiben a futamot felfüggesztik, de később újraindítják, a teljes pontszámok kerülnek kiosztásra, azaz Verstappen 19 helyett 25 pontot kapott, Leclerc pedig csak 15-öt, így kialakult kettejük között a vb-cím bebiztosításához kellő különbség. Az FIA tehát a szabályok szerint járt el, a közvetítést figyelő nézők azonban mit sem sejthettek erről, hiszen nem igazán sikerült megfelelően kommunikálni a helyzetet.

Amire pedig még nem érkezett magyarázat, hogy miért intették le a versenyt abban a körben, amelyikben végül véget ért, ugyanis, amikor Verstappen a 27. kör végén átszelte a célvonalat, még nem ért el a nulláig a visszaszámoló óra, azaz nem szabadott volna leinteni a futamot a 28. kör végén…

Friss