2024. április 25. 23:48

KezdőlapF1Csalónak nevezte a túlköltekező csapatokat, és büntetéseket is javasolt a McLaren-főnök

Csalónak nevezte a túlköltekező csapatokat, és büntetéseket is javasolt a McLaren-főnök

-

A McLaren vezérigazgatója levélben kérte a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), hogy ne csak pénzbüntetést adjon pénzügyi szabályok ellen vétő csapatoknak. Magyarán, súlyos büntetést követelt a Red Bullnak.

Zak Brown nem bízta a véletlenre, és levélben fordult az FIA-hoz annak érdekében, hogy elérje, komoly büntetést kapjon a költségplafont 2021-ben a szövetség szerint átlépő Red Bull. Noha a McLaren vezérigazgatója nem nevezte nevén az energiaitalos csapatot, egyértelmű, hogy rájuk gondolt.

„A túlköltekezési szabálysértés és az esetleges eljárási szabálysértések csalásnak minősülnek, mivel jelentős előnyt kínálnak a technikai, a sport és a pénzügyi szabályok terén. Az FIA rendkívül alapos, együttműködésen alapuló és nyitott folyamatot folytatott le. Még kaptunk egy egy éves próbaidőszakot (2020) is, bőséges lehetőséggel arra, hogy felvilágosítást kérjünk, amennyiben nem egyértelműek a részletek. Úgyhogy egyetlen csapatnak sincs oka azt mondani, hogy meg van lepődve” – idézi Brown levelét a BBC.

Az amerikai üzletember természetesen arra utalt, hogy a Red Bullnak szerinte nincs joga azt mondani, hogy máshogy értelmezte a szabályokat, mert lett volna ideje mindent tisztázni az FIA-val.

Óriási előnybe kerülhetett a Red Bull a szabályszegéssel

„„A lényeg, hogy bármely csapat, amely túlköltekezett, igazságtalan előnyhöz jutott mind a jelenlegi, mind az azt követő évi autó fejlesztésében – folytatta Brown. – Ezért nem gondoljuk, hogy egy pénzügyi büntetés önmagában elegendő büntetés lenne egy túlköltekezési szabálysértésért, vagy súlyos eljárási szabálysértésért. Világos, hogy ezekben az esetekben sportszempontból is büntetésre van szükség, ahogyan azt az FIA meghatározza.”

A Red Bull sajtóhírek szerint nagyjából 2 millió dollárral lépte túl a plafont, Brown pedig – aligha véletlenül – pont egy ilyen mértékű túllépést vett alapul, amikor javaslatot tett arra, hogy milyen büntetést kellene kapnia a szabályt szegő istállónak.

„Azt javasoljuk, hogy a túlköltekezést a csapat költségplafonjának csökkentésével szankcionálják az ítéletet követő évben, a büntetésnek pedig a túlköltekezés mértékével, valamint további büntetéssel kell egyenértékűnek lennie. Például, ha valaki 2021-ben 2 millió dollárral többet költött, amit 2022-ben fedeztek fel, az 2023-ra 4 millió dolláros levonást érne (2 millió a túlköltés ellensúlyozására, plusz 2 milliós bírság).

„A kontextus kedvéért, 2 millió dollár a 25-50%-a az autó fejlesztésére fordított éves költségvetésnek, ennélfogva jelentős pozitív és hosszan tartó hasznot hoz. Emellett úgy véljük, hogy a túlköltekezésnek kell legyen csekély büntetése sportszempontból is, és 20%-al csökkenteni kell [a szabályt szegő csapat] CFD és szélcsatorna-idejét. Ezeket a következő évben kell alkalmazni, annak az igazságtalan előnynek a mérséklésére, amelyből a csapat most és a jövőben is profitálni fog.”

A McLaren vezérigazgatója tehát 4 millió dollárral csökkentené a Red Bull által 2023-ban elkölthető összeget, emellett a CFD-szimulációkat és a szélcsatornaidőt is korlátozná. És nem állna meg itt, hanem a szabályokon is változtatna, mivel a jelenlegi 5%-os tűréshatárt túl engedékenynek tartja (ez alatt még nem számít súlyos szabályszegésnek a túlköltés), ezért 2,5 %-ra módosítaná. Emellett a visszaesőket automatikusan a súlyosabb kategóriába tartozó kihágás szerint bírálná el, azaz, ha a Red Bull ismét vétene a szabályok ellen, már mindegy lenne, hogy mennyivel költött többet, a súlyosabb büntetési tételek vonatkoznának rá.

Verstappen vb-címeivel játszik a Red Bull, ha szembeszáll az FIA-val

A 2021-es költségplafont az FIA vizsgálata alapján a Red Bull szegte meg, míg az Aston Martin és a Williams az eljárási folyamat során hibázott, de többet ez a két istálló nem költött a megengedettnél.

Az FIA továbbra sem közölte a Red Bull túllépésének mértékét és azt sem, hogy milyen büntetést kaphatnak a szabályszegők.

Forrás:BBC Sport

Friss