2024. április 27. 06:09

KezdőlapF1180-nal repesztett a közúton, a lehető legbutább módon buktatta le magát az...

180-nal repesztett a közúton, a lehető legbutább módon buktatta le magát az F2-es pilóta

-

Akár még a 20 esztendős Amaury Cordeel Forma-2-es indulása is veszélybe kerülhet egy két évvel ezelőtti felelőtlenség miatt.

Jó és rossz dolgok is történtek mostanában Amaury Cordeel-lal, az idei Forma-2-es bajnokság 17. helyezettjével. A Virtuosi Racig ugyanis bejelentette, hogy Jack Doohan mellett a 20 esztendős belga pilótával indul jövőre, de közben a belgiumi Dendermonde bírósága bűnösnek találta Cordeelt gyorshajtás vétségében, amiért hat hónapra elvették a jogosítványát, és 3600 eurós büntetést is be kell fizetnie.

Az idei szezonban a 12 büntetőpontjának összegyűlése miatt egy futamtól automatikusan eltiltott belga versenyző ráadásul nem is a hagyományos módon bukott le, azaz nem traffipaxba szaladt bele, hanem még 2020-ban töltött fel magáról egy olyan videót a TikTokra, amelyben saját magát és azt filmezte le, ahogy 50 km/h-s megengedett sebesség helyett 179 km/h-val repeszt.

Mindez önmagában is igen nagy felelőtlenség, de járhatott volna ennél sokkal rosszabbul is Cordeel akkor, ha éppen most készülne bemutatkozni az F1-ben, ott ugyanis az érvényes vezetői engedély a superlicenc egyik feltétele. A Forma-2-ben viszont nincs ilyen szabályozás, tehát a 2023-as szezonja ezzel nem került veszélybe.

„Nehéz kérdés. Nem hiszem, hogy lenne bármi specifikus a szabályainkban arról, hogy vezetői engedéllyel kell rendelkezni. Ezt valószínűleg meg kell vitatnunk az FIA-val, és akkor meglátjuk, hogy miként kezeljük az ügyet és tennie kell valami különlegeset. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül [hogy elvették a jogosítványát], ez biztos” – nyilatkozta Bruno Michel, az F2 vezérigazgatója.

Azaz a Virtuosinál a jogosítványának elvétele előtt egy nappal bejelentett versenyző nem lehet teljesen nyugodt a jövő évi indulását illetően, de azért így is az a legvalószínűbb, hogy nem kell majd az oldalvonal mellől néznie a szezon első felét.

Friss