2024. április 25. 03:34

KezdőlapF182 évesen tesztelheti a McLaren F1-es autóját a korábbi világbajnok

82 évesen tesztelheti a McLaren F1-es autóját a korábbi világbajnok

-

Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója még a Miami Nagydíj alatt tett ígéretet az 1978-ban Forma-1-es világbajnoki címet nyerő Mario Andrettinek, hogy kipróbálhatja az istálló egyik modern F1-es autóját. Az amerikai üzletember betartja a szavát.

Az 1969-ben Indy 500-at, 1978-ban F1-es világbajnoki címet nyerő Mario Andretti a hétvégén, Laguna Secában, a Velocity Invitational elnevezésű veterán versenyen bemutatóköröket fog megtenni a McLaren egyik hibrid F1-es autójában. Hogy melyikben, arról egyelőre nem közölt pontos tájékoztatást a csapat, de a 82 esztendős Andretti szerint vélhetően a 2014-es modellt fogják a rendelkezésére bocsátani, miután Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója korábban megígérte neki, hogy vezetheti az egyik autójukat.

Mario Andretti
Andrettinek teljesen új élmény lesz egy hibrid F1-es autóval körözni | Fotó: Penske Entertainment: Chris Jones

„Két évvel ezelőtt, Goodwoodban ültem egy mai F1-es autóban, és csodálatos volt – nyilatkozta Andretti a Road & Track-nek. – Utána azt mondtam, imádnám, ha kipróbálhatnék egy ilyet, Zak pedig közölte, hogy »Összehozom neked.« Utána viszont annyiban hagytuk a dolgot, de mindig viccelődtünk rajta, valahányszor találkoztunk. Aztán az első Miami Nagydíjon [a Sky Sports-nak dolgozó] Martin Brundle előtt ismét elmondta, úgyhogy onnantól az egész világ tudott róla.”

„Úgyhogy Zak megszervezte ezt erre a hétvégére. Néhány alkalommal pályára fogok hajtani. Amit mondott, hogy a hibrid-korszakból származó autót vezethetek, valószínűleg 2014-ből, vagy az akörüli időszakból. Meg akarom érezni, hogy milyen a hibrid ereje, és milyen érzés vezetni egy ilyen autót. Lehet nyomni neki, de azért óvatosnak kell lenni vele, vissza kell vinni a bokszutcába.”

1968-tól 1982-ig tartó (két évet kihagyott menet közben) F1-es pályafutása során Andretti vezetett többek között a Lotusnak, a Ferrarinak, és az Alfa Romeónak is. 128 futamon indult, 12 győzelmet szerzett, a McLaren színeiben azonban sosem versenyzett a királykategóriában.

Andretti rendszeresen vezet korábbi autókat, és saját IndyCar-jaiba vagy volt F1-es gépeibe is be szokott pattanni, hibrid F1-es gépet azonban még nem vezetett. „Sok korábbi autómat vezetni olyan, mint elmenni randizni egy korábbi barátnővel. Ez viszont olyan lesz, mint egy 25 évessel randizni. Soha nem csináltam még ilyet.”

Friss