2024. április 20. 10:29

KezdőlapF1Ilyet még biztos nem látott: különleges videón a McLaren rekordja

Ilyet még biztos nem látott: különleges videón a McLaren rekordja

-

A McLaren olyan tettet hajtott végre a Mexikói Nagydíjon, amely még az ezen a téren rendre mindenkit felülmúló Red Bullnak sem sikerült az idei szezontól érvénybe lépő új szabályok mellett.

A Mexikói Nagydíjon a McLaren lett az első csapat a Forma-1 történetében, amely 18 colos kerekekkel áttörte a mágikus 2 másodperces határt, és ennél gyorsabban cserélt kereket. Az idei eddigi legjobb eredményt a Red Bull érte el, amely Sergio Pérez autóján 2,09 alatt végzett, a wokingiak ezt döntötték most meg, amikor Daniel Ricciardo kerekeit 1,98 másodperc alatt cserélték le.

Minderre egyébként rátettek a McLarennél azzal, hogy a Mexikói Nagydíj második leggyorsabb kerékcseréjét is ők hajtották végre: Lando Norris autóján 2,29 másodperc alatt végeztek. A harmadik helyet ebben a rangsorban a Ferrari érte el, amely 2,34 másodperc alatt kapta le Charles Leclerc Pirellijeit, majd tette fel az újakat, és engedte útjára a monacóit.

Videón a Mexikói Nagydíj három leggyorsabb kerékcseréje:

Ricciardo két másodperc alatti kiállását azonban nem csak a hagyományos kameraállásokból nézhetjük meg, mert az F1 közzétett egy, a kerékcserét közvetlenül fölülről mutató kameraképet, amely a közvetítésekben nem szerepel. Ezeket a felvételeket szokták használni a csapatok arra, hogy utólag elemezzék a kiállásaikat és csiszoljanak a szerelők összehangolt munkáján a további századmásodpercek lefaragásának érdekében.

Alighanem az alábbi kiállásban is találnak majd javítanivalót a McLarennél, de azért érdemes megnézni a kikockázott felvételt arról, hogy milyen elképesztő precizitás és gyorsaság kell ahhoz, hogy kevesebb mint 2 másodperc alatt lecserélje egy csapat az autója kerekei.

A 2 másodperc alatti kerékcsere egyébként nem újdonság az F1-ben, a McLaren kiállásának értékét az növeli, hogy a tavalyi, kerékcserét érintő szabályváltozás és az idei évtől bevezetett nagyobb, ezáltal nehezebb kerekekkel érték el.

A McLaren gyorsasága ellenére ugyanakkor még mindig a Red Bull számít a legkövetkezetesebb csapatnak mezőnyben, az energiaitalosok ugyanis az idei szezon eddigi 10 leggyorsabb kerékcseréjéből ötöt jegyeznek, a DHL leggyorsabb kiállásokat összesítő rangsorát pedig 501 ponttal vezetik a 384 pontos McLaren előtt. A harmadik helyen a Ferrari áll 227 ponttal.

A Mexikói Nagydíj leggyorsabb kerékcseréi


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss