back to top
2024. május 11. 05:07

KezdőlapF1Kínos baki a Mercedesnél: az egyik szerelőnek sikerült megrongálnia az autót (videó)

Kínos baki a Mercedesnél: az egyik szerelőnek sikerült megrongálnia az autót (videó)

-

Nem jellemző az F1-ben dolgozó szerelőkre, hogy óvatlanságukkal megrongálják a méregdrága autókat, de a Mexikói Nagydíj első szabadedzésén a Mercedes megmutatta, hogy még náluk is előfordulnak bakik.

A szemfüles nézők talán már a Mexikói Nagydíj első szabadedzésének közvetítése során kiszúrták, de hamarosan a közösségi médiában is felkapták, hogy a Mercedes első emelőt kezelő szerelője egy óvatlan mozdulattal eltörte a Nyck de Vries autóján levő orrkúpot, miután a csapattól búcsúzó holland pilótát betolták a garázsba.

Az eset videón:

Látszólag nem történt más, mint az, hogy a szerelő jön, behelyezi az emelőt az első szárny alá, majd megemeli az autót, mire az orrkúp szemmel látható és hallható módon megroppan és eltörik (a fényezés megtörése a rajtszámon és alatta is árulkodó, leginkább ebből lehet kiszúrni, hogy mi történt, de az orrkúp bal oldalán sérülés is keletkezik), az autó jobb első kerekénél álló szerelő pedig mutogat valamit, majd eltávolít egy fémdarabot az autó oldalából.

Na, az a fémdarab egy szerszám, ami az orrkúp rögzítési pontjainak meghúzására vagy leoldására szolgál, és amivel az értetlenkedő szerelő – a közvetítésben ez is látszott, de a cikkünkben szereplő videón még nincs rajta – néhány másodperccel az autó felemelése előtt meglazította az orrkúpot, vélhetően arra számítva, hogy leveszik azt a W13-asról.

Az emelőt kezelő szerelő ezt azonban nem vette észre, és egy mozdulattal kárt okozott. Még mielőtt azonban látatlanban a nyakába varrnánk a dolgot, nem árt megjegyezni, hogy a csapat kommunikációjának ismerete nélkül nem tudjuk, hogy ki hibázott, mert bár a szerelő észrevehette volna, hogy kollégája meglazította az orrkúpot, az is elképzelhető, hogy a szerszámot kezelő szerelő lazított túl korán, és az orrkúpot csak később kellett volna levenni.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez legalább nem az új fejlesztésű első szárnyat tartó orrkúp volt, tehát ha a helyszínen nem is tudják megjavítani (nem kizárt, hogy de), George Russellnek (az ő autójába ugrott be de Vries) akkor sem kell lemondani a vélhetően a hétvége további részében is használt újításról.

Változtatott a Mercedes, nehogy a riválisok utólag kizárassák őket

FRISSÍTÉS

Rosanna Tennant, az F1 TV riportere a második edzés során kiderítette, hogy nem keletkezett struktruális sérülés az orrkúpban, és csak az azt takaró panel rongálódott meg, amit a csapat kicserélt.

Friss