2024. április 25. 11:00

KezdőlapF1Hivatalos: Ricciardo visszatér a Red Bullhoz

Hivatalos: Ricciardo visszatér a Red Bullhoz

-

Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója az Abu-dzabi Nagydíj hétvégéjének pénteki első szabadedzése után megerősítette a német Sky-nak, hogy Daniel Ricciardo visszatér hozzájuk, és jövőre az istálló harmadik számú pilótája lesz.

Igaznak bizonyultak a találgatások, amelyek végére az Abu-dzabi Nagydíj pénteki első szabadedzése után Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója tett pontot azzal, hogy megerősítette: Daniel Ricciardo jövőre visszatér hozzájuk, hogy 2023-ban csapat harmadik számú versenyzője legyen.

Az egyelőre nem világos, hogy az ausztrálra beugróként is számítanának-e, amennyiben Max Verstappen vagy Sergio Pérez nem tud rajthoz állni, a Red Bullnak ugyanis van egy – az Alpha Taurival közös – tartalékja Liam Lawson személyében.

„Ricciardo lesz a harmadik számú pilótánk. Annyi szponzorunk van, és bemutatókat kell tartanunk, meg ilyesmik” – mondta Marko, utalva arra, hogy Ricciardóra elsősorban az ilyen eseményeken számítanak majd. A McLarentől két szezon után távozó versenyző nem mellesleg még nem írta alá a szerződését, ezért nem történt egyelőre hivatalos bejelentés.

Ricciardo 2011-ben, a Red Bull támogatásával mutatkozott be az F1-ben a HRT színeiben, majd 2012-ben és 2013-ban a Toro Rossónál versenyzett. A Red Bull 2014-ben léptette elő az anyacsapatba, ahol első évében legyőzte Sebastian Vettelt. Abban az évben három futamot is nyert, amit további négy győzelem követett az energiaitalosok színeiben, köztük a 2018-as Monacói Nagydíjon elért első hellyel.

Daniel Ricciardo, McLaren, Japán Nagydíj
A McLarennél nem hozta a várt teljesítményt Fotó: McLaren

Az ausztrál 2018 végén hagyta el a Red Bullt, hogy új kihívásokat keressen a Renault-nál, de a franciáknál nem találta meg a számításait, és már egy szezon után aláírt a McLarenhez. Második Renault-nál töltött idénye már jobban sikerült, kétszer volt harmadik (az ő nevéhez fűződik a Renault 2016-os visszatérése utáni első dobogója), a McLarennél azonban kezdettől fogva küszködött, amin az sem változtatott, hogy a 2021-es Olasz Nagydíjon vele nyert ismét a wokingi csapat a 2012-es idény óta.

A szakítást végül az idén augusztusban mondták ki a felek, ami után egy ideig úgy tűnt, hogy Ricciardo akár a Haashoz is igazolhat, ám ez az opció a jelek szerint sosem érdekelte igazán. Azt viszont többször is hangsúlyozta, hogy szeretne a Forma-1-ben maradni és egyszer ismét a győzelmekért harcolni. Ehhez lehet ugródeszka a Red Bull, legalábbis szerinte.

Friss