2024. április 25. 08:10

KezdőlapF1Tényleg törölhetik a jövő heti Brazil Nagydíjat?

Tényleg törölhetik a jövő heti Brazil Nagydíjat?

-

A Forma-1 is reagált azokra a hírekre, amelyek szerint a brazíliai tüntetések miatt elmaradhat az idei szezon utolsó előtt futama.

A közösségi médiában a minap elterjedt, hogy veszélybe kerülhet a jövő heti Brazil, avagy tavaly óta hivatalos nevén Sao Pauló-i Nagydíj megrendezése az országban uralkodó állapotok miatt. Hogy nem teljes a nyugalom Brazíliában, azt már több csapat, köztük a Ferrari is megtapasztalhatta, miután a konténereiket feltartóztatták a reptérről történő elszállítás során.

A brazil Globo arról számolt be, hogy az F1-es konténerek is a választási vereséget szenvedő korábbi elnök, Jair Bolsonaro melletti tüntetés miatti útlezárások következtében vesztegeltek, de a katonai rendőrség idővel megoldotta a helyzetet, így a Ferrari, és a fotók tanúsága alapján más csapatok konténerei rendőri kísérettel folytathatták útjukat Sao Paulóba.

Veszélybe kerülhet a verseny?

Miután Bolsonaro egyelőre nem ismerte el a választási vereséget (a választások előtt utalt rá, hogy nem is fogja), országszerte megindultak a tüntetések Brazíliában, amelyek sok esetben útlezárásokkal járnak, emiatt repülőjáratokat is törölni kellett, mert a gépek legénysége egyszerűen nem jut el időben a reptérre.

Az országban tapasztalható nyugtalanság miatt pedig elkezdett terjedni a közösségi médiában és különböző kisebb hírportálokon, hogy az FIA a jövő hétvégi verseny törlését fontolgatja. A pletykákra pedig végül az F1 is reagált, noha nem hivatalosan. Jonathan Noble, az Autosport újságírója a következőket írta a Twitteren:

„Vad pletykák kaptak szárnyra arról, hogy a választások utáni tüntetések miatt veszélyben van a Brazil Nagydíj. Ezeket a pletykákat az F1-es források visszautasították, és ragaszkodtak ahhoz, hogy nem látnak fenyegetést a versenyre vagy a rendezvény lebonyolítására nézve. Az üzenet világos: minden készen áll Interlagosra.”

Jennie Gow, a BBC tudosítója is megszólalt: „Az F1 megerősítette, hogy a Brazil Nagydíj a tervek szerint megrendezésre kerül. Voltak pletykák a Twitteren, amelyek arra utaltak, hogy nem lesz verseny, de ezek nem pontosak.”

Az mindenesetre nem lenne meglepő, ha az országban uralkodó helyzet valamilyen módon kihatással lenne a nagydíjra – mint ahogyan azonnal a Brazíliába érkezés után ez már meg is történt – abban az esetben is, ha meg tudják rendezni a versenyt.

Friss