2024. április 25. 17:03

KezdőlapF1Négy éve nem történt olyan, mint az idei szezon utolsó időmérőjén, amelyet...

Négy éve nem történt olyan, mint az idei szezon utolsó időmérőjén, amelyet Max Verstappen nyert meg

-

Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra csapattársa, Sergio Pérez előtt. A holland pilóta több mint két tizedet adott a mexikóinak, akinek a második helye viszont olyasmit jelentett, ami négy éve nem esett meg az energiaitalos csapattal.

Idei utolsó időmérő edzését teljesítette a szezont Abu-Dzabiban záró Forma-1-es mezőny. És míg az idénytől mindenki búcsúzik, addig néhányan az F1-től is, közülük a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel visszavonul, Mick Schumachernek és Nicholas Latifinek pedig nem maradt ülése.

A helyi idő szerint este, szokás szerint villanyfényben rendezett kvalifikáció első szakasza valamennyire róluk is szólt, hiszen az utolsó két percnek mindannyian a kieső helyeken vágtak neki: Vettel a 16., Schumacher a 17., Latifi pedig a 20. helyet foglalta el. Végül azonban csak a kanadai maradt ebben a pozícióban, az utolsó gyorskörének végén hatalmas forgalomba kerülő Vettel a remek 6., Schumacher pedig a 16. helyen kieső Kevin Magnussent öt hellyel megelőzve a 11. helyen jutott tovább.

Nem jött össze a Q2 a dánon és Latifin kívül a Cunoda Jukitól hét hellyel elmaradó Pierre Gasly-nak, valamint a Csou Kuan-jünél a Q1-et kilenc hellyel hátrébb záró Valtteri Bottasnak sem, míg a harmadik szabadedzésen a 10. időt autózó Alex Albon ezúttal csak a csapattársát tudta megverni.

Ami az élmezőnyt illeti, Verstappen ezúttal hajszállal lenyomta Pérezt és megnyerte a Q1-et a mexikói előtt, akit Sainz, Leclerc, Norris, Vettel, Russell, Hamilton, Csou és Cunoda követett az első tízben.

A Q1 végeredménye

A második szakaszt a Mercedesek és a Ferrarik is használt lágy gumikon kezdték, ellenben a Red Bullokkal, akik új abroncsokat tettek fel. Ez meg is látszott az első forduló utáni időeredményeken: Pérez 1:24.419-el vezetett az 1:24.862-t autózó Verstappen előtt, míg a többiek tisztes távolból figyelték őket.

Hamiltonnak és Russellnek új gumin sikerült közelebb férkőznie, de így is 355 (Hamilton), illetve 521 ezred (Russell) volt a hátrányuk. A hétszeres világbajnoknak a második gyorskörén azonban sikerült javítania, és Péreztől 355 ezreddel elmaradva 5. lett. A mexikóit Leclerc és Sainz követte csupán 1 tizedes lemaradásban, míg Verstappen már 2 tizeddel lassabb körrel lett negyedik.

Hamilton mögött Norris, Russell, Vettel, Ocon és Ricciardo jutott még tovább, a négyszeres világbajnok tehát utolsó időmérőjén a Q3-ig menetelt, ráadásul úgy, hogy az utolsó Q2-es körén ismét feltartotta az egyik Red Bull – ezúttal Pérez –, ami korábban már kétszer megesett vele.

A kieső helyeken Alonso, Cunoda, Schumacher, Stroll és Csou lett a sorrend, minden bizonnyal ebből az ötösből Schumacher volt a legelégedettebb, míg Alonso utolsó, Alpine-nal teljesített időmérőjén kikapott Ocontól, de a rádióban azt mondta a mérnökének, hogy „ez rendben van.”

A Q2 végeredménye

A Q3-ra némileg fordult a kocka a Red Bullon belül abból a szempontból, hogy az első körök után Verstappen adott több mint 3 tizedet Péreznek, aki Sainzot sem tudta megelőzni, és csak a 3. helyre jött be Leclerc, Hamilton és Russell elé.

Amíg az élmezőny pihent, az egyetlen szett új gumival maradó Vettel és Ricciardo lejátszotta a külön meccsét, amelyet a négyszeres világbajnok nyert meg kevesebb mint egy tizeddel, így az már biztos volt, hogy a 9.-nél rosszabb pozícióból nem kezdheti utolsó Forma-1-es versenyét.

Az Q3-végi tűzijátékot az élmezőnyből a két Ferrari nyitotta, és egyikük sem tudta megelőzni Verstappent. Majd jött a holland és 1:23.824-re javított, ami Péreznek is túl sok volt, viszont a mexikói a két Ferrarit átugrotta, és 228 ezredre lemaradva a csapattársától bejött a második helyre, ezzel a 2018-as Mexikói Nagydíj óta a Red Bull először bérelte ki az első sort egy időmérő edzésen.

A Mercedesek nem tudtak beleszólni az élen zajló csatába, Hamilton három ezreddel verte meg Russellt az ötödik rajtkockáért, de Verstappentől közel 7 tizedet kapott. Mögöttük Lando Norris lett a hetedik, Esteban Ocon a nyolcadik, Sebastian Vettel a kilencedik és Daniel Ricciardo a tizedik.

Az Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzésének végeredménye

Friss