2024. április 25. 07:54

KezdőlapF1Elképesztő: Magnussen és a Haas nyerte a brazíliai időmérőt!

Elképesztő: Magnussen és a Haas nyerte a brazíliai időmérőt!

-

Kevin Magnussen kezdheti az élről a Brazil Nagydíj szombati sprintjét, miután a hol esős, hol száraz pályán zajló időmérő végén ők álltak az első helyen, amikor piros zászlóval félbeszakították a körözést. Mire pedig eltakarították George Russell kavicságyban ragadt autóját, rákezdett az eső, így már senki nem tudott javítani.

Ahogyan arra számítani lehetett, nedves pályán kezdődött meg a Brazil Nagydíj időmérő edzése, ám korántsem voltak teljes esőgumit igénylők a körülmények, sőt. Kivétel nélkül mindenki az intermediate abroncsokon jött ki, Carlos Sainz pedig már a felvezető körében jelentette, hogy „elég száraz” az aszfalt.

A köridők ugyanakkor arról tanúskodtak, hogy azért még odébb van a slick gumira váltás. Elsőként Charles Leclerc iratkozott fel a tabellára 1:19.191-el, de természetesen folyamatosan gyorsultak a pilóták, így hamarosan jöttek az 1:19 alatti idők is. Valamivel több mint 8 perccel a Q1 vége előtt pedig az Alpha Tauri és Pierre Gasly volt az, aki elsőként bevállalta a száraz pályás gumikat, a francia pilóta szektoridejeit látva pedig a többiek is követték a példáját.

Hamilton, Verstappen, Alonso, Schumacher volt az első négy sorrendje, amikor Gasly autóján eléggé bemelegedtek a slickek ahhoz, hogy 1:17.626-tal átvegye a vezetést, de az igazi tűzijáték csak ezután következett. Az utolsó bő három percre mindenki megérkezett a pályára a piros oldalfalú Pirelliken, az ember pedig alig győzte kapkodni a fejét, úgy záporoztak a jobbnál jobb körök.

Végül nem történt nagy meglepetés, Nicholas Latifi, a két Alfa Romeo, Cunoda és Schumacher búcsúzott, de Daniel Ricciardo és a két Ferrari sem volt kimondottan biztonságban. Az élen Norris, Hamilton, Alonso, Vettel volt az első négy sorrendje.

A Q1 végeredménye

Az eső egyelőre nem tért vissza a Q2-re, így slickeken folytatódott a körözés, és végre az időeredmények is olyanok voltak, mint az első szabadedzésen. Kisebb meglepetésre Norris kezdetben megtartotta a vezetést és 1:11.571-gyel 99 ezreddel előzte Verstappent, aki viszont nem új lágyakon jött ki.

Nem sokkal később Alonso, Verstappen és Leclerc is megdöntötte a McLaren britjének idejét, miközben kezdett ismét beborulni, majd szemerkélni. Eleinte a két Mercedesnek, majd Carlos Sainznak kellett csipkednie magát, hogy ne járjon pórul, de végül az összes élcsapat továbbjutott, az eső ugyanis csak az utolsó 1-1,5 percre lett annyira intenzív, hogy már ne lehessen javítani.

1:10.881-gyel végül Verstappen zárt az élen Sainz, Leclerc, Russell, Norris, Alonso, Magnussen, Pérez, Hamilton és Ocon előtt, míg sorrendben Albon, Gasly, Vettel, Ricciardo és Stroll esett ki.

A Q2 végeredménye

A Q3 elején óriási tülekedés zajlott a bokszutca végén, ugyanis mindenki sietett, hogy megtegyen még legalább egy mért kört a slick gumikon, mielőtt elkezd esni eső. A tíz autóból kilenc lágy abroncsokon várakozott, Charles Leclerc nem kis meglepetésre azonban intermediate abroncsokon hajtott ki a teljesen száraz pályára. Ami pedig még hihetetlenebb volt, hogy a Ferrari a felvezető kör végén késve hívta őt be, így a monacói megtett egy kört a teljesen rossz gumin (és közben feltartotta Pérezt), miközben a többiek teljesítettek egy mért kört slickeken.

A csattanó viszont csak ezután jött: miközben Leclerc autóján kereket cseréltek, George Russell elásta magát a négyes kanyar kavicságyában, így piros zászlóval félbeszakították az edzést úgy, hogy a körét a lehető legjobb körülmények között teljesítő, a bokszutcából elsőként kihajtó Kevin Magnussen állt az élen.

A megszakítás alatt pedig szépen lassan egyre nőtt az eső intenzitása, így mire újraindult az időmérő, és megkezdődött a Q3-ból hátralevő 8 perc, biztosra lehetett venni, hogy senkinek sem lesz esélye javítani. És nem is volt, néhányan ugyan kijöttek intermediate gumin, de a körülmények miatt gyorskörre sem vállalkoztak, miközben Magnussen a garázsból nézte végig az egészet, és már 2 perccel az óra lejárta előtt ünnepelni kezdett.

Volt is mit, hiszen a dán pilóta és a Haas együttesen történelmet írt, mivel ők lettek az első pilóta és csapat, amely úgy szerzett pole pozíciót, hogy korábban az első sorból sem rajtoltak soha. És bár szerencsére is szükségük volt, a Q3-ba erőből jutottak be, és a Q3 elején megtett egyetlen mért kör során sem volt náluk senki gyorsabb.

Magnussen mögött Verstappen és Russell végzett a második és a harmadik helyen, miközben Leclerc a Ferrari elbaltázott stratégiájának köszönhetően csak tizedik lett.

A Haas öröme:

A Brazil Nagydíj időmérő edzésének végeredménye

Friss