2024. április 16. 10:39

KezdőlapF1Hamilton tovább ment: szerinte Verstappent akarták világbajnoknak, azért csalták el a tavalyi...

Hamilton tovább ment: szerinte Verstappent akarták világbajnoknak, azért csalták el a tavalyi vb-t

-

Lewis Hamilton újabb utalást tett arra, hogy a tavalyi világbajnoki döntőt nem tiszta körülmények között bukta el. A hétszeres világbajnok a német Sky-nak beszélt erről, miközben Timo Glock-al felidézték a 2008-as Brazil Nagydíj eseményeit.

Rendhagyó interjút adott le a Sky a Brazil Nagydíj felvezetéseként, a csatorna ugyanis leültette egymással szembe Lewis Hamiltont és Timo Glock-ot, hogy felidézzék a 2008-as Brazil Nagydíjon történteket. Az akkor még a McLarennél versenyző brit a szezon utolsó futamának utolsó kanyarjában lett világbajnok úgy, hogy megelőzte a száraz pályára való gumikon az esőben csúszkáló Toyota-pilótát, ezzel az utolsó utáni pillanatban elcsípve a vb-címéhez szükséges ötödik helyet.

Hamilton a beszélgetés során elárulta, hogy még soha nem nézte vissza a futamot és annak végét, így most, Glock-al közösen tette meg először ezt. A Mercedes versenyzője azt is elmondta, hogy fogalma sem volt Glock helyzetéről, ő csak arra koncentrált, hogy valahogy megelőzze az előtte autózó Sebastian Vettelt, és azzal sem volt tisztában, hogy amikor kikerülte a Toyotát, feljött az ötödik helyre. Így aztán a célba érkezéskor abban a tudatban volt, hogy elbukta a címet.

A 2008-as Brazil Nagydíj drámai végjátéka:

Glock erre megkérdezte tőle, hogy érez-e hasonlóságot a 2021-es abu-dzabi fináléval, amikor nem az utolsó pillanatban nyerte meg, hanem akkor bukta el a győzelmet. „Nem, ez más volt. A 2008-as [bajnoki döntőt] nem manipulálták. A tavalyi szezon utolsó versenyén nem ez volt a helyzet. Valaki hozott egy döntést, hogy olyan eredménynek kell születnie, amilyen született” – jelentette ki Hamilton, arra célozva, hogy nem csupán a verseny újraindítása volt az FIA célja, hanem az, hogy Max Verstappen legyen a világbajnok.

Ezután nem feszegették tovább a témát (legalábbis adásba nem került belőle több, a felvételen ugyanis érezhető, hogy volt egy vágás Hamilton 2021-es futamra vonatkozó kijelentése után), és helyette meghallgathattuk, hogy Hamilton a 2007-es brazíliai fináléval talált párhuzamot. „A 2007-es bajnokság elveszítésének fájdalmával vannak hasonlóságok [a 2008-as végjátékkal]. 17 másodpercre elbuktam a vb-címet. Az utolsó három körben lényegében veszítettem, de miután [Massa] átszelte a célvonalat, 17 másodpercen át továbbra is én voltam a vesztes”

Glock megelőzésével azonban győztes lett belőle, a német pilóta pedig közellenséggé vált Brazíliában, és úgy kellett kimenekíteni a pályáról, később pedig ő és a családja is halálos fenyegetéseket kapott. Amikor megemlítette ezt a műsorban, Hamilton rögtön elnézést kért tőle. „Akkor nem értettem meg, hogy mi zajlik a te világodban. Nagyon fiatal voltam, úgyhogy bocsánat, amiért nem voltam képes támogatni téged abban az időben” – közölte a hétszeres világbajnok, mire Glock mondta neki, hogy nincs miért szabadkoznia.

Lewis Hamilton, Mercedes, Abu-dzabi Nagydíj, 2021
Hamilton az abu-dzabi dobogón tavaly Fotó: Jiri Krenek/Mercedes

A tavalyi fináléra visszatérve, Hamilton nem először tesz hasonló kijelentéseket, hiszen már korábban is elmondta, hogy a verseny közben arra gondolt: „kizárt, hogy elcsaljátok ezt”, illetve már az utolsó körben, a csapatrádióban is azt mondta, hogy „ember, ezt manipulálták.” Az viszont új, hogy arra utalt, mindezt nem csupán a verseny zöld zászló melletti befejezéséért tették, hanem Verstappent akarták világbajnokká tenni.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója Brazíliában reagált is Hamilton szavaira. „Egyáltalán nem értem ezt. Nem hagyhatjuk, hogy ez a téma újra és újra előjöjjön. Vége van” – jelentette ki.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Sky Germany

Friss