2024. március 29. 13:11

KezdőlapF1Rekorddöntés az abu-dzabi szabadedzésen, Verstappen helyettese lett a legjobb újonc

Rekorddöntés az abu-dzabi szabadedzésen, Verstappen helyettese lett a legjobb újonc

-

Lewis Hamilton elsőségét hozta az Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzése, de ennél jóval érdekesebb volt azt figyelni, hogy mire megy a nyolc (!) beugró versenyző. A helyettesek közül végül Liam Lawson volt a leggyorsabb a Red Bull-lal a Carlos Sainz autóját vezető Robert Svarcman előtt.

Kezdetét vette az idei Forma-1-es szezon utolsó versenyhétvégéjének érdemi része Abu-Dzabiban, ahol már túl is vannak a pilóták az első szabadedzésen. Azon az első szabadedzésen, amelyen az állandó versenyzők közül csak 12-en ültek autóba, ugyanis 8 helyen is beugró pilóta szerepelt, közülük ráadásul 7 olyan, aki még egyetlen F1-es futamon sem vett részt, ez pedig új rekord. A partvonalon kívülről figyelte az eseményeket Max Verstappen, Carlos Sainz, Fernando Alonso, Lance Stroll, Lando Norris, Csou Kuan-jü, Nicholas Latifi és Mick Schumacher is.

Sebastian Vettel viszont autóba ült, hogy részt vegyen pályafutása utolsó első szabadedzésén, ám mielőtt a garázsba lépve elsétált volna az Aston Martinig, nem mindennapi látvány fogadta. Édesapja, a fia utolsó Forma-1-es versenyhétvégéjét a helyszínről követő Norbert Vettel ugyanis elhozta neki első gokartos overálját, kesztyűjét és sisakját, aminek a csapat segítségével kisebb szentélyt alakított ki a garázs bejáratánál.

Vettel természetesen meghatódva fogadta a gesztust, hiszen nem is tudott róla, hogy apjának megvannak még az 1995-ben viselt relikviái. A négyszeres világbajnok érzéseiről sokat elárul, hogy gondosan ügyelt rá, hogy ne forduljon az eseményt a háta mögül megörökítő kamerák felé…

Ami az edzést illeti, a versenyhétvége szempontjából korlátozott jelentőséggel bíró (az időmérő és a futam is villanyfényben, teljesen más körülmények között zajlik majd, mint a még nappal rendezett első gyakorlás) tréningen Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Mercedesszel. A hétszeres világbajnok csapattársát, George Russellt előzte meg kicsit több mint 2 tizedmásodperccel, a Mercedes tehát egyelőre Brazília után itt is jól mozgott.

A harmadik helyre Charles Leclerc sorolt be mindössze 35 ezredre Russelltől. A monacóit Sergio Pérez követte a negyedik helyen, a nyomában a Max Verstappen autóját átvevő Liam Lawsonnal. A Red Bull Forma-2-es juniorja csak kicsivel több mint két tizeddel maradt el a mexikóitól, a teljesítményüket ugyanakkor nem lehet egy az egyben összevetni, Lawson autóján ugyanis már több, 2023-ra szánt fejlesztést is tesztelt a csapat.

Lawson is bemutatott egy újonc hibát, amikor túl későn próbált meg beállni a szerelőihez

Ugyanez volt a helyzet a másik Ferrarit vezető Robert Svarcmannal, aki a Scuderiánál töltötte be a kísérleti nyúl szerepét. Az izraeli színekben versenyző orosz végül öt és fél tizedet kapott Leclerc-től, és Sebastian Vettel mögött a hetedik helyen végzett.

Az első tízbe az utolsó mclarenes hétvégéjét kezdő Daniel Ricciardo, valamint Valtteri Bottas és Alex Albon fért még be.

Ami a többi újoncot illeti, nem mindegyiküknek volt problémamentes a gyakorlás. Pato O’Ward a McLarennel rögtön a legelső köre után kénytelen volt visszamenni a bokszba, mert valamilyen probléma lépett fel az autójával (később így is 22 körig jutott), de az Alpine-ban Fernando Alonso helyén vezető Jack Doohan is vesztegelt egy ideig a garázsban.

Kisebb vezetői hibák szerte a mezőnybe előfordultak, a szuperlicenc-pontért is autózó Logan Sargeant viszont egy nagyobbat is rontott, amikor az Aston Martinnal az egyes kanyart elfékező Felipe Drugovich-ot követve megpördült, és csak centikkel állt meg a védőfal előtt.

Az amerikai versenyző végül a 15. helyen zárt, közvetlenül az egyetlen nem újonc beugró, az Alfa Romeót vezető Robert Kubica mögött, de mindkét Haast, valamint O’Wardot, Doohant és Drugovichot is megelőzte.

Az Abu-dzabi Nagydíj F1-es programja magyar idő szerint pénteken 14 órától a második szabadedzéssel folytatódik.

Az Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss