back to top
2024. május 08. 03:13

KezdőlapF1A Red Bull nagy hibája ellenére a Hamiltonnal megküzdő Verstappen nyert Austinban

A Red Bull nagy hibája ellenére a Hamiltonnal megküzdő Verstappen nyert Austinban

-

Max Verstappen nyerte az USA Nagydíjat, de végül jóval nehezebb dolga volt annál, mint az a futam nagy részében várható volt. A holland pilótának a pályán kellett kompenzálnia a Red Bull hibáját, amit végül megtett, és a hajrában elkapta Lewis Hamiltont. A hétszeres világbajnok lett a második, Charles Leclerc a harmadik, Sergio Pérez pedig a negyedik. A Red Bull bebiztosította a konstruktőri világbajnoki címet.

Max Verstappen idei 13. győzelmét aratta, amivel beállította Sebastian Vettel és Michael Schumacher rekordját az egy szezonban aratott futamgyőzelmek terén. Mögötte a Mercedes és saját maga első 2022-es győzelmétől karnyújtásnyi távolságra kerülő Lewis Hamilton zárt, a harmadik helyre pedig a hátrasorolásos büntetése miatt a 12. helyről rajtoló Charles Leclerc jött be.

Noha az elrontott bokszkiállása után Verstappennek Leclrc-t is le kellet vadásznia, ha ez nincs, elmaradt volna a Red Bull-Ferrari csata, a pole pozícióból rajtoló Carlos Sainz ugyanis már az első kör végén kiesett. A spanyol nem rajtolt jól, és már az első kanyar előtt elveszítette a vezetést, ám befordulva George Russell oldalról megtorpedózta. A Ferrarinak sérült a hűtőrendszere, így Sainz kénytelen volt feladni a versenyt (Russell 5 másodperces büntetést kapott).

Az incidens után Verstappen vált a futam toronymagas esélyesévé, és annak nagy részében vezette is a versenyt. Az első etapban Hamilton üldözte őt, Verstappen a 10. körre azonban már 3 másodpercre szakította le a Mercedest, majd Hamilton 12. körben megejtett első kiállásakor már közel 5 másodperccel vezetett.

Miután mindkét világbajnok közepesről kemény gumira váltott, Verstappent csak a Valtteri Bottasszal történt koccanásban az első szárnyát megrongáló Sergio Pérez ugrotta át, míg Hamilton visszaesett a kiállás előtt álló Leclerc, Stroll, Vettel hármas mögé jött vissza, Verstappenhez mért hátránya pedig 6,3 másodpercre nőtt.

Ekkor jött az első olyan történés, ami nehéz helyzetbe hozhatta volna Verstappent, a 17. körben ugyanis Valtteri Bottas kavicságyban ragadt Alfa Romeója miatt beküldték a biztonsági autót. Így Leclerc és Vettel kevesebb időt veszített a kiállásával (Stroll közvetlenül Bottas kicsúszása előtt cserélt kereket), amivel feljöttek a negyedik és az ötödik helyre.

A verseny a 22. körben indult újra, de rövidesen ismét jöhetett a Safety Car, Fernando Alonso a hátsó egyenesben ugyanis ráfutott a hirtelen irányt váltó Lance Stroll Aston Martinjára, aminek jókora baleset lett a vége, de csak a kanadai esett ki, Alonso első szárnycsere után folytatni tudta.

A második újraindítás a 26. körben jött el, Verstappen pedig simán megtartotta a vezetést. A másik Red Bullban ülő Sergio Péreznek viszont volt dolga azzal, hogy megpróbálja visszaverni a harmadik helyért zajló csatában Leclerc támadásait, de ez csak a 30. körig sikerült neki, mert ekkor a monacói – nem sokkal azután, hogy Pérez leterelte őt a bukótérbe – kifékezte a Red Bullt a hátsó egyenesben.

Hamilton ekkorra az élen utolérte Verstappent, majd a Mercedes a 34. körben másodszor is kihívta őt kemény gumikért, amire reagált a Red Bull, Verstappen kerékcseréje azonban több mint 11 másodpercen át tartott, miután gond akadt a bal első kerékkulccsal. Ennek köszönhetően az ugyanakkor kereket cserélő Leclerc is elment a holland mellett, aki közepes gumikon vehette üldözőbe a Ferrarit.

Az első támadást Verstappen a 39. körben intézte a monacói ellen, de Leclerc az egyes kanyarban még visszaelőzte a Red Bullt, a hátsó egyenesben viszont már nem tudott mit tenni. A holland 4,5 másodpercről kezdhette lefaragni a hátrányát Hamiltonnal szemben, a gumielőnyét kihasználva pedig a 49. körre ért DRS-távolságba a hétszeres világbajnokhoz képest, majd a következő körben meg is előzte a keményen védekezni próbáló, ám tehetetlen britet.

Ezután még volt egy kis feljelentgetősdi: Hamilton próbálta meggyőzni a versenyirányítást, hogy Verstappen többször is négy kerékkel elhagyta a pályát, majd mindketten megkapták az utolsó figyelmeztetést, de többször nem vágták át a fehér vonalat, így megúszták az időbüntetést.

Verstappen végül 5 másodperces előnnyel nyert Hamilton, Leclerc és Pérez előtt, míg az ötödik helyen érkező Russell egy késői lágy gumira váltásnak köszönhetően megfutotta a leggyorsabb kört.

A hatodik helyen Lando Norris zárt, Alonso a Stroll elleni levegőbe repülés után pedig hetedikként ért célba a Kevin Magnussent az utolsó körben megelőző Vettel előtt. Az utolsó pontszerző helyet Cunoda kaparintotta meg.

AZ USA Nagydíj végeredménye

Friss