2024. március 28. 18:22

KezdőlapF1Russell életében először nyert, Verstappen és Hamilton ütközött a Brazil Nagydíjon

Russell életében először nyert, Verstappen és Hamilton ütközött a Brazil Nagydíjon

-

George Russell nyerte a rendkívül eseménydúsra sikeredett Brazil Nagydíjat, miközben a hajrában visszaverte Lewis Hamilton támadásait. A hétszeres világbajnok nagy felzárkózást mutatott be, miután a 7. körben összeütközött Max Verstappennel, akit megbüntettek az esetért. A harmadik helyen Carlos Sainz végzett a Ferrarival.

A szombati sprint után a levegőben lógott annak az esélye, hogy a Brazil Nagydíj nem lesz unalmas verseny, és nem is lett, sőt. A rajtnál a lágy gumikon az első sorból kezdő Mercedesek simán megtartották a vezetést, mögöttük a Red Bullok azonban már némi gondba kerültek, vagyis leginkább Sergio Pérez, aki kis híján összeért az őt az első kanyarban belülről előzni próbáló, Charles Leclerc-t lerajtoló Lando Norrisszal.

Végül azonban mindenki megúszta koccanás nélkül a mezőnyből, de csak a 8-as kanyarig, ahol Daniel Ricciardo elszámolta magát, és kiforgatta Kevin Magnussent, majd miközben próbálta kikerülni a Haast, az nekicsapódott a McLarenjének. Ezzel mindkét pilóta futama véget ért, és már az első körben beküldték a biztonsági autót.

Magnussen és Ricciardo ütközése:

A romok eltakarítása jó néhány kört vett igénybe, így csak a 6. kör végén folytatódhatott a verseny. De még hogy! Az újraindítást az élről váró George Russell jól indított, mögötte azonban Hamilton bajba került, a két Red Bull ugyanis ráesett a nyakára. Verstappen mellé is ment kívülről, és megpróbálta őt körbeautózni az egyes kanyarban, de a kettesben nem maradt elég hely a számára. A két autó összeért, a Red Bullnak az első szárnya, a Mercedesnek pedig a padlólemeze sérült. Hamilton a rádióban közölte, hogy „ez nem versenybaleset volt”, a felügyelők pedig egyetértettek ezzel, és nem sokkal később 5 másodperces büntetést osztottak ki Verstappennek, aki a kör végén természetesen kénytelen volt a bokszba hajtani szárnycserére.

Hamilton és Verstappen összeakadása

Norris kiüti Leclerc-t

Nem ő volt azonban az egyedüli, akinek meg kellett tennie ezt, a hatos kanyarban ugyanis Lando Norris és Charles Leclerc is összeakadt, amikor a monacói visszaelőzte a McLarent. Norris a belső íven fordult, és kipöckölte a Leclerc-t, aki jókora megforgás után orral beleállt a falba. Mivel gyorsan folytatni tudta, még csak VSC-fázis sem lépett életbe.

A 8. kör végén Russell, Pérez, Norris, Sainz, Vettel, Gasly, Schumacher, Hamilton, Stroll, Bottas volt a sorrend az első tízben, a hétszeres világbajnok tehát a 8. helyig csúszott vissza, míg a mezőny végén Verstappen és Leclerc zárta a sort.

Hamilton két előzés és Sainz kényszerű kiállása (egy sisakfólia miatt lángra kapott a jobb hátsó fékje) után hamarosan már a negyedik helyen haladt, miközben az élen Russell folyamatosa szakította le magáról Pérezt, aki az élmezőnyből elsőként teljesített tervezett kerékcserét, de beragadt Bottas mögé, így az utána kiálló Russell kényelmesen megtartotta a vezetést a saját cseréje után.

A 30. körben Hamilton is érkezett, és csapattársához, valamint Pérezhez hasonlóan megkapta a közepes keveréket, hogy a negyedik helyre térjen vissza, 8 másodperccel Sainz mögé.

Hamilton a 40. körre érte utol a mexikóit, a 44. körben pedig meg is támadta, és végül a célegyenesben megelőzte, és feljött a második helyre. A Red Bull 4 körrel később ki is hívta új közepes gumikért Pérezt, a Mercedes pedig az elévágást elkerülendő reagált, és Russellnek, valamint Hamiltonnak is feltette a lágy keveréket.

Amikor úgy tűnt, hogy semmi nem veszélyeztetheti a Mercedes kettős győzelmét, 17 körrel a vége előtt VSC-fázis lépett életbe Lando Norris második szektorban leparkolt McLarenje miatt, amiből nem sokkal később rendes biztonsági autós fázis lett, Russell előnye így elolvadt Hamilton előtt, a két Mercedesre pedig felzárkóztak a valamivel frissebb gumikon levő többiek.

A mezőnyt az utolsó 12 körre engedték el, a Mercedes pedig még előtte világossá tette, hogy a megbeszéltek szerint nincs csapatutasítás, azaz Russell és Hamilton szabadon küzdhetnek. A hétszeres világbajnok tapadt is fiatal honfitársára, de a valós csata hátrébb zajlott: Sainz néhány sikertelen támadási kísérlet után a 63. körben megelőzte Pérezt, és feljött a harmadik helyre. Nem sokkal később a mexikóit Leclerc, Alonso és Verstappen is lehagyta, utóbbit azonban megkérték rá, hogy amennyiben nem tudja elkapni a spanyolt, az utolsó kör végén engedje vissza maga elé a pontverseny második helyéért harcoló csapattársát. Verstappen ezt nem tette meg, amiből már a levezető körben kisebb balhé kerekedett.

Az élen a Mercedesek a határon autózva jutottak el a célig, a Russellt folyamatosan 1 másodperc körüli hátrányból követő Hamiltonnak nem volt valós esélyes a támadásra, de így sem lehetett elégedetlen. Hát még Russell, aki élete első győzelmét aratta a Forma-1-ben.

Pérez mögött Ocon, Bottas és Stroll tette teljessé az első tízet.

A Brazil Nagydíj végeredménye


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss