back to top
2024. május 08. 13:48

KezdőlapF1Tömegbaleset az ausztrál Supercarsban - a pilóták betiltanák, amit az F1-ben már...

Tömegbaleset az ausztrál Supercarsban – a pilóták betiltanák, amit az F1-ben már elkaszáltak (videó)

-

A kanyarokban elhelyezett gumibálák nélkül vélhetően nem történt volna meg az a tömegbaleset, amely az ausztrál Supercars utolsó előtti versenyhétvégéjén borzolta a kedélyeket. A Jaguar korábbi tesztpilótája elmondta, pont ezért sürgetnek változásokat a versenyzők.

Jókora tömegbalesettel indult az ausztrál Supercars idei utolsó előtti fordulójának, a Gold Coast 500-nak a második felvonása. A futam elején a pálya tempós sikánokkal tűzdelt részén James Golding megcsúszott, majd telibe találta az egyik sikánba elhelyezett gumibálát, láncreakciót indítva el ezzel. A tömegbalesetben számos autó súlyosan megrongálódott és eltorlaszolta a pályát, a futamot pedig piros zászlóval félbeszakították.

A legjobban Golding, Macauley Jones és Nick Percat autója tört össze, utóbbi kettő nagy sebességgel belerohant Goldingba, Jones Holdenje pedig ki is gyulladt. Szerencsére senki nem sérült meg.

„Nagyon sajnálatos, ami történt, csalódást okoztam a csapatnak. Az én hibám volt, túlságosan meglovagoltam a kerékvetőt, és utána már túl késő volt korrigálni. Elnézést kérek a többi csapattól és pilótától is, akik belekeveredtek a balesetbe” – nyilatkozta Golding.

A baleset:

Biztos szükség van a gumibálákra?

Túraautó és sportautó-versenyeken a mai napig bevett gyakorlat, hogy gumibálákat helyeznek el azokban a kanyarokban, amelyeket könnyű levágni. Jó 25 évvel ezelőtt a Forma-1-ben is kísérleteztek hasonlóval, de a pilóták rövid úton betiltatták a megoldást, amely fokozottan balesetveszélyesnek bizonyult, hiszen, ha valaki eltalálta a gumikat – Damon Hill az 1996-os Olasz Nagydíjról így esett ki – , nemcsak az autóját rongálta meg, hanem adott esetben jó néhány abroncsot szabadított rá a mögötte érkezőkre.

A Supercars-balesetbe szintén belekeveredő, több mint 20 évvel ezelőtt a Jaguar F1-es csapatának tesztpilótájaként tevékenykedő James Courtney most is kitért erre, mondván, ha nincsenek ott a gumibálák, az egész baleset elkerülhető lett volna. „Ezért lobbizunk mi, versenyzőnk annyira keményen azért, hogy szabaduljanak meg a gumibáláktól, mert tulajdonképpen az egész tömegbalesetet ez okozta. A normális íven haladtam, de sajnos a gumi a pályára került, nekem pedig nem volt hová mennem, eltaláltam, megrongáltam az első lökhárítót, amitől elment az aerodinamikai tapadás, és nekicsapódtam a falnak.”

Friss