2024. április 18. 12:14

KezdőlapF1Hamilton is megszólalt a Red Bull szabályszegése kapcsán - cselekvést vár az...

Hamilton is megszólalt a Red Bull szabályszegése kapcsán – cselekvést vár az FIA-tól

-

Lewis Hamilton szerint a tavalyi világbajnoki cím múlhatott azon, hogy a Red Bull többet költhetett a költségplafon által megengedettnél. A Mercedes hétszeres világbajnoka reméli, hogy az FIA nagyon komolyan veszi az ügyet.

Miután az FIA az előzetesen kijelölt határidőre nem állt elő a csapatok 2021-es pénzügyi évéről szóló jelentésével, és így nem derült ki, hogy a szabályszegéssel gyanúsított Red Bull és Aston Martin valóban többet költött-e tavaly a megengedettnél, a versenynaptárba 2019 után visszatérő Japán Nagydíj csütörtöki sajtónapján is a feltételezett kihágás volt a fő téma.

A Red Bull állítólagos tilosban járása kapcsán pedig megszólalt a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton is, aki az egyik legnagyobb vesztese lehet annak, ha az energiaitalosok valóban szabályt szegtek, hiszen tavaly az utolsó utáni pillanatban kapott csak ki Max Verstappentől. A Mercedes pilótája ezért úgy véli, akár a vb-címről is dönthetett, ha a Red Bull többet költött a megengedettnél.

„Nem igazán akarok semmit sem mondani, de emlékszem, hogy tavaly Silverstone-ban vetettük be az utolsó fejlesztésünket, és szerencsére remekül sikerült, úgyhogy harcolhattunk vele – nyilatkozta Hamilton Szuzukában a Sky Sportsnak. – De utána láttuk, hogy a Red Bull minden, vagy minden második hétvégén fejlesztéseket hoz. Szerintem azután a verseny után még négy fejlesztést vetettek be. Ha elköltöttünk volna 300 ezer dollárt egy új padlólemezre vagy egy új szárnyra, az megváltoztathatta volna a bajnokság végkimenetelét, mert jobb helyzetben lettünk volna a soron következő versenyekre. A sport miatt remélem, hogy nem ez a helyzet (hogy a Red Bull szabályt szegett).”

Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes, Olasz Nagydíj, 2021
Hamilton és Verstappen a tavalyi szezonban végig szoros csatát vívott a vb-címért Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

Hamilton később, a Mercedes sajtóbeszélgetésén is nyilatkozott a témával kapcsolatban, és ismét elmondta, hogy károsan hathatott a riválisukkal szembeni teljesítményükre, ha a Red Bull nem tartotta be a szabályokat.

„Az biztos [hogy káros lenne a Forma-1-nek, ha kiderülne, hogy valaki szabályt szeggett], mert megkérdőjelezné az értékeinket, a sportág becsületességét. Emlékszem, hogy tavaly folyamatosan fejlesztéseket szerettem volna az autóra. Emlékszem, hogy Silverstone-ban vetettük be az utolsó fejlesztési csomagunkat, és közel három tizedet hozott a konyhára. Eléggé biztos vagyok benne, hogy egy millió dollárnál kevesebbe került… de idővel talán többe fog az elemek legyártása miatt.”

„Emlékszem, hogy miután még több fejlesztésre lett volna szükségünk, láttuk, hogy ezek a srácok (a Red Bull) folyamatosan teherautókkal hozzák a fejlesztéseket az autóra, én pedig azt gondoltam, hogy »Jézusom, nehéz lesz megverni őket, ha folyamatosan fejlesztenek.«

„Ez annyira szerves része a fejlesztési versenynek. Ha lett volna még egy fél millió dollárunk, amit elkölthetünk, más helyzetben lettünk volna egyes versenyeken mondjuk egy új padlólemezzel, amit könnyedén elkészíthettünk volna. De ezt a játékot nem így játsszák, és hálás vagyok, hogy a mi csapatunk nagyon szigorú, és betartja a szabályokat. Elképesztő munkát végeznek azzal, ahogyan dolgoznak, ezt az ügyet pedig komolyan kell venni.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull
A Red Bull túlköltekezése miatt nem lett világbajnok Hamilton tavaly? Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

A hétszeres világbajnok bízik benne, hogy az FIA helyesen jár majd el.

„Elengedhetetlen [hogy az FIA részletes magyarázattal álljon elő, teljes nyitottsággal a csapatok és a szurkolók irányába], mert továbbra is átláthatónak kell lennünk a rajongók és a sportág becsületessége miatt. Nem tudok eleget az ügyről, és rengeteget beszélnek erről a háttérben, de senki nem igazán ismeri az igazat. Többféle számot és dolgokat mondanak. Arra számítottam, hogy mostanra meglesz a vizsgálat eredménye, és szeretném azt gondolni, hogy azért késik, mert nagyon komolyan veszik az ügyet. Megbízom Mohammed [bin Szulajmban, az FIA elnökében], hogy nagyon komolyan veszi ezt, és azt teszi, ami helyes a sportnak” – nyilatkozta Hamilton.

„Szerintem rossz lenne a sportnak, ha szabályszegés esetén nem cselekednének. De nem tudom, hogy történt-e szabályszegés, úgyhogy én is várok, mint mindenki más” – vetítette előre.

Szuzukában egyébként Max Verstappennek is nekiszegezték a kérdést, hogy mit gondol az ügyről, de – mint ahogyan arra számítani lehetett —, a Red Bull csapatfőnökéhez hasonlóan ő is azt állítja, hogy nem szegtek meg semmilyen szabályt.

„Először az FIA-nak el kell döntenie, hogy történt-e valami rossz. Amennyire én tudom, és az alapján, amit a csapattól hallok, semmi rosszat nem csináltunk. Úgyhogy őszintén szólva nem igazán foglalkozom ezekkel a dolgokkal. Ez az FIA és csapatok dolga, én pedig a vezetésre koncentrálok. Nincs több mondanivalóm erről, szerintem majd hétfőn kiderül, hogy mi a helyzet.”

Christian Horner korábban azt állította, hogy jócskán a költségplafon alatt maradtak, mert még csak a határokat sem akarták feszegetni. Ezzel szemben egyes sajtóhírek szerint akár 10 millió dollárral is átléphették a keretet.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss