back to top
2024. október 18. 06:30

KezdőlapF1Hamilton keze is benne van abban, hogy a Red Bull átlépte a...

Hamilton keze is benne van abban, hogy a Red Bull átlépte a költségplafont?

-

Nem zárható ki, hogy a Lewis Hamilton és Max Verstappen között a tavalyi Brit Nagydíjon történt ütközés is hozzájárult a Red Bull költségtúllépéséhez.

Mialatt az egész világ arra vár, hogy kiderüljön, milyen büntetést kap a Red Bull – ha kap egyáltalán, hiszen amennyiben nem fogadják el a költségplafon túllépéséről hozott döntést, és sikerül bizonyítaniuk az igazukat, akkor nem büntetik őket – az FIA-tól, amiért túlköltekezett 2021-ben, mindenki azt találgatja, hogy mennyivel költhettek többet.

Az FIA csak annyit közölt, hogy kis mértékű túllépésről van szó, ami a valóságban egyáltalán nem kicsi, hiszen 7 millió dollár fölé is rúghat. A legtöbb jól értesült forrás 1-2 millió dolláros túllépést emleget, ami szintén nem kevés, Lewis Hamilton a Japán Nagydíj előtt például elárulta, hogy 300 ezer dollárból tavaly új padlólemezt vethettek volna be, ami akár a vb-cím kimenetelét is befolyásolhatta volna.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke szerint 2 millió dollár pedig egy fél szezon fejlesztési költségeit fedezi, miközben Toto Wolff elmondta, hogy ugyanennyiből egy könnyített kasztnit lehet gyártani, és ők is csak azért nem csináltak az idén ilyet, mert akkor túllépték volna a költségplafont.

Hamilton is megszólalt a Red Bull szabályszegése kapcsán – cselekvést vár az FIA-tól

Szóval, a 2 millió dolláros kihágás nem kevés, és ha tényleg átlépte legalább ennyivel a költségplafont a Red Bull, eljátszhatunk a gondolattal, hogy miként történhetett ez. Persze csak akkor, ha tényleg úgy vélik, hogy jól értelmezték a szabályokat, és nem költötték volna el mindenféleképpen a végül elköltött összeget.

Amennyiben viszont nem szándékosan volt ekkora a költségvetésük, mindjárt adja magát a feltevés, hogy akkor is ennyit költöttek volna-e, ha Max Verstappen nem töri rommá az autóját Silverstone-ban, amikor összeakadt Lewis Hamiltonnal. Az FIA felügyelői az eset után megbüntették a hétszeres világbajnokot, azaz őt tették felelőssé a holland pilóta bukásáért, ami a Crash.net szerint 1,8 millió dollárjába került a Red Bullnak.

Ha ehhez hozzávesszük a Valtteri Bottas hibájából a Magyar Nagydíj rajtja után keletkezett sérüléseket, máris ott lehetünk a 2 milliós kárnál, ami bármelyik csapatot érzékenyen érintette volna. Hogy enélkül a Red Bull kevesebbet költött-e volna tavaly, vagy sikerült az összeget szezon közben megspórolni máshol, azt viszont csak ők tudják.

Hamilton és Verstappen tavalyi balesete:

Friss