2024. április 25. 12:32

KezdőlapF1Dicstelenül "búcsúztatta" Schumachert a Haas - ezt mondták neki a levezető körben

Dicstelenül „búcsúztatta” Schumachert a Haas – ezt mondták neki a levezető körben

-

Furcsa véget ért Mick Schumacher és a Haas közös pályafutása az Abu-dzabi Nagydíjon.

Remek időmérős teljesítményét nem tudta pontszerzésre váltani Mick Schumacher a Haasszal futott utolsó versenyén, és csak a 16. helyen ért célba a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon. Az amerikai istálló versenytempója nemcsak a 23 esztendős német pilótánál, hanem a tőle 10 másodpercet kapó, csapattársával ellentétben egykiállásos taktikán levő Kevin Magnussennél sem volt meg.

Alighanem a gyenge eredmény is hozzájárult ahhoz, hogy Schumacher nem volt túl boldog a csapatrádióban („nem ez volt a legkönnyebb versenyünk”) de azért megköszönte a csapatnak, és egy kicsit a jövőbe is tekintett („biztos vagyok benne, hogy tudunk majd ünnepelni ma este egy kicsit, jövőre pedig találkozunk”), utalva arra, hogy valamilyen szerepben 2023-ban is az F1-ben lesz.

Mick Schumacher, Abu-dzabi Nagydíj, Haas
Fotó: Glenn Dunbar / LAT Images

„Nagyon köszönöm Mick, nagyon élveztük a közös munkát veled, és majd valahol versenyezni fogunk ellened” – köszönte meg neki Gary Gannon versenymérnök.

„Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki támogatott ebben a nehéz két évben. Köszönöm, mindannyiótokat szeretem! Nagy ölelés anyának, Ginának, apának és nagymamának. Csókollak titeket” – válaszolta erre Schumacher, mire Gannon reakciója az volt, hogy „Mindannyian szeretünk itt, Mick, kösz, haver!”

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke ugyanakkor nem jelentkezett be a rádióban, helyette nem sokkal később Komacu Ajao vezető versenymérnök azonban igen, de nem azért, hogy ő is köszönetet mondjon Schumachernek, hanem azért, hogy rászóljon, miután a német pilóta a 12-es kanyarban kigurult a bukótérbe, és elkezdett körzőzni.

„Sajnálom, Mick, abba tudod hagyni a körzőzést, kérlek? Komolyan. Sajnálom, Mick, de nem tehetjük, sajnálom!” – szabadkozott a japán mérnök, mire Schumacher csak annyit mondott: „Rendben, Ajao, téged is szeretlek!”

Azért a Twitterre kiposztolták Schumacher körzőzését

Eközben a szintén búcsúzó Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel gond nélkül pöröghetett (előbbi a 9-es kanyar bukóterében, utóbbi a célegyenesben), csapatuk pedig búcsúüzenetet is bekészített nekik a kormánykijelzőjükre. De Max Verstappen, Charles Leclerc és Sergio Pérez esetében sem volt gond a körzőzés. Hogy a Haasnál miért volt az, egyelőre nem tudni, de valószínűleg nem Schumachertől sajnálták az ünneplést, hanem valamilyen technikai jellegű oka volt.

Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy Schumacher és a csapatvezetés, leginkább Günther Steiner között nem volt és nincs is minden rendben. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke csak ennyit felelt a német Sky-nak: „Günther az csak Günther. Ő ilyen, és így kezeli a versenyzőket. A hegyekből jön, ahol nagyon ritka a levegő, és nincsenek tiszta gondolataid” – szúrt oda az osztrák a tiroli származású Steinernek.

A Haas csapatfőnökének legyen mondva, a verseny előtt a csapattal közösen azért elbúcsúztatta Schumachert, aki udvariasan végighallgatta őt.

„Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy minden jót kívánunk neked. Mindig úgy fogunk emlékezni rád, mint a csapat tagjára. Nyilván különválnak az útjaink, de én mindig azt mondom, hogy legalább kétszer találkoztok az életben, ha nem háromszor. Mick, nagyon köszönöm, amit értünk tettél, hogy hajtottál minket előre és ezeket a srácokat tavaly, amikor nehéz volt. Egyedül én sem tudtam volna megtenni. Az idén voltak nehéz és nagyon jó időszakaink, egy kiba..ott hullámvasút volt, mint ahogy ennél a csapatnál mindig. A csapat tagja vagy, és remélem, ezt megőrzöd az emlékeidben. Végső soron jó emberek vagyunk és keményen küzdünk. Egy vagy közülünk és örökre az is maradsz. Köszönöm, Mick, köszi!” – hangzott Steiner beszéde.

Friss