2024. április 25. 07:56

KezdőlapF1Hamilton már 16 évesen összecsapott az akkor négyszeres világbajnok Schumacherrel (videó)

Hamilton már 16 évesen összecsapott az akkor négyszeres világbajnok Schumacherrel (videó)

-

Michael Schumacher 2001. október 28-án ezen a napon, szülővárosának gokart-világbajnoki futamán versenyzett először Lewis Hamilton ellen, de későbbi csapattársát is legyőzte.

Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Vitantonio Liuzzi, Giedo van der Garde, Michael Schumacher. A közös ebben az öt versenyzőben, hogy mindannyian eljutottak a Forma-1-be, hárman ráadásul világbajnokok is lettek, ketten pedig nem mellesleg holtversenyben állnak a vb-címek örökranglistájának élén.

2001. október 28-án azonban még legfeljebb az volt bennük a közös, hogy mind az öten gyorsan tudtak gokartot vezetni. Hiszen míg a közel 33 éves Michael Schumacher már négyszeres Forma-1-es világbajnok volt a Ferrarival, addig az F1-ben 2005-ben, a Red Bull-lal bemutatkozó Liuzzi 20, Hamilton, Rosberg és van der Garde pedig csak 16 évesek voltak, és még csak autóversenyzőnek sem mondhatták magukat.

Az F1-es pilótaként is rendszeresen gokartozó Schumacher úgy vélte, jó alkalom egy kicsit összemérnie magát a fiatalokkal a szülővárosában, Kerpenben rendezett vb-futamon, amelyet abszolút komolyan is vett. Ezt mutatta, hogy dominálta a szabadedzéseket és 43.956-tal új körrekordot állított fel. A két csoportra osztott időmérő edzésen viszont peche volt, mert az ő csoportjának esőben kellett mennie, így csak a 22. rajtkockába kvalifikált a két aznap délutáni előfutamra.

Az első előfutamban innen zárkózott fel a 8. helyre, míg a másodikban egy rajt utáni koccanást követően, rakoncátlankodó vízpumpával a 15. lett.

A vasárnapi két főfutamot a mezőny közepéről kezdte, de az esőben megcsillogtatta a képességeit, és az első első körében már a 4. helyen haladt, de az első kerékagy meghibásodása miatt kénytelen volt feladni a versenyt. A második, egyben utolsó versenyen viszont már a szerencse sem fordult ellene, és ismét remek felzárkózást bemutatva a harmadik helyen intették le, ami Marco Ardigo kizárása után második hellyé változott.

Ami a jövő reménységeit illeti, Hamilton két 7., Rosberg egy 5. és egy 3., a világbajnoki címet megnyerő Liuzzi egy 4. és egy 27., van der Garde pedig egy 9. és egy 25. helyezést ért el.

„Nem volt lehetőségem Schumacher mellé kerülni, amit sajnálok, mert szerettem volna legyőzni őt néhány kanyaron át. Láttam a távolban a második versenyen, de hogy őszinte legyek, nem jelentett nagy különbséget” – nyilatkozta utólag az akkor már évek óta a Mercedes támogatásával versenyző Hamilton.

Schumacher eközben csak a legnagyobb dicséret hangján szólt a britről, de azt biztosan nem gondolta, hogy egy napon mindketten hét F1-es világbajnoki címet nyernek, mint ahogyan azt is aligha sejthette, hogy Nico Rosberggel csapattársak lesznek a Mercedes gyári istállójában.

„Minőségi versenyző, nagyon erős, és még csak 16 éves. Ha így folytatja, biztos vagyok benne, hogy el fog jutni az F1-be. Különleges látni egy srácot az ő korában a pályán. Egyértelműen a megfelelő a hozzáállása a versenyzéshez” – nyilatkozta Hamiltonról.

Az 1. verseny:

A 2. verseny:

 

Friss