2024. április 16. 21:38

KezdőlapF1Sennának ajánlotta állampolgárságát Hamilton, akit a brazil alsóház elnöke szerint is megloptak

Sennának ajánlotta állampolgárságát Hamilton, akit a brazil alsóház elnöke szerint is megloptak

-

Lewis Hamilton immár hivatalosan is Brazília tiszteletbeli állampolgára, miután hétfőn az ország fővárosában átvehette az ezt igazoló oklevelet.

Nagy megtiszteltetésben részesült Lewis Hamilton a hétvégi Brazil Nagydíj előtt. A hétszeres világbajnok Brazíliavárosban, Brazília fővárosában járt, hogy a parlament alsóházában hivatalosan is tiszteletbeli brazil állampolgárságot kapjon. „Úgy érzem, hogy egy vagyok közületek” – mondta a 37 esztendős versenyző a zsúfolásig telt teremben.

Hamilton tiszteletbeli brazil állampolgárrá avatása Andre Figueiredo kongresszusi képviselő az idén júniusban indítványozta, és azután merült fel, hogy a tavalyi Brazil Nagydíj megnyerését követően a Mercedes pilótája az ország zászlajával ünnepelt a levezető körben és a dobogón.

Hamilton átveszi az oklevelet:

Persze Hamilton nem csak a tavalyi ünneplésével kapcsolódik szorosan a brazilokhoz, hanem azzal is, hogy Ayrton Senna volt a gyerekkori hőse, és amikor a 2017-es Kanadai Nagydíjon beállította a háromszoros világbajnok által elért 65 pole pozíciót, Senna egyik sisakját kapta ajándékba.

A hétfői ceremónián szinte rocksztárként kezelt versenyző a tavalyi évvel ellentétben az idén nem a Brazil Nagydíj egyik esélyeseként érkezett az országba, de Arthur Lira, az alsóház elnöke nem felejtette el, hogy 2021-ben kis híján nyolcadszor is világbajnok lett, és beszédében kijelentette: Hamiltont „meglopták” a tavalyi vb-címmel (a Red Bull ezen kijelentés miatt Mexikóban nem nyilatkozott a Sky Sports-nak), majd a Mercedes versenyzője és a teremben tartózkodók derültségére nyolcszoros világbajnokként hivatkozott rá.

Arthur Lira is elsütötte, amit Ted Kravitz, a Sky Sports riportere az USA Nagydíjon

A Brazil Nagydíjat eddig háromszor megnyerő, első világbajnoki címét is Brazíliában szerző Hamilton érdemérmet is kapott, majd beszédében megköszönte a szurkolók támogatását, és Ayrton Sennának ajánlotta az elismerést. „Annyi csodálatos emlékem van Brazíliából, különösen 2021-ből – mondta. – Életem egyik legkülönlegesebb élménye volt tudni, hogy ti szurkoltok majd nekem az utamon, alig várom, hogy tovább küzdhessünk.”

A ceremónián kiemelték Hamilton pályán kívüli ténykedését is, hogy rendszerint kiáll a kisebbségek és a környezetvédelem mellett. Ezzel kapcsolatban a hétszeres világbajnok elmondta, hogy továbbra is igyekszik majd elősegíteni a sokszínűséget, és hogy az amazóniai esőerdő meglátogatásával egy álma vált valóra.

„Különleges pillanat a mai Lewis-nak, aki Brazília tiszteletbeli állampolgára lett. Hogy abban az országban elismerik és ünneplik, ahonnan Ayrton Senna származik, valódi értékmérője Lewis elképesztő eredményeinek mind Interlagos aszfaltján, mind sportágunk sokszínűségének szószólójaként. A csapat minden tagjának nevében: Lewis, elképesztően büszkék vagyunk rád. Köszönjük, amit eddig közösen elértünk, és izgatottak vagyunk amiatt, ami még ránk vár” – köszöntötte a hétszeres világbajnokot a csapat Twitterén Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Reuters

Friss