2024. április 19. 19:03

KezdőlapF1Soha nem látott változtatást terveznek az F1-es autók megjelenésében

Soha nem látott változtatást terveznek az F1-es autók megjelenésében

-

A versenyek rajtja, illetve a piros zászlós megszakításokat követő újraindítás előtt felhelyezhető kerékdob bevezetésének lehetőségét vizsgálja a Forma-1 annak érdekében, hogy megoldjon egy, az idén érkezett új generációs autókkal rosszabbodó problémát.

Miután a versenyzők az idén több alkalommal is panaszkodtak arra, hogy a 2022-től bevezetett, szívóhatású autókkal a korábbinál nehezebb lett versenyezni esőben, mert ezek a kocsik jobban felverik az aszfalton levő vizet. A probléma persze nem újkeletű, hiszen a modern F1-es autók kifinomult aerodinamikája eddig is rátett egy lapáttal, az idei autók azonban a korábbinál is nagyobb és szélesebb vízfüggönyt generálnak.

Az FIA pedig lépett, és az F1-es bizottság Abu-dzabi Nagydíjon tartott ülésén ismertette a probléma megoldására vonatkozó terveit. Ezek pedig egy olyan, kerekek fölötti elemet, tulajdonképpen egy kerékdobot tartalmaznak, amelyet extrém esős körülmények között – tehát akkor, amikor a Pirelli rendes esőgumijainak a használata kötelező – lenne kötelező a csapatoknak az autójukra szerelni.

Max Verstappen, Red Bull, Mick Schumacher, Haas, Japán Nagydíj
Komoly esőben szinte semmit sem látni a másik autó mögött haladva Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

„A versenyzők visszajelzései alapján a legújabb generációs autókkal romlottak a látási viszonyok extrém esős körülmények között, ami kulcsfontosságú tényező a rajtok meghatározásában vagy az edzések/versenyek felfüggesztésében” – írták az ülésen taglaltakról kiadott közleményben.

„Ennélfogva az FIA vizsgálatba kezdett egy olyan elemcsomag meghatározásához, aminek a célja megakadályozni az esős körülmények között keletkező vízpermetet. A tanulmány a következőkre fókuszált:

  • egy szabványos karosszériacsomag meghatározása, minimális karosszériaelem használatával a kerekek fölött (kerékdob) azzal a céllal, hogy megakadályozza a vízpermetet.
  • megérteni az aszfalton levő víz autó alatti csatornák általi felvételének hozzájárulását és annak jelentőségét
  • biztosítani, hogy a dizájn ne akadályozza indokolatlanul a bokszkiállások alatti kerékcseréket
  • további előnyök keresése, például kiegészítő lámpák használata az autó láthatóságának javítására
  • az elemeket kizárólag vagy a verseny előtt, vagy piros zászlós megszakítás során lehet felhelyezni extrém esős körülmények között
  • az előzetes munkákat és a kezdeti koncepciót bemutatták a bizottságnak, az FIA pedig továbbra is dolgozni fog a javaslatok finomításán, további frissítések pedig 2023-ban várhatóak”

Amennyiben beválik az ötlet, könnyen lehet, hogy hamarosan merőben eltérő megjelenésű Forma-1-es autókat láthatunk majd az esős futamokon.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss