2024. április 24. 11:59

KezdőlapF1Ennyivel és ezért léphette túl a Red Bull a költségplafont

Ennyivel és ezért léphette túl a Red Bull a költségplafont

-

Az FIA hétfőn délután közleményben tudatta, hogy a Red Bull megszegte a 2021-es költségplafont. Az energiaitalos istálló reagált a hírekre, és kifejezte csalódottságát.

„Meglepődve és csalódottan vesszük tudomásul az FIA megállapításait, amelyek »a pénzügyi szabályok kis mértékű megszegésére vonatkoznak«. A 2021-es beadványunk a költségplafon alatt volt, úgyhogy most gondosan át kell néznünk az FIA jelentését, mivel továbbra is úgy hisszük, hogy a releváns költségek a 2021-es költségplafon összege alatt vannak. Mások sejtései és álláspontja ellenére természetesen van az FIA szabályainak értelmében egy folyamat, amit tisztelettel követni fogunk, miközben mérlegeljük a rendelkezésünkre álló lehetőségeket” – írta a Red Bull a közleményében.

Az energiaitalos csapat tehát továbbra is úgy véli, hogy nem költött többet, mint a tavaly még 145 millió dollárban meghatározott plafon összege. Abban az esetben, ha megtámadja a döntést, azt kockáztatja, hogy súlyosabb büntetést kap.

Mivel 5%-nál kisebb mértékben lépték át a plafont, a büntetési tételek között a szabályok a nyilvános megrovást, a konstruktőri vagy versenyzők pontjaiból történő levonást, a futamokról történő kizárást, az aerodinamikai tesztelés korlátozását, vagy a pénzbüntetést sorolják fel.

A közleményben az istálló azért nem mulasztott el odaszúrni a súlyos büntetést követelő Ferrarinak és a Mercedesnek azzal, hogy kiemelte, az FIA-nak van egy érvényben levő eljárása az ilyen esetekre.

Eközben Erik van Haren, a holland De Telegraaf Max Verstappennel és Red Bull-lal kapcsolatban jól értesültnek számító újságírója már azt is tudni véli, hogy az energiaitalos csapat 1-2 millió dollárral lépte túl a tavalyi költségkeretet, de nem a fejlesztésekre költötték ezt a pénzt, hanem a vendéglátás, illetve a betegségek miatti hiányzások költségei miatt lépték túl a plafont.

Friss