2024. április 25. 00:07

KezdőlapF1Jön az új Kimi, akinek Toto Wolff minden verseny után üzen

Jön az új Kimi, akinek Toto Wolff minden verseny után üzen

-

Lehengerlő szezont tudhat maga mögött Andrea Kimi Antonelli, a Mercedes olasz szupertehetsége, akiről sokan már most biztosra veszik, hogy hatalmas sikerek várnak rá a Forma-1-ben.

Gokartos berkekben már évek óta csodálattal beszélnek Andrea Kimi Antonelliről, a 2019 óta a Mercedes által támogatott fiatal olasz tehetségről. A 16 esztendős pilóta most újabb lépést tett álma, a Forma-1 felé, a hétvégén ugyanis megnyerte a német Forma-4-es bajnokságot. Tette mindezt azután, hogy az olasz F4-ben már egy fordulóval a szezon vége előtt bajnok lett.

Antonelli még csak augusztusban töltötte be a 16. életévét, de már most a jövő egyik Forma-1-es világbajnokaként emlegetik. Nem véletlen, hogy a Mercedes már évekkel ezelőtt kivetette rá a hálóját, és azóta is nagy becsben tartja őt. A Kimi Räikkönennel csak névrokon, és nem a Jégember után elnevezett olasz a gokartos éveiben halmozta a bajnoki címeket, majd miután már tavaly bemutatkozott az olasz Forma-4-ben, első teljes szezonjában ott, valamint a német kiírásban is bajnok lett a Prema Racing-el. Utóbbiban 15 futamból 9-et megnyert, és 47 ponttal végzett a második helyezett előtt. Mindezt úgy, hogy egy teljes hétvégét kihagyott, azaz nem tudott elindulni mind a 18 versenyen.

Andrea Kimi Antonelli, Forma-4, Prema
A német F4-es bajnoki cím megnyerése után Fotó: ADAC F4

Az olasz kiírásban ennél is fölényesebben nyert, hiszen ott már egy hétvégével és három futammal a szezon lezárása előtt bajnok lett. Ezek után jövőre minden bizonnyal már a Forma-3-ban fogjuk látni őt, azaz még inkább az F1-es csapatok szeme előtt lesz.

Ám, ha Toto Wolffon múlik, ez gyakorlatilag mindegy, hiszen a Mercedes csapatfőnöke gondoskodni fog róla, hogy amennyiben így folytatja, a fiatal tehetség előbb-utóbb az egyik gyári Mercedes ülésében landoljon.

„Minden versenyhétvége után üzenetet kapok Toto Wolfftól – idézi Antonellit a Speedweek. – Nagyon érdekli a teljesítményem, és rendszeresen gratulál a sikereimhez. Nagyszerű kapcsolatban állni vele.”

És, hogy ki Antonelli hőse? Meglepő módon nem Kimi Räikkönen, vagy valamelyik jelenlegi Forma-1-es pilóta, hanem az az Ayrton Senna, akit legfeljebb csak fényképekről és archív felvételekről ismerhet. „Sajnos már nem láthattam élőben, de megfogott az őt körülvevő rajongás, amikor kisgyerekként láttam róla egy riportot a TV-ben. Azóta belőle merítek inspirációt, és rengeteg videót és fedélzeti kamerás felvételt nézek róla.”

Andrea Kimi Antonelli, Forma-4, Prema
Szemtelenül fiatal, és szemtelenül gyors Fotó: ADAC F4

Hogy a Mercedes mennyire nagyra tartja őt, azt leginkább Toto Wolff szavaival lehet érzékeltetni, aki 2021 májusában így nyilatkozott Antonelliről a Motorsport.com olasz kiadásának. „Látni fogjuk, ahogy Andrea Kimi Antonelli eljut a Forma-1-be, és ott versenyeket nyer.”

Ilyesmit Wolff aligha jelentene ki bármely 14 éves gokartosról (az interjú idején a formaautós bemutatkozása előtt álló Antonelli még csak ennyi idős volt), úgyhogy érdemes lesz nyomon követni az olasz szupertehetséget, aki Verstappen korrekordját már biztosan nem dönti meg, hiszen azóta 18 év lett az alsó korhatár az F1-ben, de senki ne lepődjön meg, ha már tizenévesen be fog mutatkozni a királykategóriában.

Forrás:Speedweek

Friss