2024. április 26. 08:32

KezdőlapF1Előbb-utóbb ebbe bele fog halni valaki – videón Alonso ijesztő balesete

Előbb-utóbb ebbe bele fog halni valaki – videón Alonso ijesztő balesete

-

Fernando Alonso örül, hogy nem az orvosi központban kötött ki az USA Nagydíjon történt ijesztő bukás után. Az esetért büntetést kapó Lance Stroll szerint a spanyol feleslegesen ment hozzá olyan közel, és hagyhatott volna több helyet…

Ijesztő balesetet úszott meg Fernando Alonso az USA Nagydíj 22. körében, amikor hátulról ráfutott Lance Stroll Aston Martinjára. A kétszeres világbajnok az austini pálya leggyorsabb szakaszán próbálta előzni a kanadai pilótát, de amint kibújt a szélárnyékból, Stroll hirtelen balra mozdult, Alonso pedig már nem tudott reagálni, és eltalálta az Aston Martin hátulját.

Az üközéstől az Alpine eleje a levegőbe emelkedett, és egy pillanatig úgy tűnt, hogy a bal oldali kerítésbe csapódhat, de aztán az utolsó másodpercbe visszazuhant a földre, így Alonso csak lekoccolta a védőkorlátot, és tovább tudott menni. Ellenétben Stroll-lal, akinek az autója komoly sérüléseket szenvedett, majd néhány pörgés után megállt az egyenesben.

Videón az ütközés: 

„Örülök, hogy itt vagyok és veled beszélgethetek, mert lehetnék az orvosi központban is. Szóval ennek örülök – nyilatkozta a futamon végül a hetedik helyen célba érő Alonso a spanyol DAZN csatornának. – Szerencsénk volt az első Safety Carral, majd az újraindítás után próbáltam Stroll szélárnyékában maradni. Oldalra mozdultam, hogy kijöjjek a szélárnyékból, amikor ő is mozdult. Kicsit balszerencsés volt, hogy nem értettük meg egymást. Amikor a levegőben voltam, kissé megijedtem, mert nagyon veszélyes volt. Amikor landoltam az aszfalton, azt gondoltam, hogy vége a versenyemnek, és akkor is ezt gondoltam, amikor bementem a bokszba.”

Az Alpine végül kerékcsere és első szárny csere után útjára engedte a spanyolt, aki ezután pontokat szerzett, viszont később megbüntették, és visszaesett a 15. helyre. „Elképesztő, hogy a hetedik helyen végeztem. Az utolsó néhány körben úgy nyomtam, mintha időmérő lenne. Ez volt a legjobb versenyem az idén, de a félelem még mindig ott van a gyomromban. A baleset után nem tudtam nem erre gondolni a verseny hátralevő részében. Csak be akartam fejezni a futamot” – nyilatkozta még a büntetés előtt.

Stroll próbálta Alonsóra hárítani a felelősséget

A közösségi média szinte felrobbant az ütközés utáni pillanatokban, újságírók, korábbi és jelenlegi versenyzők egyaránt elítélték Stroll manőverét. A négyszeres IndyCar-bajnok és kétszeres Indy 500-győztes Dario Franchitti például azt írta: „Ezek a késői irányváltások az egyenesekben meg fognak ölni valakit… FIA, itt az ideje egyszer és mindenkorra száműzni ezt a viselkedést! Már a junior szériákba is legyűrűzött.”

Alonso egy ideig azt hihette, a kerítésben fogja végezni. Nem csoda, hogy a célbaérés után kicsit le kellett ülnie, hogy összeszedje magát

Stroll azonban nem érezte úgy, hogy csakis ő tehetett a balesetről, és azt kezdte el magyarázni, hogy Alonso túl közel ment hozzá. „Egyértelműen későn mozdultam, de nagy volt a sebességkülönbség. Többé-kevésbé meg tudtam ítélni, de inkább csak tippeltem, hogy hol tartózkodik mögöttem. Nem arról volt szó, hogy nekimentem az autója oldalának, az ütközés az ő autójának első szárnya és az én autóm hátsó szárnya között történt.”

„Elég sok helyet hagytam neki a pálya bal oldalán, úgyhogy nem arról van szó, hogy odapasszíroztam volna a falhoz vagy bármi ilyesmi. Mozdulhatott volna korábban, és mehetett volna jobban a bal oldalra. Nem kellett volna ennyire közel jönnie hozzám.”

„Sok szemszögből lehet nézni a balesetet. Sajnálatos, hogy megtörtént, kerék a kerék elleni versenyzés volt, és sajnos összeértünk.”

Strollnak felvetették, hogy ez az eset hatással lehet arra, hogy jövőre, immár csapattársakként milyen lesz a viszonya Alonsóval. „Én nem így tekintek erre. Autóversenyzők vagyunk, az ilyesmi megtörténhet egy versenyen” – mondta.

Az FIA sportfelügyelői ugyanakkor nem osztották Stroll álláspontját, és három rajthelyes büntetést osztottak ki a kanadainak a Mexikói Nagydíjra, valamint két büntetőpontot is adtak neki.

„Világos volt a számunkra, hogy a 18-as rajtszámú autó vezetője későn reagált a 14-es rajtszámú autó versenyzőjének előzési kísérletére azzal, hogy balra mozdult. A felügyelők úgy határoztak, hogy túlnyomórészt a 18-as rajtszámú autó vezetője felelős az esetért” – áll az indoklásban.

Friss