back to top
2024. május 07. 04:21

KezdőlapF1Binotto szerint komolyan meg kell büntetni a szabályt szegő Red Bullt

Binotto szerint komolyan meg kell büntetni a szabályt szegő Red Bullt

-

Mattia Binotto, a Red Bull csapatfőnöke abban az esetben is komoly büntetést várt el, ha valamely csapat kis mértékben lépte át a tavalyi költségplafont. Az FIA bejelentésével pedig igazán aktuálissá váltak a szavai.

Az FIA hosszas huzavona után végre bejelentette a csapatok 2021-es költségvetésének vizsgálati eredményeit, amelyekből kiderült, hogy három istálló is megszegte a szabályokat, de a 2021-es költségplafont csak a Red Bull lépte át. Noha csak kis mértékű, azaz 5%-án kisebb szabályszegésről van szó, Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke korábbi nyilatkozatában kijelentette, ebben az esetben is komolyan meg kell büntetni azt, aki nem tartotta be a regulákat.

„Érdekes látni, hogy ilyen sokáig tart a dolog, mert már napokkal ezelőtt közölni kellett volna az eredményt. Egyértelműen azért tart ilyen sokáig, mert a háttérben zajlanak az egyeztetések, ami igazat ad azoknak a tényeknek, hogy pletykák és találgatások folynak arról, hogy csapatok esetleg szabályt szeghettek. Ez szerintem megerősíti, hogy egyeztetések zajlanak, mert valami nem világos” – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke még azelőtt, hogy az FIA közzétette volna a vizsgálati eredményeket.

Amennyiben szabályszegés történt, mint ahogyan történt, Binotto „teljes átláthatóságot és tisztánlátást” vár az ezzel kapcsolatos megbeszéléseken, és olyan szankciókat, amelyek összhangban állnak azzal, hogy a túlköltekezés miként javíthatta az adott istálló teljesítményét tavalyi és az az követő idényekben.

Megszületett az ítélet, kiderült, hogy csalt-e a Red Bull a költségplafonnal

„Ami számunkra fontos, hogy bármi is legyen a szabályszegés, jelentős büntetésre van szükség, mert higgyék el, hogy az autónk, amelyik Japánban a legjobb helyezésekért igyekezett harcolni, egy olyan autó, amelyet úgy fejlesztettek, hogy közben tiszteletben tartották a költségplafont. Tudjuk, hogy még egy kis mértékű szabályszegésnek is mekkora hatása lehet a teljesítményre. Öt millió dollár nagyjából fél másodpercet jelent, és még egy vagy két millió is ér két tizedet, ami arról dönthet, hogy valaki első vagy második, vagy megszerzi a pole pozíciót és az övé-e a leggyorsabb autó. Nyilván 2021-ről van szó, de az ott szerzett előny az azután következő idényekre is kihat.”

Binotto szavai egyúttal előrevetítették, hogy miként reagálhat a többi rivális a hírekre. Azokra a hírekre, amelyek jókora idézőjelbe teszik Christian Horner, a Red Bull csapatfőnökének korábbi felháborodását. „Sokként értek minket a többi csapat spekulációi és vádaskodásai. Arra várunk, hogy az FIA befejezze a vizsgálatot. Bármin nagyon meg leszünk lepődve, ami nem azt mondja ki, hogy megfeleltünk a szabályoknak” – nyilatkozta korábban Horner a BBC-nek.

Friss