back to top
2024. május 19. 03:16

KezdőlapF1A Mercedes komolyan megérkezett a meccsbe Mexikóban - vajon meglehet a pole?

A Mercedes komolyan megérkezett a meccsbe Mexikóban – vajon meglehet a pole?

-

George Russell végzett az élen a Mexikói Nagydíj harmadik szabadedzésén, és hogy teljes legyen a Mercedes-uralom, Lewis Hamilton sorolt be a második helyre. A tavalyi konstruktőri világbajnok nagy előnnyel zárt a Ferrarik és Red Bullok előtt.

A Mercedes elsőségét hozta a Mexikói Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzése, ami annak tükrében nem is annyira meglepő, hogy az idén továbbra is futamgyőzelem nélkül álló brackley-i istálló már előzetesen számított rá, hogy kedvezhetnek neki a mexikói aszfaltcsíkra és körülményekre jellemző egyedi körülmények.

Az viszont már meglepőbb, hogy mekkora a Red Bullok és a Ferrari lemaradása a két Ezüstnyíl mögött, amelyek közül Russell 144 ezreddel verte meg Lewis Hamiltont. Noha nem autózta a legtökéletesebb kört, a harmadik helyen végző Max Verstappen néhány század híján fél másodpercet kapott Russelltől, a 4. helyen záró Charles Leclerc pedig már több mint 7 tizedmásodperccel maradt el. Sergio Pérez az 5. helyen több mint 8, Carlos Sainz a 6. helyen több mint 9. tizedet gyűjtött össze.

A hetedik helyen végző Lando Norris és a nyolcadik Valtteri Bottas tudott még egy másodpercen belül maradni, az első tízest teljessé tevő Cunoda Juki és Alex Albon már másfél másodperc körüli hátrányban volt.

Az edzésre ezúttal is jellemzőek voltak a kisebb-nagyobb hibák, a legnagyobb megingás pedig Mick Schumacher nevéhez fűződött, aki a pálya leggyorsabb szakaszán pördült meg és tett tönkre egy lágy szettet, de szerencséjére semminek nem csapódott neki. A célegyenes végén és a pálya utolsó néhány kanyarjában is jellemzőek voltak az elfékezések.

Mivel a tegnapi második szabadedzésen a Pirelli 2023-ra szánt gumijainak tesztelése volt a feladat, a csapatok megtankolt autós etapokat is teljesítettek a harmadik gyakorláson, így a szokott koreográfia többeknél felborult, azaz nem a tréning utolsó harmadában futották új lágy gumis gyorskörüket. Ez némileg összekuszálhatta a képet, de az biztos, hogy a Mercedes nem ennek köszönhetően végzett az élen, és jelen állás szerint harcban lehet a pole pozícióért a magyar idő szerint 22 órakor kezdődő időmérő edzésen.

A Mexikói Nagydíj harmadik szabadedzésének végeredménye

Friss