2024. április 19. 19:39

KezdőlapF1Nincsenek szavak - soha senkit nem búcsúztattak úgy az F1-ben, mint Vettelt

Nincsenek szavak – soha senkit nem búcsúztattak úgy az F1-ben, mint Vettelt

-

Aki él és mozog, elbúcsúzott már valamilyen formában a Forma-1-ból a mai Abu-dzabi Nagydíjon visszavonuló Sebastian Vetteltől. Megajándékozta őt édesapja, valamint a Ferrari és a Red Bull is, nem beszélve a német Sky-ról, amely állatokkal lepte meg a négyszeres világbajnokot.

Talán még maga Sebastian Vettel sem számított arra a szeretetáradatra, ami felé irányul pályafutása utolsó Forma-1-es versenyhétvégéjén. A négyszeres világbajnok ma zárja le 2007 óta tartó F1-es karrierjét, és bár kisebb csoda lenne az is, ha dobogóra állhatna, így sem fogja soha elfelejteni ezt a néhány napot. Vettelt ugyanis olyan módon ünnepli és búcsúztatja az a sportág, amelyet a mai napig imád, amire – nyugodtan kijelenthetjük – nem volt még példa.

Miután Lewis Hamilton kezdeményezésére a versenyzők csütörtök este közös vacsorán köszöntötték az Aston Martin veteránját, már sejthető volt, hogy ez csak a kezdet, és az ezt követő napok még inkább arról fognak szólni, hogy mindenki köszönetet mondjon és elbúcsúztassa a 35 éves pilótát.

Az alábbiakban a teljesség igényére törekedve (ha kihagytunk valamit, hozzászólás formájában szívesen vesszük a kiegészítéseket) összegyűjtöttük, miként tisztelegtek a versenyzőtársak, csapatok, és a teljes paddock a négyszeres világbajnok előtt.

A pénteki első szabadedzés előtt édesapja, Norbert Vettel meglepte őt első gokartos overáljával, kesztyűjével és sisakjával. Az ereklyéket – amelyekről fia nem tudta, hogy még megvannak – egy Vettelről készült gyerekkori fotóval együtt az Aston Martin garázsában helyezték el, és lepték meg vele a négyszeres világbajnokot:

Az Aston Martin a Danke Seb (Köszönjük, Seb) feliratot helyezte el mindkét autója orrkúpjára, illetve a glóriára. Előbbit ráadásul 400 csapattag nevéből alkották meg:

Fernando Alonso és Mick Schumacher is Vettel ikonikus sisakfestésével versenyez a hétvégén (előbbitől ez jóval meglepőbb, és Vettelt is meglepte, aki elmondta, Alonso előre engedélyt kért a dizájnja viseléséhez, ő pedig nagyon megtisztelve érzi magát ettől), de többen, köztük a két Ferrari-pilóta is Danke Seb matricát ragasztott a bukójára:

Péntek este a versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA megtartotta idei utolsó ülését, amelynek végén mind a 20 versenyző összeállt egy képre, és Vettel híres mutatóujjas ünneplésével pózolt. Természetesen csatlakozott hozzájuk Alex Wurz, az elnök is:

Szombaton a Ferrari – amelynél 2015 és 2020 között 14 győzelmet szerzett, és ezzel Michael Schumacher és Niki Lauda után a maranellóiak történetének harmadik legeredményesebb pilótájává vált – érzelmes búcsúztatót szervezett egykori pilótájának, akit meghívtak a nekik kijelölt vendéglátóegységbe, ahol Mattia Binotto köszöntése után maga Vettel is mondott néhány szót olaszul, majd mindenkit megölelt. A csapattól egy 2018-as Ferrari-motorborítást kapott, amit minden csapattag ellátott a saját személyes üzenetével. „Mindenki Seb-rajongó. Még, ha azt is mondják, hogy nem, akkor is Seb-rajongók” – írta az egyik posztja fölé a csapat, utalva Vettel híres kijelentésére, ami szóról szóra ugyanígy hangzott, csak ő a saját neve helyén a Ferrari nevét mondta:

Nemcsak a Ferrari, hanem Vettel legsikeresebb csapata, a Red Bull is köszöntötte története legeredményesebb versenyzőjét (4 egyéni vb-cím, 38+1 győzelem, hiszen a Toro Rossóval is nyert), és egy szintén a csapattagok üzeneteivel ellátott hátsó szárnyvéglapot ajándékozott a németnek valamelyik korábbi Red Bulljáról. Verstappen üzenete is rajta van, és különösen pikánsra sikeredett. „Tudom, hogy hátulról szeretsz” – írta a kétszeres világbajnok, utalva a 2019-es Brit Nagydíjra, amelyen Vettel hátulról megtorpedózta őt a Ferrarival:

Míg a Ferrari és a Red Bull ajándéka ilyen esetekre viszonylag szokványosnak mondható, addig alighanem senki nem tudta volna kitalálni, hogy mivel készül a német Sky. A csatorna az abu-dzabi időmérő után több mint egy órás műsort szentelt Vettelnek, amelybe számos vendégek meghívtak. A csúcspont viszont alighanem az volt, amikor közölték a négyszeres világbajnokkal, hogy kap két alpakát a svájci farmjára, illeve egy alpakás puzzle-t is (Vettel erre azt mondta, miután kirakta, majd felragasztja a falra), hogy valami kézzelfogható is legyen, hiszen az állatokat nem szállították el Abu-Dzabiba. Ez aztán az ajándék!

Ezzel azonban nem volt vége Vettel napjának, este ugyanis hatalmas közös futást szerveztek a tiszteletére, amelyen a pilótáktól kezdve az F1 vezetőin át a szerelőkig és újságírókig bárki részt vehetett, hogy még egyszer utoljára megtegyen egy kört – természetesen futva – a négyszeres világbajnokkal. A futók „Danke Seb” feliratú pólót viseltek, ujján Vettel vb-győzelmeinek évszámaival, az elején pedig a 2013-as Indiai Nagydíj után ikonikussá vált jelenettel, amikor a negyedik vb-címét nyerő német a célegyenesben körzőzött egy kicsit, majd meghajolt a Red Bullja előtt.

A „Danke F1” feliratú pólót viselő Vettellel együtt futott többek között Mick Schumacher, Charles Leclerc és Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója is, de az Aston Martin és a Red Bull számos tagja is részt vett:

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss