2024. április 23. 16:20

KezdőlapF1Egyszerűen brutális: így reagál az Aston Martin 1000 lóerős űrautójára egy földi...

Egyszerűen brutális: így reagál az Aston Martin 1000 lóerős űrautójára egy földi halandó (videó)

-

„Istenem!…Istenem!” – hajtogatta a Nico Hülkenberg által vezetett, F1-es szintű leszorítóerővel rendelkező 1000 lóerős Aston Martin egyik utasa, amikor a német pilóta odalépett a gázra.

Jelenleg talán az Aston Martin hypercar-ja, az AMR Pro utasaként lehet a legközelebb kerülni ahhoz az érzéshez, amit egy Forma-1-es pilóta él át verseny közben. Az Aston Martin Valkyrie utcai változatából kifejlesztett, eredetileg a Le Mans-i 24 órásra szánt szörnyeteg 1000 lóerős, és egészen elképesztő, 2000 kg-nyi leszorítóerő előállítására képes, ezért a Michelin Le Mans-i prototípusoknak készült abroncsain fut.

360 km/h-ban limitálták a csúcssebességet…

Mivel menet közben elvetették azt az ötletet, hogy a Red Bull tervezőzsenije, Adrian Newey által megálmodott koncepcióval versenyezzenek, a kocsi végleges változatának megalkotásakor már a szabályok sem kötötték a kezüket, így a Red Bull Advanced Technologies-al folytatott együttműködés keretein belül olyan autót hoztak létre, ami a Le Mans-i 24 óráson száguldozó versenygépeknél is brutálisabb teljesítményre képes.

Az autóban ülőkre akár 3G-s oldalgyorsulás is hathat, miközben a Cosworth V12-es, 6,5 literes, percenkénti 11 ezres fordulatszámon forgó szívómotorja repítik őket előre. Ennek a megtapasztalásához pedig nem is kell profi autóversenyzőnek lenni, hiszen az AMR Pro kétüléses, a szerencsés kiválasztottak tehát beülhetnek akár egy F1-es pilóta mellé is, mint ahogyan tették azt néhány hete Silverstone-ban, amikor Nico Hülkenberg, az Aston Martin F1-es tartalékja vitte körbe őket.

Az alábbiakban két videót is láthatnak arról, milyen brutális élményben volt részük a silverstone-i pálya rövidített, National nyomvonalán, amelyen Hülkenberg úgy is elérte a 300-as tempót, hogy ebben a vonalvezetésben nincs benne a pálya leghosszabb egyenese.

James Walker autós YouTuber korábban kipróbálhatta Kimi Räikkönen 2012-es Lotusát, de ez az élmény még őt is megdöbbentette:

A Super GT Clips YouTube-csatornát működtető Steve Alvarez Brown sisakkamerát is vitt magával, amiből még inkább átjön az élmény. Amikor Hülkenberg először odalépett a gázra, Brown csak azt hajtogatta, hogy „Istenem…Istenem…”:

A belső kamerás felvételek után pedig jöjjön egy kis V12-es szimfónia az AMR Pro korábbi, Laguna Seca-i fellépéséről:

Friss